Knihy

Máte doma malého vzteklouna? Víte, jak správně zvládat dětské záchvaty vzteku?

Annette Kast-Zahn, Výchova v období vzdoru. Nakladatelství CPress ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Období od jednoho roku a půl do šesti let nazýváme raným dětstvím nebo také obdobím vzdoru.  Děti se začínají učit řeč, někomu to jde rychleji, ale i ten pomalejší mluvka většinou dobře chápe naše slova, je však otázka, jak se k nim postaví.

A také sám moc dobře ví, co chce. Nachází se však v méně výhodné situaci. Na rozdíl od nás své pocity neumí ještě dobře vyjádřit řečí. A mnohdy proto nechápe, sic se snaží sebevíc, že mu nerozumíme. I to může být prvním krokem k výbuchu.

Dítě věří, že je středem světa, a proto by se všechno mělo točit kolem něho.

Jenže svět neprobíhá podle jeho představ. Navíc chce vše objevovat a prozkoumávat a i zde nemá plnou svobodu. Rodiče mu často kladou překážky. Musí se přizpůsobovat jejich negativní reakci.

Ačkoliv dítě v raném věku netuší a nerozumí tomu, co vše je správné a špatné, přesto by mělo znát a respektovat jasná pravidla.

Nejdůležitější součástí výchovy je dát dětem to, co potřebují, ale ne vše, co chtějí.

Dbáme o jejich bezpečnost, chceme, aby byly zdravé a šťastné. Proto ani pro nás není příjemné stavět se místy do nelíbivé role toho, kdo kazí dětskou radost, zakazuje a dočasně přichází o dětský úsměv.

Nepochopení nebo hranice mohou u dítěte vést až k bouřlivému vzteku.

Některé děti přejdou maminčino „ne“ v klidu, ale jsou i takové, které si lehnou na zem, kopou nožičkama, křičí, vzteky házejí věcmi nebo ublíží jinému dítěti. Jak takovou situaci řešit?

„Dobrá zpráva zní,“ uvádí autorka publikace, „Vztek je důkazem rozvíjejícího rozumu. Vztek je vždycky následkem frustrace (…) Velice důležitým mezníkem ve vývoji dítěte je sebepoznání.“ Dítě musí svou frustraci přetrpět a není dobré se mu poddávat. Rodiče by měli být dítěti příkladem. „Ani pro nás to není příjemné, když náš malý umíněnec dostane záchvat vzteku. Ale my jsme pro naše dítě příkladem. Můžeme mu ukázat, že se i s takhle nepříjemnou situací dokážeme vyrovnávat, aniž bychom vzali do zaječích – nebo aniž bychom sami dostali vztek.“

Rodiče určují hranice a pomáhají tak dítěti, aby v budoucnu dokázalo lépe zvládat konflikty a dobře fungovalo ve společnosti nejen svých vrstevníků. Jak ale na to? Těch kroků a dobře míněných rad je celá řada. Mezi nimi i tip, který autorka uvádí jako „time-out“. Dát dítěti na srozuměnou, že vaše vzájemná přátelská komunikace bude opět pokračovat, až se přestane vztekat.

Některé záchvaty vzteku mohou být však až silně drastické, například bití hlavou o zem.

Bojíme se, aby si dítě neublížilo. Nejčastěji se takto děti předvádějí před ostatním publikem. Jsou to největší stupně vzdoru ve společnosti dalších lidí, neboť dítě ví, že zde nejspíš dosáhne svého. Předvádí se na podlaze v obchodě nebo se může ukřičet až do bezvědomí.

Autorka radí: zachovejte klid. I sebeteatrálnější vystoupení většinou není pro dítě nebezpečné. Zůstaňte mu však nablízku. Preventivní přizpůsobení, aby se zabránilo scéně, nevede k žádnému cíli. Můžete si rovněž u svého lékaře ověřit, zdali malý umíněnec, který prožije díky vzteku respirační afektivní křeč (krátké bezvědomí), netrpí například epilepsií či jiným onemocněním. Lékař vás většinou v těchto situacích rovněž uklidní, že situace není tak vážná, jak se může z chování dítěte jevit.

Správné postupy a výchova výborně napomáhá k psychickému a sociální rozvoji dítěte.

Annette Kast-Zahn, která patří k jedněm z nejúspěšnějších autorek knih o výchově, je dětskou psycholožkou s vlastní praxí a trojnásobnou matkou. Své zkušenosti přenesla do nové publikace nakladatelství CPress, Výchova v období vzdoru. Máte-li doma malého vzteklouna, dítě ve věku jeden a půl roku až šest let, nebo se teprve připravujete na rodičovství, knížka vám může pomoci připravit se nebo přímo řešit některé mnohdy dramatické situace. Nikomu z nás jistě není příjemné, když dítě na veřejnosti tropí scény, či se nechce přizpůsobit pravidlům – jako že se nesahá do zásuvky, nehází kostkami po kamarádech apod. Annette Kast-Zahn popisuje konkrétní skutečné případy na příbězích různých dětí v interakci se svými rodiči nebo ve společnosti. A ukazuje na nich, jak správně postupovat. Součástí knížky je i „Plán odměn“ podle autorčina návrhu.

V knize naleznete:

– Jak zvládnout záchvaty vzteku dítěte

– Jak řešit odmlouvání, agresivitu, sourozenecké spory, jak děti motivovat

– Jak překonávat a zvládat strachy, úzkosti, noční můry, děsy, fobie, obavy ze samoty večer před spaním

– Jak naučit děti správně a v klidu stolovat

– Jak pomoct dítěti skoncovat s plenkami.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy