Knihy

Marcelo ve skutečném světě: kdyby celý svět byl stejně „nemocný“ jako on, byl by lepší. Jeden z nejlepších románů u českých knihkupců.

Francisco X. Stork, Marcelo ve skutečném světě. Nakladatelství CooBoo ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012

Marcelo je jiný než ostatní mladí lidé. Bude mu osmnáct roků. Poslouchá svou vnitřní hudbu, která je jen v jeho hlavě. Možná to jsou hudební interpretace jeho vnitřních pocitů a zážitků, ale sám s jistotou nemůže říci, zdali to, co slyší, lze definovat hudbou, neboť ne vždy má melodii a nelze ji přezpívat. Nicméně je s ní šťastný a často ji cíleně vyhledává.

Marcelo je jiný. Žil léta oddeleně od vnějšího světa. Jeho životní prostor byla škola pro mentálně a zdravotně postižené. Byl šťastný, když se mohl starat o poníky, když byl ve svém domě na stromě. I přes blížící se dospělost prchal tam jako do svého doupěte, aby tu rozjímal a „rozpomínal se“.

Přitom Marcelo netrpí příliš závažným postižením. Má jistou formu autismu – Aspergerův syndrom, ale je schopen zvládat mnoho běžných životních situací. Jen chtít a nevyhýbat se jim.

Marcelo má vysoké logické uvažování, problémy spočívají v jeho útěcích do vnitřního světa, nerozumí všem slovním a zejména abstraktním výrazům. Mnohé ustálené výrazy bere vždy doslova stejně tak, jako to dělají malé děti, jimž je obecně přijatý význam skryt. Vyhýbá se přímému očnímu kontaktu, cizím místům a konverzacím s cizími lidmi. V neznámém prostředí snadno zabloudí a pak je schopen třeba dlouhé hodiny sedět na bedně, obrubníku, čemkoliv, kde si lze odpočinout. A rozjímat.

Miluje i normální hudbu. Je šílený sběratel „cédéček“. Vlastní od jedné skladby několik různých variant. Stačí, že vyšla znovu od jiného interpreta, s jiným přebalem, prostě ji musí mít.

Byl tak šťastný ve svém světě, ale jeho otec usoudil, že by měl vstoupit do normálního světa, bavit se s normálními lidmi, potýkat se s normálními úkoly a překážkami všedních dnů. Otec to myslel dobře, Marcelo to tak necítil. Děsil se všeho nového a neznámého.

Otec syna zaměstnal ve své právnické firmě. Marcelo dělal druhořadou práci – kopírování, třídění pošty a podobně. Přesto to bylo pro něho – přinejmenším zpočátku – značně složité. Bylo to prostě jiné, než co dosud znal. Stýskalo se mu po přírodě a ponících. A navázal přátelství s Jasmine.

Marcelo je jiný, protože na rozdíl od ostatních mužů, ho Jasmine sexuálně nepřitahovala. Postupně z chladného postoje se stala jeho velkou přítelkyní, které mohl maximálně důvěřovat. Jeho důvěra však byla později nalomena.

Marcelo chápe abstraktní pojem láska ve své ryzí podstatě – milovat někoho, vzít si ho a mít s ním děti. Aniž by tušil, jak všechno tohle dohromady lze praktikovat. Spát se ženou na jednu noc je pro něho odporná představa, která se příčí bohu a která ženě jen ubližuje. Marcelo je velmi pobožný. To je jeho další „vášeň“ hned vedle sbírky CD.

V právnické firmě pozná různé charakterové rysy, setká se s neupřímností i cílenou lhostejností vůči lidskému utrpení. Nechápe, že peníze a moc mají přednost před člověkem. A tak při pátrání po znetvořené dívce, jejíž fotografii náhodně nalezl v krabici s materiály určenými ke skartaci, zažije ty největší životní zkušenosti, bolesti a nepochopení.

Marcelo je perfektní; jeho „vada“ ho dělá lepším, než jsou ostatní lidé. Je prostší a čistší. A možná kdyby celý svět byl stejně „nemocný“, byl by lepší.

Marcelo ve skutečném světě je jednou z nejlepších knih současné doby.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy