Knihy

Společenstvo klíčníků – sedm klíčů otevře staré tajemství.

Daniela Krolupperová, Společenstvo klíčníků. Nakladatelství Albatros ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Společenstvo klíčníků je první dětskou dobrodružnou knihou, která nemá absolutně nouzi o napětí. Vychází ze známého domácího prostředí, respektive přímo z Rožmitálu a okolí, ve kterém se skupina starších školáků spolu se studentem matematicko-fyzikální fakulty snaží rozluštit velmi dávné tajemství. Byla to určitá náhoda, která je dala všechny dohromady. Děti, jež se předtím neznaly, mladý trošku nemotorný muž, který mezi ně na první pohled vůbec nezapadal. Ale co to je? Co je spojuje?

Martinův prastrýc předá chlapci staré křížovky po dědečkovi. Na první pohled nic zajímavého. Navíc všechny křížovky jsou již vyluštěné a tajenky jsou hodně prapodivné. Vychází v nich jen spleť hlásek, které se nedají přečíst. Proč však je dědeček tolik střežil? Mají nějakou skutečnou cenu?

Martin uvažuje, že by se mohlo jednat o šifru. Zkouší různé kombinace a ejhle! Nebylo to tak těžké, bylo však důležité, aby to nebylo zřejmé hned na první pohled. Texty v tajenkách a klíč v krabici dávaly jasný vzkaz. Avšak klíčů musí být celkem sedm, jedině tak zapadnou do správných zámků. Musí být použity najednou ve stejný okamžik. Jinak se celé tajemství zničí.

Zvědavost Martinovi nedá a rozhodne se pátrat. Postupně se seznámí s dalšími držiteli zvláštních klíčů, které se předávají po staletí z generace na generaci. Pátrání není však jednoduché a naštěstí nám to ani autorka nijak neulehčuje. Noví „klíčníci“ musí nalézat způsoby, jak záhadu vyřešit. A ne každý první nápad je realizovatelný a ten správný. Občas jsou svedeni z cesty, mohou se i mýlit, komu důvěřovat a komu ne a co je ještě dovoleno vyzradit.

Z jakého důvodu je však po tak dlouhou dobu cosi skryto před světem? Mělo by se nakonec celé tajemství odhalit? Není smyslem celé dohody jen klíče bezpečně hlídat dál a nepokoušet osud?

Knihou se rovněž prolínají intermezza, která vyprávějí o putování tajemného dokumentu, patřící původně domorodým obyvatelům Mexika. Navzdory nařízení nebyl spálen a potajmu různými oklikami putoval až do Čech. Nejedná se však o skutečná historická fakta. Autorka v samotném úvodu knihy upozorňuje, že by čtenáři své znalosti z dějepisu měli raději opírat o učebnice nežli o knihu.

Stane-li se, že vaše děti někdy nějakou knihu v určité části odloží, Společenstvo klíčníků jistě dočtou až do konce. Je to tajemný téměř detektivní příběh z letních prázdnin, a pokud neposkládáte celou skládačku, nic se nedozvíte. V tom je to kouzlo, které čtenáře dovede až do poslední stránky.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy