Share

Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura, Velká japonská kuchařka. Fragment 2013.

Máte chuť na něco exotického? Zkusili jste někdy japonskou kuchyni? Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura přinášejí českým čtenářům a milovníkům dobrého jídla velkou kuchařku plnou receptů, fotografií a fotografických návodů a postupů z japonské kuchyně.

K jednomu z nejznámějších a klasických receptů patří Hoso maki. Možná vám název nic neřekne, ale podíváte-li se na obrázek, víte, o čem mluvím. Hoso maki jsou typické japonské rolky, které mají průměr zhruba dva a půl centimetru. Plní se tuňákem, okurkou, tence nakrájenou mrkví či avokádem. Recept z Velké japonské kuchařky uvádí pro své oblíbené klasické hoso maki tyto ingredience:

85 g vařené rýže šari
½ mořské řasy nori
Čerstvá okurka
Avokádo
Čerstvá paprika
Krabí tyčinky
Nakládaná ředkev takuan
Ředkev adžicuke kanpjó

Příprava rýže Šari na sushi

Nejprve si připravte do misky ocet na suši rýži tak, že smícháte ocet komesu, cukr a sůl a zakapete citronem. Zálivku lze nahradit kupovaným již ochuceným octem na suši rýži sušisu, který je již hotový. Vyndejte rýži z hrnce za použití vařečky šamodži a přesuňte ji do větší misky. Přilijte ocet na suši rýži a zamíchejte. Proveďte tzv. šarikiri – jemně z jedné strany misky odkrajujte vařečkou rýži po kusech a přesuňte ji na druhou stranu misky, aniž byste porušili zrnka. Po té rýži rozprostřete po dně misky a ovívejte ji vějířem, aby snížila svou teplotu. Rýži v misce také obracejte, aby dříve vychladla.

A nyní můžete přejít k samotné výrobě Hoso maki

Na podložku makisu položte rozpůlenou řasu lesklou stranou dolů. Na řasu pak rozprostřete rýži šari a nechte volný kousek řasy na horním a dolním okraji. Uprostřed také zanechte menší prohlubeň, do níž položíte rybu či zeleninu. Poté můžete zvednout podložku makisu a opatrně ji rolovat. Vytvarujte řasu do hranolu, kterou po té nakrájíte na kolečka a podávejte spolu s kuličkou křenu wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Dobrou chuť.

V knize naleznete mnoho dalších báječných receptů z japonské kuchyně, například nigiri sushi, temari sushi, futo maki, kaisen chirashi, yakiton, tuniku negimaki (hovězí rolka s jarní cibulkou), toriteba amakarayaki (sladkopálivá kuřecí křídla), tori teriyaki (kuře terijaki) a další.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se