Knihy

Strašidelný herbář: copak se děje v kuchyni, když zhasnou všechna světla?

Cyril Podolský, Strašidelný herbář. Paseka 2010.

Jsou ještě místa, která nemáme dobře prozkoumaná. Copak se děje v kuchyni, když spíte? Nemyslím tím, že se z podřimování probudí jeden ze členů rodiny, aby se pustil do debužírování zbytků v lednici. Možná máte v kuchyni speciální a na první pohled docela roztomilé duchy. Objevují se tehdy, když už zhasla všechna světla a rodina ulehla ke spánku.

„Do světla stolní lampy se tamodtud, kde by je nikdo nečekal, přištrachají dva duchové. Vlastně to ani nejsou celí duchové, sotva tak poloviční. Jsou to jenom ducháčkové. I jména mají taková nedosmažená: jmenují se Šiflík a Šuflík.“ Tak přesně taková stvoření mají v jedné domácnosti, kde bydlí maminka Viktorka a její malinká dcera Viktorka.

POZOR! POZOR! I o tuto knížku soutěžíme! Chcete ji? Čtěte více zde.

Strašidelný herbář je nádherný roztomilý příběh o dvou malých příšerkách, které si vzájemně vykají jako vážení pánové, přitom jsou to docela nevážné malinké bytůstky. Nebyli spolu odjaktěživa a jejich seznámení bylo i na lidské zvyklosti neobvyklé: Šiflík jednou takhle smutněl a přál si kamaráda. A přišel Šuflík. Šiflík se podivil, kde se ten druhý vzal, a tak řekl: „Co to je?“, a ten mu na to odpověděl: „Co by to bylo? To jsem já, vaše přání, přece,“ a uklonil se.

Spolu pak v kuchyni zažívají různá dobrodružství, připomínající něhu starých animovaných filmů Bratří v triku.

Není tak jednoduché otevřít šuplík, po struhadle se také ztěžka šplhá, zejména, když vám ostrouhá světýlko, ani uvařit kávu nejde snadno. A jak se pracuje se starým mlýnkem? Jenže když už se to málem podaří, cvakne klika a vstoupí maminka. A je po vaření. Podaří se jim alespoň spravit hodiny? Pročistit všechna ozubená kolečka, nadechnout se a pořáááádně fouknout. A těch bublinek, co kolem létá, když se pustí do mytí nádobí!

Rozmilých příběhů zažijí hodně: uvidí padat sníh, spraví rozbitou skleničku, budou žehlit prádlo, ale jejku, žehlička je příliš horká! Honem se shladit do studené vody. A pak šupky ještě uplést šálu.

Spolu kouzlí, samotnému to ale nejde. Kouzlit umí kuchyňský duch, kouzla si ale pamatuje jen jeho přání, tedy Šuflík. Musí proto, pokud se chtějí pouštět do čarování, zůstat spolu. Na jeden den mají vždy pouze jedno kouzlo; je tedy potřeba s ním dobře nakládat. A vyslovíte-li v jejich blízkost své vlastní přání, ducháček jej může splnit. I takové věci spolu Šuflík a Šiflík dokáží.

Nádherná knížka s úžasnými ilustracemi Ivana Mráčka, která potěší všechny děti. A taky maminky a tatínky, až z ní budou dětem číst. A pokud už budete mít unavené hlasivky, součástí knížky je poslechové CD, které namluvila Lucie Vondráčková, Marián Labuda a Bolek Polívka.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy