Knihy,  Renata Petříčková,  zdraví

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

strava_900Jsem za tuto očiotevírající knihu nesmírně vděčná. Váháte ještě nad kvalitou dnešních potravin? Tato kniha otevře oči každému, kdo ještě před tímto problémem strkal hlavu do písku. A přiznám se, že snad každá maminka malých dětí se nad touto knihou uvzdychá. Ano, je strašně fajn vědět tu teorii, o které není pochyb, že je správná – ale… Kdybych chtěla být opravdu superhnidopich, tak ono ty školní obědy nejsou zrovna výkvětem zdravé výživy a pokud nemáte svou vlastní zahrádku a bio ovoce a zeleninu, tak je celkem bída jít do obchodu a snažit se o zdravé stravování. Navíc třeba s omezeným rozpočtem. V tu chvíli propadnete spíše zoufalství.

A kdo z nějakého zdravotního důvodu má třeba bezlepkovou dietu, ten si zcela logicky poklepe na hlavu s představou, že by to někdo dělal dobrovolně. Jedinou dobrou cestou jsou tedy přirozeně bezlepkové potraviny a případně dobrý talent pro bezlepkové pečení doma. Ale to je snad o tom „mít dáno shůry“… Mě se z bezlepkového pečení vždy povedlo jen něco, čím by se daly krmit ptáci, jak se to samo sypalo, nebo čím by se dalo řezat sklo.

Pečlivě vybírat a najít si nové „nakupovací návyky“

Ale zpět k této opravdu velmi zajímavé publikaci. Postupně dojdete k názoru, že jen malé procento toho, co nabízí obchody, je opravdu bez rizika poživatelné.

„Když se hovoří o konzervách, pomyslí každý na potraviny v plechovkách. Přitom si neuvědomuje, že ke konzervované stravě je nutné počítat i pečivo, dorty, koláče a trvanlivé pečivo, čajové pečivo a také čokoládu. Ke konzervaci dochází ohřevem, sušením a řadou doprovodných chemických postupů. Při chemické konzervaci dochází ke zdravotním škodám konzervačními prostředky. Velkou část škodlivých látek, jako je například kyslina benzoová, hexametyltetramin nebo kyselina boritá, musí výrobce deklarovat: Dnes se skrývají pod známými éčky a podle Wernera Kollatha by se takto označené potraviny neměly vůbec konzumovat, protože při dlouhodobém užívání nejsou bez rizik, ačkoli jsou zdravotními úřady klasifikovány jako více či méně neškodné….“

„Kdo z producentů pečlivě sahá po glutamátu, může svůj produkt nabízet levněji než výrobce, který dosahuje chuti pouze dobrou surovinou. Z trhu tak zvolna mizí poctivé výrobky. Problematické je samozřejmě pouze užití glutamátu jako syntetického a průmyslově vyráběného zvýrazňovače chuti, ať už se jmenuje Inosinat, Guanylat nebo Maltol, což jsou obchodní názvy glutamátu sodného, draselného nebo vápenatého nebo přímo kyseliny glutamové. Nezávisle na aromatu potraviny se s nimi navíc simuluje umělý pocit hladu. Přechodné účinky jsou pak záchvaty pocení, bolesti žaludku, vysoký krevní tlak a bušení srdce, ovšem bylo prokázáno i oslabení schopnosti učení a soustředění nebo smyslového vnímání.“

Dobrou zprávou je, že existuje mnoho potravin, kterými si lze zdraví napravit, tělo oživit a svou roli hraje také výtečná regenerační a detoxikační schopnost našeho organismu.

POZOR SOUTĚŽ!

Autoři Jiří Jonáš a Josef Kuchař napsali více knih na podobná témata. Mezi jejich další publikace patří třeba:

  1. Hořká pravda o zdraví
  2. Zdraví v ohrožení aneb hořká pravda o sladkém cukru
  3. Svět přírodních sil

Správnou odpověď odešlete na e-mail kockomejl@seznam.cz do 31. 1. 2016.

Tři výherci získají tuto knihu Tvoje strava je tvůj osud. Děkujeme nakladatelství Eminent.

Výherci budou vyhlášeni a upozorněni přes e-mail v průběhu prvního únorového týdne.

Příroda nabízí řešení a výrobci se jich chytají

Rostlinná mléka, raw food, vegetariánství – mnoho nových stravovacích směrů nabízí velmi kvalitní potraviny i za přijatelné ceny, takže když opravdu změníte své nakupovací návyky, můžete svému tělu velice prospět a nemusí to peněženku ani tolik bolet. Chce to jen obrnit se nebetyčnou trpělivostí a neustále nacházet nové a nové trendy, nebát se novinek a vést k tomu i své děti. Ovšem, jak vidíte z horních ukázek, návykové chutě, cukr, kofein, glutamáty – to jsou obrovská a velmi rafinovaná rizika dnešní doby. Jsou srovnatelná s drogovou závislostí.

Prostě je to džungle – a tato kniha je návod, jak v džungli chutných, ale jedovatých potravin nalézt jinak chutné, ale zdravé a nutné k zdravému žití, nikoliv k nemocnému přežívání.

Fajn je, že tento trend pokračuje a výrobci se víc a víc přizpůsobují těm zdravým trendům, to nejhorší, máme snad za sebou (éru pytlíkových polévek a chemií  nakonzervovaného nasoleného masa). Doufám. Doufám, že tato kniha bude svými informacemi za deset, dvacet let, patřit do propadliště dějin. Výstražné – podívejte se děti, jak to dřív bylo! Hrůza, co?

O autorech:

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Svět přírodních antibiotik, Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí s recepty na sladká jídla bez použití rafinovaného cukru. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy