Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

Leden 10, 2016 in Knihy, Renata Petříčková

Share

strava_900Jsem za tuto očiotevírající knihu nesmírně vděčná. Váháte ještě nad kvalitou dnešních potravin? Tato kniha otevře oči každému, kdo ještě před tímto problémem strkal hlavu do písku. A přiznám se, že snad každá maminka malých dětí se nad touto knihou uvzdychá. Ano, je strašně fajn vědět tu teorii, o které není pochyb, že je správná – ale… Kdybych chtěla být opravdu superhnidopich, tak ono ty školní obědy nejsou zrovna výkvětem zdravé výživy a pokud nemáte svou vlastní zahrádku a bio ovoce a zeleninu, tak je celkem bída jít do obchodu a snažit se o zdravé stravování. Navíc třeba s omezeným rozpočtem. V tu chvíli propadnete spíše zoufalství.

A kdo z nějakého zdravotního důvodu má třeba bezlepkovou dietu, ten si zcela logicky poklepe na hlavu s představou, že by to někdo dělal dobrovolně. Jedinou dobrou cestou jsou tedy přirozeně bezlepkové potraviny a případně dobrý talent pro bezlepkové pečení doma. Ale to je snad o tom „mít dáno shůry“… Mě se z bezlepkového pečení vždy povedlo jen něco, čím by se daly krmit ptáci, jak se to samo sypalo, nebo čím by se dalo řezat sklo.

Pečlivě vybírat a najít si nové „nakupovací návyky“

Ale zpět k této opravdu velmi zajímavé publikaci. Postupně dojdete k názoru, že jen malé procento toho, co nabízí obchody, je opravdu bez rizika poživatelné.

„Když se hovoří o konzervách, pomyslí každý na potraviny v plechovkách. Přitom si neuvědomuje, že ke konzervované stravě je nutné počítat i pečivo, dorty, koláče a trvanlivé pečivo, čajové pečivo a také čokoládu. Ke konzervaci dochází ohřevem, sušením a řadou doprovodných chemických postupů. Při chemické konzervaci dochází ke zdravotním škodám konzervačními prostředky. Velkou část škodlivých látek, jako je například kyslina benzoová, hexametyltetramin nebo kyselina boritá, musí výrobce deklarovat: Dnes se skrývají pod známými éčky a podle Wernera Kollatha by se takto označené potraviny neměly vůbec konzumovat, protože při dlouhodobém užívání nejsou bez rizik, ačkoli jsou zdravotními úřady klasifikovány jako více či méně neškodné….“

„Kdo z producentů pečlivě sahá po glutamátu, může svůj produkt nabízet levněji než výrobce, který dosahuje chuti pouze dobrou surovinou. Z trhu tak zvolna mizí poctivé výrobky. Problematické je samozřejmě pouze užití glutamátu jako syntetického a průmyslově vyráběného zvýrazňovače chuti, ať už se jmenuje Inosinat, Guanylat nebo Maltol, což jsou obchodní názvy glutamátu sodného, draselného nebo vápenatého nebo přímo kyseliny glutamové. Nezávisle na aromatu potraviny se s nimi navíc simuluje umělý pocit hladu. Přechodné účinky jsou pak záchvaty pocení, bolesti žaludku, vysoký krevní tlak a bušení srdce, ovšem bylo prokázáno i oslabení schopnosti učení a soustředění nebo smyslového vnímání.“

Dobrou zprávou je, že existuje mnoho potravin, kterými si lze zdraví napravit, tělo oživit a svou roli hraje také výtečná regenerační a detoxikační schopnost našeho organismu.

POZOR SOUTĚŽ!

Autoři Jiří Jonáš a Josef Kuchař napsali více knih na podobná témata. Mezi jejich další publikace patří třeba:

  1. Hořká pravda o zdraví
  2. Zdraví v ohrožení aneb hořká pravda o sladkém cukru
  3. Svět přírodních sil

Správnou odpověď odešlete na e-mail kockomejl@seznam.cz do 31. 1. 2016.

