Share

Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura, Velká japonská kuchařka. Fragment 2013.

Máte chuť na něco exotického? Zkusili jste někdy japonskou kuchyni? Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura přinášejí českým čtenářům a milovníkům dobrého jídla velkou kuchařku plnou receptů, fotografií a fotografických návodů a postupů z japonské kuchyně.

K jednomu z nejznámějších a klasických receptů patří Hoso maki. Možná vám název nic neřekne, ale podíváte-li se na obrázek, víte, o čem mluvím. Hoso maki jsou typické japonské rolky, které mají průměr zhruba dva a půl centimetru. Plní se tuňákem, okurkou, tence nakrájenou mrkví či avokádem. Recept z Velké japonské kuchařky uvádí pro své oblíbené klasické hoso maki tyto ingredience:

85 g vařené rýže šari
½ mořské řasy nori
Čerstvá okurka
Avokádo
Čerstvá paprika
Krabí tyčinky
Nakládaná ředkev takuan
Ředkev adžicuke kanpjó

Příprava rýže Šari na sushi

Nejprve si připravte do misky ocet na suši rýži tak, že smícháte ocet komesu, cukr a sůl a zakapete citronem. Zálivku lze nahradit kupovaným již ochuceným octem na suši rýži sušisu, který je již hotový. Vyndejte rýži z hrnce za použití vařečky šamodži a přesuňte ji do větší misky. Přilijte ocet na suši rýži a zamíchejte. Proveďte tzv. šarikiri – jemně z jedné strany misky odkrajujte vařečkou rýži po kusech a přesuňte ji na druhou stranu misky, aniž byste porušili zrnka. Po té rýži rozprostřete po dně misky a ovívejte ji vějířem, aby snížila svou teplotu. Rýži v misce také obracejte, aby dříve vychladla.

A nyní můžete přejít k samotné výrobě Hoso maki

Na podložku makisu položte rozpůlenou řasu lesklou stranou dolů. Na řasu pak rozprostřete rýži šari a nechte volný kousek řasy na horním a dolním okraji. Uprostřed také zanechte menší prohlubeň, do níž položíte rybu či zeleninu. Poté můžete zvednout podložku makisu a opatrně ji rolovat. Vytvarujte řasu do hranolu, kterou po té nakrájíte na kolečka a podávejte spolu s kuličkou křenu wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Dobrou chuť.

V knize naleznete mnoho dalších báječných receptů z japonské kuchyně, například nigiri sushi, temari sushi, futo maki, kaisen chirashi, yakiton, tuniku negimaki (hovězí rolka s jarní cibulkou), toriteba amakarayaki (sladkopálivá kuřecí křídla), tori teriyaki (kuře terijaki) a další.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Tom Kenyon, Judi Sion: Arkturiáni

Tom Kenyon, Judi Sion: Arkturiáni

26. Červenec 2017

Představte si, že mimozemské civilizace moc dobře vědí, co se na naší planetě děje. A že se s tím jednoho dne setkáte na vlastní kůži. Parádně vás to rozčílí! Protože to přece není nic, za co by vás společnost pochválila. Naopak – je to „jednou nohou cesta do blázince“! A tak autor spadl do jakéhosi podivného stavu a informace, které se k němu hrnuly, začaly být jednou velkou směsí čehosi, co neuměl zprvu dobře roztřídit. Podělí se s námi o příběh, formou vyprávění, o tom, kterak potkal a stále potkává podivnou arkturiánskou bytost, což jsou mimozemští strážci a ochránci naší planety. Jsou posedlí misemi,

Snadný tarot od Barbary Moore je barevnou pohádkou o kartách

Snadný tarot od Barbary Moore je barevnou pohádkou o kartách

26. Červenec 2017

Byla jsem hodně zvědavá na jakousi hravou a začátečnickou knížku a karty o tarotu od Barbary Moore. Autorky, která je jedna z těch, co umí poutavě a hravě povídat o tarotech tak, že si nějakým zázrakem všechno zapamatujete. Protože to má atmosféru, hraje to na emoce a na pohádkovou představivost. No, nezklamala. Snadný tarot je opravdu snadný. A barvitý! I přes velikost, která nedává tušit žádné odchylky od běžně dostupných karet nebo příruček o tarotu, musím říci, že takhle knížka se velmi příjemně liší. Autorka věnovala větší díl informací než je normálně zvykem obecnému pojednání o tarotu, jak se s ním seznamovat, jak