Share

Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura, Velká japonská kuchařka. Fragment 2013.

Máte chuť na něco exotického? Zkusili jste někdy japonskou kuchyni? Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura přinášejí českým čtenářům a milovníkům dobrého jídla velkou kuchařku plnou receptů, fotografií a fotografických návodů a postupů z japonské kuchyně.

K jednomu z nejznámějších a klasických receptů patří Hoso maki. Možná vám název nic neřekne, ale podíváte-li se na obrázek, víte, o čem mluvím. Hoso maki jsou typické japonské rolky, které mají průměr zhruba dva a půl centimetru. Plní se tuňákem, okurkou, tence nakrájenou mrkví či avokádem. Recept z Velké japonské kuchařky uvádí pro své oblíbené klasické hoso maki tyto ingredience:

85 g vařené rýže šari
½ mořské řasy nori
Čerstvá okurka
Avokádo
Čerstvá paprika
Krabí tyčinky
Nakládaná ředkev takuan
Ředkev adžicuke kanpjó

Příprava rýže Šari na sushi

Nejprve si připravte do misky ocet na suši rýži tak, že smícháte ocet komesu, cukr a sůl a zakapete citronem. Zálivku lze nahradit kupovaným již ochuceným octem na suši rýži sušisu, který je již hotový. Vyndejte rýži z hrnce za použití vařečky šamodži a přesuňte ji do větší misky. Přilijte ocet na suši rýži a zamíchejte. Proveďte tzv. šarikiri – jemně z jedné strany misky odkrajujte vařečkou rýži po kusech a přesuňte ji na druhou stranu misky, aniž byste porušili zrnka. Po té rýži rozprostřete po dně misky a ovívejte ji vějířem, aby snížila svou teplotu. Rýži v misce také obracejte, aby dříve vychladla.

A nyní můžete přejít k samotné výrobě Hoso maki

Na podložku makisu položte rozpůlenou řasu lesklou stranou dolů. Na řasu pak rozprostřete rýži šari a nechte volný kousek řasy na horním a dolním okraji. Uprostřed také zanechte menší prohlubeň, do níž položíte rybu či zeleninu. Poté můžete zvednout podložku makisu a opatrně ji rolovat. Vytvarujte řasu do hranolu, kterou po té nakrájíte na kolečka a podávejte spolu s kuličkou křenu wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Dobrou chuť.

V knize naleznete mnoho dalších báječných receptů z japonské kuchyně, například nigiri sushi, temari sushi, futo maki, kaisen chirashi, yakiton, tuniku negimaki (hovězí rolka s jarní cibulkou), toriteba amakarayaki (sladkopálivá kuřecí křídla), tori teriyaki (kuře terijaki) a další.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Eva Hölzelová: Arina

Eva Hölzelová: Arina

19. Listopad 2017

Je to pohádka? Nebo mýtický příběh? V roli čtenáře budete často tápat, až se nakonec rozhodnete tuhle věc neřešit a ponoříte se do svěžího příběhu odloženého znetvořeného chlapečka Adama, který vyrostl u lesních žen, moudrých a spravedlivých. Převzal od nich jejich moudrost, a přidal mužnou odvahu. Jednoho se musel vydat do světa, protože tak už to bývá. Aby nebyl sám, přidala se k němu i moudrá, lehce svérázná a někdy i prostořeká vlčice Arina. Lidské království ovládla pavoučí královna Arachnita a nepěknou kletbu uvrhla na členy královské rodiny. Dalo by se říct, že jedna pohroma stíhá další a ani s příchodem Adama to není

Lenka Sobotová: Suchý konce

Lenka Sobotová: Suchý konce

19. Listopad 2017

Duševní samomluvy a suchý konce. Někdy máme chuť se začíst do něčeho, co je obyčejné i neobyčejné, zároveň tím, jak to proniká do nitra duše, jak nás to osvobozuje od vlastních myšlenek, protože zjistíme, že jiní lidé mají někdy v hlavě úplně to samé. „Všechno je na korbě, náklaďák naložený do výšky vypadá jako nějaký pojízdný strašidelný hrad z pouti. Druhé auto řízené pobočníkem a naložené sutí včetně dubových parket už odjelo ke sběrnému dvoru.  „A co vy? Přece vás tu nenecháme…“ zarazí se šéf při pohledu na paní domu, bezprizornou postavu s kabelkou přitisknutou k hrudi, nerozhodně stojící na verandě, kterou profukuje vítr, až to