Share
fialový chléb

ilustrační obrázek, Markéta Boučková

Dali byste si k snídani fialový chleba? Zdá se vám to šílené? Podle profesora Zhou Weibiao naopak geniální!

Upřímně, jakmile spatřím jídlo nepřirozené barvy, hned se mi někde v hlavě sepne varování, že přede mnou leží zdraví škodlivá potravina, u níž to výrobce značně přehnal s chemií. A v této souvislosti se mi hned vybaví předvánoční příhoda z 90. let se svítivě růžovým salámem junior, kterého mi s upřímným nadšením doporučovaly prodavačky masny: podívejte, jak vypadá nádherně!

Ale co fialový chléb? Jedná se o stejný úlet s barvivem?

Poslední trendy zdravé výživy nás před bílým pečivem varují stále více. Vybírejte celozrnné, minimalizujte potraviny obsahující průmyslově zpracovanou mouku! Bílý chléb se v těle štěpí příliš rychle, zvyšuje hladinu cukru v krvi a je spojován s obezitou. Mouka, cukr, sůl, tyto dříve tak ceněné potraviny nejednou dostanou označení soudobých legálních jedů.

Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi

Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi

Profesor Zhou Weibiao ze singapurské univerzity přichází s novou super potravinou, která je bohatá na antioxidanty, takže působí rovněž preventivně proti rakovině, v těle se tráví daleko pomaleji než klasický chléb – v průměru o dvacet procent a pozor, je zcela na přírodní bázi.

Zhou Weibiao pro svůj vynález použil extrakt antokyanů z černé rýže; změnily se vlastnosti ohledně trávení souvsející se škroby a přibyly antioxidační vlastnosti.

Jakmile totiž použijete antokyany, potravina změní svou barvu, a to v závislosti na PH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální fialové a zásadité modré. Setkáme se s nimi běžně v přírodě. Ony mohou za krásné zabarvení pomněnek do modra, za červené květy máků a růží, jsou rovněž obsaženy v plodech černého rybízů a v listech červeného zelí.

V potravinářském průmyslu jsou antokyany označovány E163 a slouží jako barvivo pro víno, brusinkový džus, dávají se do jogurtů, zmrzlin a müsli tyčinek. Nejsou zde známy žádné nežádoucí účinky.

Zhou Weibiaoův chléb „zfialověl“ právě díky tomuto přírodnímu barvivu. A podle všeho fialový chléb se tedy zdá být zdravější než klasické pečivo. Zkusili byste ho?

Martina Boučková

Nejnovější příspěvky na webu:

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

14. Srpen 2017

Zpříjemnit si celý rok krásným kalendářem, který sem tam okoření život hladkou myšlenkou, úvahou a tématem, o kterém lze bez nadsázky říci, že zůstává věčné! Vděčnost, radost, plynutí života, láska, péče o tělo – to všechno patří mezi dvanáct drobných životních témat, která vám Lucie Ernerstová nabízí k přemýšlení a působení na svou duši v průběhu roku 2018. Námět na tento kalendář k ní přišel z loňského roku, kdy poprvé ilustrovala stejný kalendář s texty Louise L. Hay, jejíž kalendáře u nás už vycházejí řadu let. Letos po poprvé dostala do rukou samotná ilustrátorka. V rozhovoru, který jsem s ní při té příležitosti dělala, mne zajímalo,

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

14. Srpen 2017

Jak dál po antibiotikách… jak si vylepšit trávení a imunitu. Ta obrovská a dokonale vyvážená džungle bakterií v našem těle zajišťuje bezproblémový chod naší imunity, orgánů a vstřebávání živin. Je s podivem, jakými zásahy ji často „potěšíme“ a stále zůstáváme naživu. Nemluvíme jen o antibiotikách. S jedním z autorů knihy Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání) jsme se podívali na všechno to naše trávení a imunitu ještě bližším pohledem. První, co mne v knize zaujalo se týkalo kvality mateřského mléka. Když matka trpí dysmikrobií, předává dítěti v mateřském mléce i produkty toxických procesů, které probíhají v jejím střevě. Faktem je, že mnoho kojích matek trpí vyčerpáním