Knihy

Jedna vražda stačí. (Ne)detektivka pro volné chvíle. Ještě je čas získat tuto knížku zdarma.

Share

Ivana Hutařová, Jedna vražda stačí. Matylda na stopě 1. Nakladatelství JaS, 2011.

Matylda je čerstvá důchodkyně. Její děti jí zaplatily výlet na Istrii, ale poklidnou dovolenou si u moře zrovna neužije. Hned z kraje se z ní stane takové sociální fluidum. Možná proto, že je na dovolené osamělá, nebo spíše že má s sebou fenku Dorotku, přitahuje pozornost okolí a nalézá nové přátele.

Společník pes bývá snadnou návnadou v navazování nových kontaktů, i když to člověk ne vždy mívá v úmyslu. O co více na sebe upoutá pozornost, když se nepřímo „nachomýtne“ ke dvěma mrtvým.

Dovolená se skutečně nestane odpočinkovou oddechovkou. Nejprve je to zraněný muž u lesíka, kterého krátce na to někdo zavraždí. A o několik dní později pak zemřelá turistka z Čech. Matyldu často přepadá strach, hodně přemítá o věcech, které se udály krátce předtím, a má pocit, že všude kolem ní jsou podivné záhady. A není divu! Jede na dovolenou do zahraničí a setkává se zde s nenáviděnou bývalou nadřízenou, kterou neviděla již několik let. A pak s mladou dívkou, která ji tolik někoho připomíná (nechci napovídat, ale rovněž má hodně co dočinění s dávnou minulostí v Matyldině vlasti).

Matylda získala srovnání se slečnou Marplovou, postarší dámou z románů Agathy Christie, která se proslavila i ve filmové roli jako jakýsi amatérský detektiv z malé vesničky St. Mary Mead. Nicméně mě Matylda hodně připomněla rovněž Angelu Lansbury z To je vražda, napsala. Sic se Matylda (alespoň prozatím) nevěnuje psaní detektivek, přesto měla s knihami hodně společného. A navíc stejně jako Angela Lansbury, kde se objeví, tam jsou mrtví. Ona samotná však s jejich smrtí nemá nic společného. Nicméně buď je znala, nebo jiné zainteresované do událostí. Začátek knížky také asociuje s Účastníky zájezdu.

Matylda nepátrá, nehledá důkazy, jen se tak nějak připlete k „prekérní“ situaci a pak ji rozebírá se svými přáteli či jen sama se sebou. Aby okolnosti byly čtenáři zřejmější, často se jí i neznámí lidé sami důvěrně svěřují se svými dlouhými příběhy. A přitom Matylda chce být ve skutečnosti jen na dovolené. Měla si přece odpočinout a připravit se na přechod do důchodu! Perfektně laškuje sms zprávami po mobilu se svým mužem, který si s ní bohužel nemůže užívat tyto vzrušující chvilky. I po tolika letech je jejich vztah zdravě živý a otevřený.

Matylda na stopě je příjemnou oddechovou knížkou, která mimo jiné ukazuje mezilidské vztahy a souvislosti v průběhu toku času. Jakákoliv vzpomínka na někoho může být kdykoliv v budoucnosti znovu oprášena a přidána do další časové linky. Jak hodně jsme minulostí ovlivněni k vytváření nového příběhu či pokračování nějakého starého? Obrousil čas starou zlobu a jsme schopni úplného odpuštění? Či jen lhostejnosti?

Nakonec ani Matylda nedokázala říct nahlas to, co jistě v minulosti natisíckrát chtěla, aby si její bývalá kolegyně uvědomila. A už nebude kdy si promluvit.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy