Recepty,  Soňa Rivera

Recept: dýňová polévka

Dýně byla často považována za jakousi levnou “náhražku” a v některých lidech tento dojem přetrvává dodnes. Přesto dýně ve svých mnoha podobách zažívá v posledních letech návrat do našich kuchyní. Malé, velké, kulaté či šišaté, žluté, bílé nebo zelené… stačí si vybrat. Nemůžete udělat chybu. Dýně jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Obsahují minimum tuku a sodíku a naopak velké množství vlákniny, betakarotenu, draslíku a vápníku. Tím chrání nejen naši linii, ale zejména naše srdce. Pravidelná konzumace dýně pomáhá snižovat krevní tlak, brání tvorbě krevních sraženin, neutralizuje nadbytek žaludečních kyselin a podporuje vylučování tekutin z těla. Dýně patří mezi potraviny s vysokým protirakovinným účinkem.

Delikátní dýňová polévka

Tuto polévku si prostě zamilujete. Je jemná, krémová, připadá vám tak trochu známá, i když jste ji nikdy předtím neochutnali, a zároveň úplně jiná. Dětem ji naservírujte bez dalších úprav, dospělí si ji mohou přiostřit bílým pepřem. Nezbývá než popřát – dobrou chuť!

Ingredience:

3/4 kg oloupané dýně, zbavené semínek

1 cibule

2 – 3 brambory

1 mrkev

1 petržel

3 stroužky česneku

50 g másla

1 lžička olivového oleje

3 – 4 lžíce zakysané smetany

V hrnci rozpustíme máslo a necháme ho trochu zapěnit. Vsypeme na drobno nakrájenou cibuli, lehce osmahneme a přidáme na kostky nakrájenou dýni, mrkev a petržel. Vše několik minut opékáme, až se zelenina pěkně rozvoní. Zalijeme 3/4 litrem vody, přivedeme k varu, přidáme oloupané, nakrájené brambory a oloupaný česnek. Když je zelenina měkká, polévku dohladka rozmixujeme, dochutíme solí a lžičkou olivového oleje a chvilku povaříme. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, můžete přidat trochu mléka. Na závěr v polévce rozmícháme zakysanou smetanu a již nevaříme. Servírujeme horké, třeba s plátkem opečené bagetky.

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

Další recepty:

[srp srp_number_post_option=’8′ srp_filter_cat_option=’5689′ srp_thumbnail_wdg_width=’80’ srp_thumbnail_wdg_height=’80’ srp_wdg_excerpt_length=’0′ srp_post_date_option=’no’]

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Recept: dýňová polévka

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy