Share
fialový chléb

ilustrační obrázek, Markéta Boučková

Dali byste si k snídani fialový chleba? Zdá se vám to šílené? Podle profesora Zhou Weibiao naopak geniální!

Upřímně, jakmile spatřím jídlo nepřirozené barvy, hned se mi někde v hlavě sepne varování, že přede mnou leží zdraví škodlivá potravina, u níž to výrobce značně přehnal s chemií. A v této souvislosti se mi hned vybaví předvánoční příhoda z 90. let se svítivě růžovým salámem junior, kterého mi s upřímným nadšením doporučovaly prodavačky masny: podívejte, jak vypadá nádherně!

Ale co fialový chléb? Jedná se o stejný úlet s barvivem?

Poslední trendy zdravé výživy nás před bílým pečivem varují stále více. Vybírejte celozrnné, minimalizujte potraviny obsahující průmyslově zpracovanou mouku! Bílý chléb se v těle štěpí příliš rychle, zvyšuje hladinu cukru v krvi a je spojován s obezitou. Mouka, cukr, sůl, tyto dříve tak ceněné potraviny nejednou dostanou označení soudobých legálních jedů.

Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi

Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi

Profesor Zhou Weibiao ze singapurské univerzity přichází s novou super potravinou, která je bohatá na antioxidanty, takže působí rovněž preventivně proti rakovině, v těle se tráví daleko pomaleji než klasický chléb – v průměru o dvacet procent a pozor, je zcela na přírodní bázi.

Zhou Weibiao pro svůj vynález použil extrakt antokyanů z černé rýže; změnily se vlastnosti ohledně trávení souvsející se škroby a přibyly antioxidační vlastnosti.

Jakmile totiž použijete antokyany, potravina změní svou barvu, a to v závislosti na PH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální fialové a zásadité modré. Setkáme se s nimi běžně v přírodě. Ony mohou za krásné zabarvení pomněnek do modra, za červené květy máků a růží, jsou rovněž obsaženy v plodech černého rybízů a v listech červeného zelí.

V potravinářském průmyslu jsou antokyany označovány E163 a slouží jako barvivo pro víno, brusinkový džus, dávají se do jogurtů, zmrzlin a müsli tyčinek. Nejsou zde známy žádné nežádoucí účinky.

Zhou Weibiaoův chléb „zfialověl“ právě díky tomuto přírodnímu barvivu. A podle všeho fialový chléb se tedy zdá být zdravější než klasické pečivo. Zkusili byste ho?

Martina Boučková

Nejnovější příspěvky na webu:

Návrat k sobě, tělu a pocitům: Vjem z knihy Thovt, Odhalení 1

Návrat k sobě, tělu a pocitům: Vjem z knihy Thovt, Odhalení 1

29. Září 2019

Moje hlavní myšlenka nasátá z knihy? Je to právě ROZUM, který nás dovede rychlostí větru dostat do stavu ochromeného emocí strachu, jež pevně převezme kontrolu. Nejen o strachu a hledání smyslu života je tato kniha. Témat nabízí téměř nekonečně mnoho a každého čtenáře zaujme něco jiného, podle toho, co si ve svém životě zrovna řeší. Kerstin Simoné je s tématem boha Thovta a jeho channelingových informací známá už díky mnoha předchozích knihách. V Odhalení vše shrnuje a přidává něco nového. Nějaké své další zkušenosti, myšlenky a do jisté míry můžete vnímat text jako rozhovor s vyšší moudrostí. Oprostěme se od boha Thovta, protože tohle

Soutěž o knížky Já a Anastázie, Sedmikrásky pro dědečka

Soutěž o knížky Já a Anastázie, Sedmikrásky pro dědečka

28. Září 2019

Soutěž o pět publikací nakladatelství Fragment autorky Martiny Boučkové Já a Anastázie, Sedmikrásky pro dědečka