Share

Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura, Velká japonská kuchařka. Fragment 2013.

Máte chuť na něco exotického? Zkusili jste někdy japonskou kuchyni? Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura přinášejí českým čtenářům a milovníkům dobrého jídla velkou kuchařku plnou receptů, fotografií a fotografických návodů a postupů z japonské kuchyně.

K jednomu z nejznámějších a klasických receptů patří Hoso maki. Možná vám název nic neřekne, ale podíváte-li se na obrázek, víte, o čem mluvím. Hoso maki jsou typické japonské rolky, které mají průměr zhruba dva a půl centimetru. Plní se tuňákem, okurkou, tence nakrájenou mrkví či avokádem. Recept z Velké japonské kuchařky uvádí pro své oblíbené klasické hoso maki tyto ingredience:

85 g vařené rýže šari
½ mořské řasy nori
Čerstvá okurka
Avokádo
Čerstvá paprika
Krabí tyčinky
Nakládaná ředkev takuan
Ředkev adžicuke kanpjó

Příprava rýže Šari na sushi

Nejprve si připravte do misky ocet na suši rýži tak, že smícháte ocet komesu, cukr a sůl a zakapete citronem. Zálivku lze nahradit kupovaným již ochuceným octem na suši rýži sušisu, který je již hotový. Vyndejte rýži z hrnce za použití vařečky šamodži a přesuňte ji do větší misky. Přilijte ocet na suši rýži a zamíchejte. Proveďte tzv. šarikiri – jemně z jedné strany misky odkrajujte vařečkou rýži po kusech a přesuňte ji na druhou stranu misky, aniž byste porušili zrnka. Po té rýži rozprostřete po dně misky a ovívejte ji vějířem, aby snížila svou teplotu. Rýži v misce také obracejte, aby dříve vychladla.

A nyní můžete přejít k samotné výrobě Hoso maki

Na podložku makisu položte rozpůlenou řasu lesklou stranou dolů. Na řasu pak rozprostřete rýži šari a nechte volný kousek řasy na horním a dolním okraji. Uprostřed také zanechte menší prohlubeň, do níž položíte rybu či zeleninu. Poté můžete zvednout podložku makisu a opatrně ji rolovat. Vytvarujte řasu do hranolu, kterou po té nakrájíte na kolečka a podávejte spolu s kuličkou křenu wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Dobrou chuť.

V knize naleznete mnoho dalších báječných receptů z japonské kuchyně, například nigiri sushi, temari sushi, futo maki, kaisen chirashi, yakiton, tuniku negimaki (hovězí rolka s jarní cibulkou), toriteba amakarayaki (sladkopálivá kuřecí křídla), tori teriyaki (kuře terijaki) a další.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Noc divadel bude v ALFĚ ve znamení sametové revoluce

Noc divadel bude v ALFĚ ve znamení sametové revoluce

12. Listopad 2019

V sobotu 16. 11. se Divadlo ALFA už tradičně připojí k Noci divadel a otevře své prostory na Rokycanské třídě návštěvníkům, které tentokrát čeká cesta časem do doby před 30. lety. Na vlastní kůži zažijí bytové divadlo, naučí se opisovat ve sklepě samizdat, zacvičí si „v rytme“ nebo si vyrobí mávátko. Potkají uvědomělého soudruha, veksláka, estébáka i disidenta, a když se jim povede nasbírat do občanského průkazu dostatek razítek, získají malý dárek. Noc divadel začne v ALFĚ už v 15 hodin odpoledne, kdy se odehraje představení Cirkus zlodějů. Příběh o tom, že by se lidé neměli bát a neměli by krást, je plný loutkářských cirkusových kouzel. Po jeho

V pražských kinech Atlas a Evald startuje Týden ukrajinského filmu

V pražských kinech Atlas a Evald startuje Týden ukrajinského filmu

12. Listopad 2019

Od úterý 12. 11. mohou diváci zhlédnout v hlavním městě nejlepší snímky současné ukrajinské kinematografie. Filmy, které zaujaly odborníky i diváky na mezinárodních festivalech a sesbíraly různá filmová ocenění, se představí během sedmi večerů od 12. do 18. listopadu v kinech Atlas a Evald. Zahajovacím snímkem festivalu bude Atlantida, která nabízí pohled do blízké budoucnosti ve válkou zničené zemi a jenž získala první cenu v sekci Horizont na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a zvláštní cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Tokiu. Režisér Valentyn Vasjanovyč neobsadil do filmu profesionální herce, ale lidi, kteří si skutečně prošli válečným peklem. „Mají to v očích a lze