Share
fialový chléb

ilustrační obrázek, Markéta Boučková

Dali byste si k snídani fialový chleba? Zdá se vám to šílené? Podle profesora Zhou Weibiao naopak geniální!

Upřímně, jakmile spatřím jídlo nepřirozené barvy, hned se mi někde v hlavě sepne varování, že přede mnou leží zdraví škodlivá potravina, u níž to výrobce značně přehnal s chemií. A v této souvislosti se mi hned vybaví předvánoční příhoda z 90. let se svítivě růžovým salámem junior, kterého mi s upřímným nadšením doporučovaly prodavačky masny: podívejte, jak vypadá nádherně!

Ale co fialový chléb? Jedná se o stejný úlet s barvivem?

Poslední trendy zdravé výživy nás před bílým pečivem varují stále více. Vybírejte celozrnné, minimalizujte potraviny obsahující průmyslově zpracovanou mouku! Bílý chléb se v těle štěpí příliš rychle, zvyšuje hladinu cukru v krvi a je spojován s obezitou. Mouka, cukr, sůl, tyto dříve tak ceněné potraviny nejednou dostanou označení soudobých legálních jedů.

Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi

Brambory obsahující antokyany; foto: Paebi

Profesor Zhou Weibiao ze singapurské univerzity přichází s novou super potravinou, která je bohatá na antioxidanty, takže působí rovněž preventivně proti rakovině, v těle se tráví daleko pomaleji než klasický chléb – v průměru o dvacet procent a pozor, je zcela na přírodní bázi.

Zhou Weibiao pro svůj vynález použil extrakt antokyanů z černé rýže; změnily se vlastnosti ohledně trávení souvsející se škroby a přibyly antioxidační vlastnosti.

Jakmile totiž použijete antokyany, potravina změní svou barvu, a to v závislosti na PH. Kyselé roztoky antokyanů bývají červené, neutrální fialové a zásadité modré. Setkáme se s nimi běžně v přírodě. Ony mohou za krásné zabarvení pomněnek do modra, za červené květy máků a růží, jsou rovněž obsaženy v plodech černého rybízů a v listech červeného zelí.

V potravinářském průmyslu jsou antokyany označovány E163 a slouží jako barvivo pro víno, brusinkový džus, dávají se do jogurtů, zmrzlin a müsli tyčinek. Nejsou zde známy žádné nežádoucí účinky.

Zhou Weibiaoův chléb „zfialověl“ právě díky tomuto přírodnímu barvivu. A podle všeho fialový chléb se tedy zdá být zdravější než klasické pečivo. Zkusili byste ho?

Martina Boučková

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,