MB,  Pro rodiče

Může alkohol v těhotenství někdy prospívat? Divili byste se, ale ANO

Share

Může alkohol v době těhotenství uškodit? Mnoho žen hlodá svědomí zejména v době, kdy ještě o svém těhotenství nevěděly, a proto popíjely běžným způsobem. Těhotná Francouzka si prý neodepře sklenku vína ani v  průběhu těhotenství. Je tedy skutečně alkohol nebezpečný?

V prvé řadě je důležité množství

Dnes byly v BJOG zveřejněny výsledky nového výzkumu v oblasti gynekologie a porodnictví. Tato studie porovnávala data dětí narozených ve Velké Británii mezi léty 2000 až 2002 k jejich sedmým narozeninám. Cílem bylo zjistit, zdali mírné pití alkoholu má či nikoliv nepříznivý vliv na vývoj dítěte. Předchozí výzkumy již upozorňovaly na zdravotní a vývojové problémy u dětí v případě vysoké konzumace alkoholu během těhotenství. Prokazatelné důkazy o vlivu malého množství však doposud neexistovaly.

Při požívání vysokého množství alkoholu během těhotenství (míní se tím každodenní konzumace např. sedmičky vína, tři panáky tvrdého alkoholu nebo tři dvanáctky), nebo časté konzumace, může být dítě postižené hyperaktivitou, mít problémy s učením, nebo trpět jinými vývojovými vadami. Novorozeně alkoholičky má často problémy se spánkem, s příjmem potravy, také může duševně zaostávat za ostatními dětmi.

Negativní vlivy konzumace velkého množství alkoholu prokázala již loňská studie z Národního institutu zdraví, zveřejněná v Alcoholism: Clinical & Experimental Research., která se zaměřila na 101 těhotných žen z Chile, jež po celou dobu těhotenství vypily co do množství alkoholu zhruba osm panáků denně. Následně byly také sledovány ženy, které během těhotenství abstinovaly. Studie se zaměřila na vývoj dětí do jejich osmi a půl roku.

Výsledky ukázaly, že 44 procent dětí mělo výrazné problémy s osvojováním řeči a vykazovaly hyperaktivitu a poruchy soustředění.

Malé množství neuškodí, dokonce prospěje

Aktuální výzkum byl prováděn na základě dotazníků a rozhovorů s rodiči a učiteli a zaměřoval se na otázky kolem sociálního a emocionálního chování. Ve středu pozornosti byla hyperaktivita, schopnost soustředění, problémy s chováním apod. Následně děti byly testovány v matematice, ve čtení a prostorových dovednostech.

Vzorek tvořil skupinu matek abstinentek (12,7 %), ty, které nepily pouze v těhotenství, ale dříve ano (57,1 %), mírné konzumentky alkoholu (23,1 %) a ty, které vypily během těhotenství větší množství alkoholu (7,2 %).

S výsledky budete opravdu překvapeni: děti, které se narodily matkám mírným konzumentkám alkoholu, měly prokazatelně lepší skóre v oblasti poruch chování, než děti matek, jež během těhotenství abstinovaly. Rozdíl ale nebyl příliš markantní, s výjimkou chlapců. Chlapci matek, jež během těhotenství pily alkohol v malém množství, měli hlášeny menší poruchy chování.

Sklenka červeného

Říká se, že pravá Francouzka si ani během těhotenství neodepře sklenku kvalitního vína. Možná na tom nakonec něco bude. Ono víno není jen alkohol, a pokud se pije střídmě, nakonec tělu dodá hodně užitečných látek. Však se také jedná o přírodní produkt. Víno jako lék sloužilo už před tisíci lety, Hippokrates ho například doporučoval na snížení tělesné teploty, což je vskutku zajímavé. Neboť já mám po požití vína spíše pocit rozpálenosti. Nejspíš na to měl Hippokrates nějakou specifickou metodu, která mi je neznáma.

Víno předně obsahuje minerální látky (draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan), vitamíny (B1, B2, B5, B6, B12, méně vitamínu C a další) a antioxidanty. Je dobré přírodní antidepresivum a zvyšuje šanci na otěhotnění, přinejmenším podle Dánů, kteří tuto vlastnost studovali u jedné ze svých dřívějších studií.

Takže pít nebo nepít?

Občasné malé množství alkoholu podle britské studie v těhotenství neuškodí, spíše i prospěje. Vyhýbejte se však pití většího nárazového množství nebo každodenní konzumace více skleniček, zejména tvrdého alkoholu. Lepší decku červeného pro dobrou náladu nežli tři zrádné panáky, o jejichž původu poslední dobou lze někdy s obavami spekulovat. Tvrdý alkohol snad doporučují jen babské rady k uvolňování dělohy při předčasných stazích.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy