Share

To alespoň tvrdí propagátoři Dukanovy diety. Je to hit poslední doby, má nadšené zastánce, má i kritiky. Zda je či není dobrá tato metoda hubnutí, posoudit neumím – nejsem dietolog. Mohu jen odhadnout, zda se dá podle ní jíst a nestrádat. Z pohledu boubelky, vypadá přijatelně a asi se při ní až tak nehladoví. Nezdá se mi ani zanedbaná žádná důležitá složka stravy, takže by neměla přinést zdravotní potíže.

O metodě hubnutí Dr. Pierra Dukana si přečtete spoustu informací na internetu, můžete si pořídit i celou knížku, podle tvrzení na knižní obálce to bude vaše poslední dieta, kterou kdy budete držet, pak už budete krásná/ný do konce života. Francouzi ji údajně drželi v tajnosti roky!

Mně se do ruky dostala knížka, ve které se o dietě dozvíte jen základní informace. Jejím hlavním obsahem je soubor receptur na zdravá, lehká a dietní jídla. A hlavně – lehce zhotovitelná! Je prima, že každá receptura uvádí dobu přípravy a dobu tepelného zpracování, aby si člověk ujasnil, do čeho jde. Jinak kniha vypadá úplně stejně jako každý další soupis návodů, jak uvařit jídlo. Možná někomu (stejně jako mně) budou chybět fotografie hotových pokrmů, aby pak mohl posoudit, zda to, co vzniklo v jeho kuchyni, je totéž, co popisuje receptura. Ale to je opravdu jen malá nedokonalost jinak v dokonale zpracovaných a srozumitelných popisech, jak na to správně jít.

Co víc psát ke knížce receptů? Snad jeden z nich uvést, aby se vidělo, že?

LETNÍ NÁDIVKA – 8 porcí

Příprava: 30 minut –  Tepelná příprava: 1 hodina

Ingredience:

1 kg zelených fazolek
1 mrkev
1 řapík celeru
1 cibule
5 snítek estragonu
½ lžičky oregana
8 plátků šunky (krůtí nebo kuřecí)
4 vejce
1 nízkotučný tvaroh
bílé víno, vinný ocet

Postup:

Zelené fazolky 15 minut vaříme v nezakrytém hrnci ve směsi vody, bílého vína, trochy vinného octa a koření.

Omyjeme mrkev, trochu rozmělníme řapík celeru a oloupeme cibuli. Nasekáme v robotu. Nasekanou směs 10 minut restujeme na mírném ohni na pánvi s nepřilnavým povrchem. Zelené fazolky necháme okapat a nakrájíme je na kousky. Přisypeme je na pánev s nasekanou směsí a za občasného míchání dusíme na mírném ohni, dokud fazolky nepřestanou pouštět vodu. Přidáme nasekaný estragon a oregano.

Formu na biskupský chlebíček (o objemu 2 l) vyložíme papírem na pečení, který musí na delších stranách přečnívat. Do formy rozložíme 6 plátků šunky tak, aby se částečně překrývaly a přečnívaly přes okraje. Na šunku rozprostřeme zeleninu.

Předehřejeme troubu na 180 °C (stupeň 6).

V misce rozšleháme vejce s tvarohem. Osolíme, opepříme a opatrně nalijeme na zeleninu.

Překlopíme přečnívající okraje šunky, pokryjeme zbývajícími dvěma plátky šunky a nakonec zakryjeme kusem alobalu. Pečeme 1 hodinu ve vodní lázni.

Necháme vychladnout a pak uložíme na 4 hodiny do chladničky.

Dobrou chuť.

 

Dr. Pierre Dukan

Dukanova dieta ve 350 receptech

Přeložila Eva Maršíková

Vydalo vydavatelství NOXI, s. r. o., Bratislava, 2013

 

Zdroj foto: www.noxi.sk

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]