Tři výherci získají tuto knihu Tvoje strava je tvůj osud. Děkujeme nakladatelství Eminent.

Výherci budou vyhlášeni a upozorněni přes e-mail v průběhu prvního únorového týdne.

Příroda nabízí řešení a výrobci se jich chytají

Rostlinná mléka, raw food, vegetariánství – mnoho nových stravovacích směrů nabízí velmi kvalitní potraviny i za přijatelné ceny, takže když opravdu změníte své nakupovací návyky, můžete svému tělu velice prospět a nemusí to peněženku ani tolik bolet. Chce to jen obrnit se nebetyčnou trpělivostí a neustále nacházet nové a nové trendy, nebát se novinek a vést k tomu i své děti. Ovšem, jak vidíte z horních ukázek, návykové chutě, cukr, kofein, glutamáty – to jsou obrovská a velmi rafinovaná rizika dnešní doby. Jsou srovnatelná s drogovou závislostí.

Prostě je to džungle – a tato kniha je návod, jak v džungli chutných, ale jedovatých potravin nalézt jinak chutné, ale zdravé a nutné k zdravému žití, nikoliv k nemocnému přežívání.

Fajn je, že tento trend pokračuje a výrobci se víc a víc přizpůsobují těm zdravým trendům, to nejhorší, máme snad za sebou (éru pytlíkových polévek a chemií  nakonzervovaného nasoleného masa). Doufám. Doufám, že tato kniha bude svými informacemi za deset, dvacet let, patřit do propadliště dějin. Výstražné – podívejte se děti, jak to dřív bylo! Hrůza, co?

O autorech:

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Svět přírodních antibiotik, Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí s recepty na sladká jídla bez použití rafinovaného cukru. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

S audioknihou na výletě

S audioknihou na výletě

29. Červenec 2016

Měli jste jako děti rádi, když vám někdo četl? Nechte si příběhy šeptat do ouška i v dospělosti a třeba rovnou na výletě. OneHotBook vám navíc v létě zpestří poslech veselou soutěží, v níž vyhrává úplně každý.Audiokniha na výletě je letní soutěž, která vám zaručeně zvedne náladu. Vezměte s sebou na prázdniny audioknihu z vydavatelství OneHotBook a pořádně ji na výletech vyfotografujte. Kde budete na dovolené poslouchat? Audiokniha se může vyhřívat na kapotě auta, lebedit si v mechu a kapradí či cestovat vlakem, lodí, lanovkou. Je jedno, kam audioknihu vezměte a kde ji budete poslouchat, OneHotBook chce vidět, co s vámi zažila.Proč byste s sebou na výlet

Jiří Lábus, Bára Hrzánová, Jan Potměšil a Marka Míková se sešli v nahrávacím studiu, aby načetli pohádky pro děti v rámci projektu Loutky v nemocnici.

Jiří Lábus, Bára Hrzánová, Jan Potměšil a Marka Míková se sešli v nahrávacím studiu, aby načetli pohádky pro děti v rámci projektu Loutky v nemocnici.

27. Červenec 2016

Jiří Lábus, Bára Hrzánová, Jan Potměšil a Marka Míková se sešli v nahrávacím studiu, aby načetli pohádky pro děti v rámci projektu Loutky v nemocnici. Po albu písniček Dobrá medicína nyní přinášejí Loutky v nemocnici čtyři namluvené pohádky, které budou dělat především radost nemocným dětem. Herci a muzikanti budou album Pohádková medicínarozdávat dětem zdarma při svých návštěvách v nemocnicích. CD navíc v obalu obsahuje pexeso. Pohádková medicína obsahuje 4 příběhy, které hrají herci a muzikanti dětem v nemocnicích a to jak v hernách, na nemocničních odděleních, tak i u samotného lůžka dětských pacientů. První z nich s názvem Lenochodi, podle příběhu Anne-Catrine De Boel, namluvil Jiří Lábus. dobrodružství Myši patří do nebe

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

Jeden komentář

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

0 Trackbacks