Share

Koláč s tvarohem a kysanou smetanou

Ingredience:

Těsto:

280 gpolohrubé mouky
200 gtuku
2 žloutky
špetka soli
mouka na vál
máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu

Náplň:

500 gtučného tvarohu
4 vejce
250 gmoučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky)
500 ml zakysané smetany
špetka soli
Zahradní ovoce na ozdobu (rybíz, jahody, angrešt…)

Postup:

  1. Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.
  2. Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou.
  3. Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4. Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.
  5. Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme.
  6. Potřeme náplní a dopečeme.
  7. Koláč ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.

Krém s lesním ovocem

Ingredience:

250 gricotty
½ l mléka
1 sáček vanilkového pudinku
1 sáček vanilinového cukru
3 lžíce cukru
hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
šlehačka

Postup:

  1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
  2. Zbytek mléka přivedeme k varu.
  3. Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty.
  4. Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
  5. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.
  6. Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.

Tip: Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.

Tvarohové placičky

Ingredience:

500 gtvarohu
1 velké vejce
3 plné lžíce polohrubé mouky
1 lžíce rozehřátého a vychladnutého másla
Sůl
Máslo na smažení
Kysaná smetana
Drobné ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz…)

Postup:

  1. Vejce ušleháme do pěny.
  2. Přidáme ho k tvarohu, přimícháme mouku, sůl a vše důkladně promícháme.
  3. Z těsta vytvarujeme malé placičky, které na malém množství másla opékáme.
  4. Podáváme s kysanou smetanou.
  5. Chceme-li mít sladkou variantu, přidáme do těsta cukr, do kysané smetany přimícháme drobné ovoce a hotové placičky pocukrujeme.
TZ Šárka Pelcová, apriori.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]