Share
Růžová vajíčka

K Velikonocům bezesporu patří vajíčka a kraslice. Originální velikonoční vajíčka si můžete vyrobit také doma, a to konkrétně růžová.

Uvařená, oloupaná vajíčka přelejeme vychladlým nálevem z octa, vody, bobkového listu, nakrájené řepy, cibule, bobkového listu a lžičky cukru. Necháme je asi 20 minut barvit. Poté je rozpůlíme a plníme náplní z pomazánkového másla, hořčice, vyloupnutých žloutků s troškou soli a pepře. Vajíčka můžeme samozřejmě plnit čímkoliv, co máme rádi.

Ingredience

Bobkový list do nálevu, 1 kus
Cukr krupice do nálevu, 1 lžička
Červená cibule do nálevu, 1 kus
Červená řepa do nálevu, 1 kus
Hořčice kremžská, 1 lžička
Majonéza 1 lžíce
Máslo pomazánkové-na náplň do vajíček, podle počtu vajíček balení
Ocet do nálevu, 250 ml
Pepř podle chuti
Sůl podle chuti
Vejce uvařených natvrdo, 6 kusů
Voda do nálevu, 250 ml

Velikonoční játrové nočky

 

Na velikonoční stůl kromě sladkého a masa patří bezesporu i polévky a saláty. Vylepšete si proto svoji letošní velikonoční tabuli o játrové nočky.

Na sádle nejprve zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou poté vyjmeme. Na sádlo dáme na kostky pokrájená játra a opékáme je asi 4-6 minut. K játrům přidáme cibulku necháme zchladnout a pak jemně umeleme. Přidáme sůl, pepř, brandy (nemusí být, ale má to lepší chuť), nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme.

Nižší keramickou misku naplníme směsí a uložíme do chladna ztuhnout a nejméně na 12 hodin rozležet. Z paštiky potom lžící vykrajujeme nočky (ve tvaru vajíčka), které položíme na salát a přizdobíme brusinkami, doplníme hroznovým vínem a můžeme přidat i plod mochyně.

Ingredience

Brandy 2 lžíce
Cibule 250 g
Citronová kůra 1/2 lžičky
Česnek 1 stroužek
Játra vepřová, 500 g
Pepř mletý, 1/2 lžičky
Sádlo vepřové, 150 g
Sůl 1 lžička

Velikonoční nádivka

Oblíbeným velikonočním pokrmem je velikonoční nádivka. Nyní si představíme, jak si jí můžeme připravit doma.

Předehřejeme si troubu na 200°C. Na sádle si osmažíme dorůžova na jemno nakrájenou cibulku. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Žloutky si prošleháme s mlékem a přelijeme s nimi na kostičky nakrájené housky. Osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme cibuli, kopřivy a uzené. Dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Přemístíme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečeme, až bude nádivka krásně zlatá a její povrch zpevní. Nádivka je výborná i samotná, podávaná jen se zeleným salátem. Doporučujeme servírovat nakrájené na řezy, samostatně nebo jako přílohu k pečeni. Dobrou chuť

Ingredience:

Cibule 2 kusy
Houska 5, na kostičky
Mléko 250 ml, vlažné
Muškátový oříšek trochu
Sádlo 1 lžíce + na vymazání formy
Strouhanka
Sůl
Špenát nebo mladé kopřivy
Uzené vařené, na kostičky
Vejce 5 bílky na sníh, žloutky do nádivky

Recepty na další lahodné velikonoční recepty naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.

TZ J. Poláček, Tradičnírecepty.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,