Share
Růžová vajíčka

K Velikonocům bezesporu patří vajíčka a kraslice. Originální velikonoční vajíčka si můžete vyrobit také doma, a to konkrétně růžová.

Uvařená, oloupaná vajíčka přelejeme vychladlým nálevem z octa, vody, bobkového listu, nakrájené řepy, cibule, bobkového listu a lžičky cukru. Necháme je asi 20 minut barvit. Poté je rozpůlíme a plníme náplní z pomazánkového másla, hořčice, vyloupnutých žloutků s troškou soli a pepře. Vajíčka můžeme samozřejmě plnit čímkoliv, co máme rádi.

Ingredience

Bobkový list do nálevu, 1 kus
Cukr krupice do nálevu, 1 lžička
Červená cibule do nálevu, 1 kus
Červená řepa do nálevu, 1 kus
Hořčice kremžská, 1 lžička
Majonéza 1 lžíce
Máslo pomazánkové-na náplň do vajíček, podle počtu vajíček balení
Ocet do nálevu, 250 ml
Pepř podle chuti
Sůl podle chuti
Vejce uvařených natvrdo, 6 kusů
Voda do nálevu, 250 ml

Velikonoční játrové nočky

 

Na velikonoční stůl kromě sladkého a masa patří bezesporu i polévky a saláty. Vylepšete si proto svoji letošní velikonoční tabuli o játrové nočky.

Na sádle nejprve zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou poté vyjmeme. Na sádlo dáme na kostky pokrájená játra a opékáme je asi 4-6 minut. K játrům přidáme cibulku necháme zchladnout a pak jemně umeleme. Přidáme sůl, pepř, brandy (nemusí být, ale má to lepší chuť), nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.

Nižší keramickou misku naplníme směsí a uložíme do chladna ztuhnout a nejméně na 12 hodin rozležet. Z paštiky potom lžící vykrajujeme nočky (ve tvaru vajíčka), které položíme na salát a přizdobíme brusinkami, doplníme hroznovým vínem a můžeme přidat i plod mochyně.

Ingredience

Brandy 2 lžíce
Cibule 250 g
Citronová kůra 1/2 lžičky
Česnek 1 stroužek
Játra vepřová, 500 g
Pepř mletý, 1/2 lžičky
Sádlo vepřové, 150 g
Sůl 1 lžička

Velikonoční nádivka

Oblíbeným velikonočním pokrmem je velikonoční nádivka. Nyní si představíme, jak si jí můžeme připravit doma.

Předehřejeme si troubu na 200°C. Na sádle si osmažíme dorůžova na jemno nakrájenou cibulku. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Žloutky si prošleháme s mlékem a přelijeme s nimi na kostičky nakrájené housky. Osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme cibuli, kopřivy a uzené. Dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Přemístíme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečeme, až bude nádivka krásně zlatá a její povrch zpevní. Nádivka je výborná i samotná, podávaná jen se zeleným salátem. Doporučujeme servírovat nakrájené na řezy, samostatně nebo jako přílohu k pečeni. Dobrou chuť

Ingredience:

Cibule 2 kusy
Houska 5, na kostičky
Mléko 250 ml, vlažné
Muškátový oříšek trochu
Sádlo 1 lžíce + na vymazání formy
Strouhanka
Sůl
Špenát nebo mladé kopřivy
Uzené vařené, na kostičky
Vejce 5 bílky na sníh, žloutky do nádivky

Recepty na další lahodné velikonoční recepty naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.

TZ J. Poláček, Tradičnírecepty.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

Lucie Ernestová: Miluj svůj život 2018

14. Srpen 2017

Zpříjemnit si celý rok krásným kalendářem, který sem tam okoření život hladkou myšlenkou, úvahou a tématem, o kterém lze bez nadsázky říci, že zůstává věčné! Vděčnost, radost, plynutí života, láska, péče o tělo – to všechno patří mezi dvanáct drobných životních témat, která vám Lucie Ernerstová nabízí k přemýšlení a působení na svou duši v průběhu roku 2018. Námět na tento kalendář k ní přišel z loňského roku, kdy poprvé ilustrovala stejný kalendář s texty Louise L. Hay, jejíž kalendáře u nás už vycházejí řadu let. Letos po poprvé dostala do rukou samotná ilustrátorka. V rozhovoru, který jsem s ní při té příležitosti dělala, mne zajímalo,

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

ROZHOVOR MUDr. David Frej: Antibiotika může porazit ve výsledku jen silná lidská imunita

14. Srpen 2017

Jak dál po antibiotikách… jak si vylepšit trávení a imunitu. Ta obrovská a dokonale vyvážená džungle bakterií v našem těle zajišťuje bezproblémový chod naší imunity, orgánů a vstřebávání živin. Je s podivem, jakými zásahy ji často „potěšíme“ a stále zůstáváme naživu. Nemluvíme jen o antibiotikách. S jedním z autorů knihy Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání) jsme se podívali na všechno to naše trávení a imunitu ještě bližším pohledem. První, co mne v knize zaujalo se týkalo kvality mateřského mléka. Když matka trpí dysmikrobií, předává dítěti v mateřském mléce i produkty toxických procesů, které probíhají v jejím střevě. Faktem je, že mnoho kojích matek trpí vyčerpáním