Share

Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura, Velká japonská kuchařka. Fragment 2013.

Máte chuť na něco exotického? Zkusili jste někdy japonskou kuchyni? Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura přinášejí českým čtenářům a milovníkům dobrého jídla velkou kuchařku plnou receptů, fotografií a fotografických návodů a postupů z japonské kuchyně.

K jednomu z nejznámějších a klasických receptů patří Hoso maki. Možná vám název nic neřekne, ale podíváte-li se na obrázek, víte, o čem mluvím. Hoso maki jsou typické japonské rolky, které mají průměr zhruba dva a půl centimetru. Plní se tuňákem, okurkou, tence nakrájenou mrkví či avokádem. Recept z Velké japonské kuchařky uvádí pro své oblíbené klasické hoso maki tyto ingredience:

85 g vařené rýže šari
½ mořské řasy nori
Čerstvá okurka
Avokádo
Čerstvá paprika
Krabí tyčinky
Nakládaná ředkev takuan
Ředkev adžicuke kanpjó

Příprava rýže Šari na sushi

Nejprve si připravte do misky ocet na suši rýži tak, že smícháte ocet komesu, cukr a sůl a zakapete citronem. Zálivku lze nahradit kupovaným již ochuceným octem na suši rýži sušisu, který je již hotový. Vyndejte rýži z hrnce za použití vařečky šamodži a přesuňte ji do větší misky. Přilijte ocet na suši rýži a zamíchejte. Proveďte tzv. šarikiri – jemně z jedné strany misky odkrajujte vařečkou rýži po kusech a přesuňte ji na druhou stranu misky, aniž byste porušili zrnka. Po té rýži rozprostřete po dně misky a ovívejte ji vějířem, aby snížila svou teplotu. Rýži v misce také obracejte, aby dříve vychladla.

A nyní můžete přejít k samotné výrobě Hoso maki

Na podložku makisu položte rozpůlenou řasu lesklou stranou dolů. Na řasu pak rozprostřete rýži šari a nechte volný kousek řasy na horním a dolním okraji. Uprostřed také zanechte menší prohlubeň, do níž položíte rybu či zeleninu. Poté můžete zvednout podložku makisu a opatrně ji rolovat. Vytvarujte řasu do hranolu, kterou po té nakrájíte na kolečka a podávejte spolu s kuličkou křenu wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Dobrou chuť.

V knize naleznete mnoho dalších báječných receptů z japonské kuchyně, například nigiri sushi, temari sushi, futo maki, kaisen chirashi, yakiton, tuniku negimaki (hovězí rolka s jarní cibulkou), toriteba amakarayaki (sladkopálivá kuřecí křídla), tori teriyaki (kuře terijaki) a další.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu