Knihy,  zdraví

Jak proti úzkosti a strachu? Dr. Croos-Müller doporučuje jednoduchá cvičení.

Dr. Med. Claudia Cross-Müller, Odvahu! Knížka o přežití. Nakladatelství Grada, 2012.

Je to velmi útlá knížka, téměř připomínající jednu z brožurek v čekárně u lékaře. Možná proto, že v jednoduchosti a stručnosti je krása a kus umění. Tahle drobná publikace má být totiž jakousi knižní „krabičkou“ první pomoci při úzkosti, strachu a panice. Jakýkoliv na první pohled nezvladatelný stres, který vás přepadne, se dá regulovat. Své emoce můžete za pomocí jednoduchých cviků ovládat.

Za všechno může amygdala

Nutně tě musím seznámit s amygdalou, která se nachází v mezimozku. Zde se vytvářejí hormony dopamin a serotonin, které ovlivňují náladu. Amygdala reaguje na podněty upozorňující na nebezpečí dříve, než si ty vůbec uvědomíš, co se děje. Je neustále v pohotovosti, a proto někdy reaguje poněkud ukvapeně nebo dokonce chybně. To je také důvod, proč někdy nejdřív dostaneš strach, a teprve potom zjistíš, že byl úplně zbytečný.“

Autorka publikace Dr. Med. Claudia Croos-Müller je lékařkou v oboru neurologie a psychoterapie s vlastní lékařskou praxí a je primářkou na klinice RoMed v Rosenheimu. Je certifikovaná terapeutka metody EMDR a traumaterapeutka. Zavedla metodu Body2Brain, která zahrnuje jednoduchá fyzická cvičení, jež vedou k znatelné regulaci emocí a k emoční stabilizaci.

Doporučené cviky nevyžadují žádnou obzvláštní fyzickou kondici a mohou se dělat kdekoliv a kdykoliv. Nicméně pohled na člověka, který si odpomáhá od extrémního stresu a paniky odfrkáváním, hlasitým smrkáním a na první pohled šílenými pohyby svého jazyka, může působit trochu podivně.

Pokud si však nedokážete se stresem poradit, stále vás přepadává úzkost a nečekaná panika, můžete to zkusit právě s touto publikací. Strach ani úzkost by v žádném případě neměly nad námi převzít převahu. Zpočátku drobný, ale stále narůstající a neřešený strach a úzkosti mohou přerůst v hrozivou situaci, kdy člověk se už děsí života jako takového a nemůže sebe ani vystát. Je potřeba najít nějakou prvopočáteční zbraň proti takovému “mizernému” přežívání. Každý by přece měl mít radost ze života.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy