Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

Leden 10, 2016 in Knihy, Renata Petříčková, zdraví

Share

strava_900Jsem za tuto očiotevírající knihu nesmírně vděčná. Váháte ještě nad kvalitou dnešních potravin? Tato kniha otevře oči každému, kdo ještě před tímto problémem strkal hlavu do písku. A přiznám se, že snad každá maminka malých dětí se nad touto knihou uvzdychá. Ano, je strašně fajn vědět tu teorii, o které není pochyb, že je správná – ale… Kdybych chtěla být opravdu superhnidopich, tak ono ty školní obědy nejsou zrovna výkvětem zdravé výživy a pokud nemáte svou vlastní zahrádku a bio ovoce a zeleninu, tak je celkem bída jít do obchodu a snažit se o zdravé stravování. Navíc třeba s omezeným rozpočtem. V tu chvíli propadnete spíše zoufalství.

A kdo z nějakého zdravotního důvodu má třeba bezlepkovou dietu, ten si zcela logicky poklepe na hlavu s představou, že by to někdo dělal dobrovolně. Jedinou dobrou cestou jsou tedy přirozeně bezlepkové potraviny a případně dobrý talent pro bezlepkové pečení doma. Ale to je snad o tom „mít dáno shůry“… Mě se z bezlepkového pečení vždy povedlo jen něco, čím by se daly krmit ptáci, jak se to samo sypalo, nebo čím by se dalo řezat sklo.

Pečlivě vybírat a najít si nové „nakupovací návyky“

Ale zpět k této opravdu velmi zajímavé publikaci. Postupně dojdete k názoru, že jen malé procento toho, co nabízí obchody, je opravdu bez rizika poživatelné.

„Když se hovoří o konzervách, pomyslí každý na potraviny v plechovkách. Přitom si neuvědomuje, že ke konzervované stravě je nutné počítat i pečivo, dorty, koláče a trvanlivé pečivo, čajové pečivo a také čokoládu. Ke konzervaci dochází ohřevem, sušením a řadou doprovodných chemických postupů. Při chemické konzervaci dochází ke zdravotním škodám konzervačními prostředky. Velkou část škodlivých látek, jako je například kyslina benzoová, hexametyltetramin nebo kyselina boritá, musí výrobce deklarovat: Dnes se skrývají pod známými éčky a podle Wernera Kollatha by se takto označené potraviny neměly vůbec konzumovat, protože při dlouhodobém užívání nejsou bez rizik, ačkoli jsou zdravotními úřady klasifikovány jako více či méně neškodné….“

„Kdo z producentů pečlivě sahá po glutamátu, může svůj produkt nabízet levněji než výrobce, který dosahuje chuti pouze dobrou surovinou. Z trhu tak zvolna mizí poctivé výrobky. Problematické je samozřejmě pouze užití glutamátu jako syntetického a průmyslově vyráběného zvýrazňovače chuti, ať už se jmenuje Inosinat, Guanylat nebo Maltol, což jsou obchodní názvy glutamátu sodného, draselného nebo vápenatého nebo přímo kyseliny glutamové. Nezávisle na aromatu potraviny se s nimi navíc simuluje umělý pocit hladu. Přechodné účinky jsou pak záchvaty pocení, bolesti žaludku, vysoký krevní tlak a bušení srdce, ovšem bylo prokázáno i oslabení schopnosti učení a soustředění nebo smyslového vnímání.“

Dobrou zprávou je, že existuje mnoho potravin, kterými si lze zdraví napravit, tělo oživit a svou roli hraje také výtečná regenerační a detoxikační schopnost našeho organismu.

POZOR SOUTĚŽ!

Autoři Jiří Jonáš a Josef Kuchař napsali více knih na podobná témata. Mezi jejich další publikace patří třeba:

  1. Hořká pravda o zdraví
  2. Zdraví v ohrožení aneb hořká pravda o sladkém cukru
  3. Svět přírodních sil

Správnou odpověď odešlete na e-mail kockomejl@seznam.cz do 31. 1. 2016.

Tři výherci získají tuto knihu Tvoje strava je tvůj osud. Děkujeme nakladatelství Eminent.

Výherci budou vyhlášeni a upozorněni přes e-mail v průběhu prvního únorového týdne.

Příroda nabízí řešení a výrobci se jich chytají

Rostlinná mléka, raw food, vegetariánství – mnoho nových stravovacích směrů nabízí velmi kvalitní potraviny i za přijatelné ceny, takže když opravdu změníte své nakupovací návyky, můžete svému tělu velice prospět a nemusí to peněženku ani tolik bolet. Chce to jen obrnit se nebetyčnou trpělivostí a neustále nacházet nové a nové trendy, nebát se novinek a vést k tomu i své děti. Ovšem, jak vidíte z horních ukázek, návykové chutě, cukr, kofein, glutamáty – to jsou obrovská a velmi rafinovaná rizika dnešní doby. Jsou srovnatelná s drogovou závislostí.

Prostě je to džungle – a tato kniha je návod, jak v džungli chutných, ale jedovatých potravin nalézt jinak chutné, ale zdravé a nutné k zdravému žití, nikoliv k nemocnému přežívání.

Fajn je, že tento trend pokračuje a výrobci se víc a víc přizpůsobují těm zdravým trendům, to nejhorší, máme snad za sebou (éru pytlíkových polévek a chemií  nakonzervovaného nasoleného masa). Doufám. Doufám, že tato kniha bude svými informacemi za deset, dvacet let, patřit do propadliště dějin. Výstražné – podívejte se děti, jak to dřív bylo! Hrůza, co?

O autorech:

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Svět přírodních antibiotik, Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí s recepty na sladká jídla bez použití rafinovaného cukru. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

Krásné pletené šály: postup pro keltskou šálu s plstěnými květy

Krásné pletené šály: postup pro keltskou šálu s plstěnými květy

28. Září 2016

Pamatuji si, když jsem byla dítě, mamka každý večer seděla u televize a pletla. Moc jí to bavilo a byla velmi pečlivá. Až tak pečlivá, že jestliže něco neodpovídalo absolutně její představě, tak to druhý den vypárala a předělala. Děda si z ní občas dělal legraci a říkal: „Naše Jára, co večer uplete, ráno párá.“ Nicméně já jsem se mohla ve škole chlubit těmi nejlepšími kousky, nejoriginálnějšími vzory a kdo si ještě pamatuje, ví, že za minulého režimu sehnat něco skutečně originálního bylo velmi náročné.Pak přišlo období, kdy jsme odložili pletací jehlice a šicí stroje, protože trh zaplavily různé věci, pestré a

Drátěné šperky s korálky: buďte originální

Drátěné šperky s korálky: buďte originální

28. Září 2016

 Svět se na nás nemůže zlobit – chceme být krásné a rády se zdobíme. To jsme my ženy. Stále častěji vidím i muže ověšené různými šperky, ale nic nazmar to pravé kouzlo, to vyniknutí šperku a půvabu vnímám zejména v souvislosti s ženou: jako by nám sem tam dodaná drobnost přidala něco navíc, více nás zosobnila a zkrášlila. A jestliže jsem použila slovo „zosobnila“, pak by možná bylo na místě nosit právě ty nejosobnější šperky. Na trhu je velký výběr, to bezpochyby. Nicméně pokud máme možnost vytvořit něco vlastního, absolutně originálního, co žádná jiná žena nemá, proč ne!Jedna z možností, jak získat vlastní šperk, je za

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

Jeden komentář

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

0 Trackbacks