Amy Winehouse,  líbí-nelíbí

Krvavé cákance na plátně? Údajný obraz Amy Winehouse jde do dražby.

Jednou mi moje kamarádka naznačila, že absolutně nechápu, co je umění. Ona ano, protože vyrůstala v umělecké rodině. Naše diskuse skončila s tím, že jsem skutečně neporozuměla síle ducha v hromadě kostkách margarínu, naskládaných na staré odřené židli, starším sic stále moderním uměleckém výtvoru Josepha Beuyse.

Budiž, jsem barbar. A tak se stavím, pochopitelně, skepticky i vůči dražbě obrazů hudebnka Peta Dohertyho podle všeho se spoluúčastí Amy Winehouse. Dílem je totiž plátno postříkané krví, údajně patřící právě zemřelé zpěvačce. Podle některých skeptiků tato krev jí však vůbec nepatří a Doherty chce jen vydělat peníze na jejím jméni. Dost možná, že získá v přepočtu na naše koruny i více jak dva miliony.

Tomuto upírskému stylu se říká vizuální umění. Nabere vlastní krev do injekční stříkačky a prská jí na plátno. Sem tam ještě otlačí svůj zkrvavený palec. Barbaři jako já si říkají: bože, tohle někdo koupí?! I když to nenese stopy Amy Winehouse? Už v únoru Doherty prodal takových patnáct pocákaných pláten v přepočtu na naše téměř za čtvrt milionu korun. Inu tedy, koupí.

Pokud máte zájem o krvavé stopy Amy Winehouse, pak aukce se koná dnes v londýnské Cob Gallery. Obraz nebo spíše autoportrét, u něhož budete přihazovat, se jmenuje „Ladylike“. Část – sic mi není známo jak vysoká – poputuje do nadace, jež založil Amy otec (alespoň jedna dobrá zpráva). Nicméně i když nějaký díl peněz Doherty daruje nadaci, sám strůjce organizace, Mitch Winehouse, nevěří, že obraz byl namalován dceřinou krví. Doherty však tvrdí, že v době, kdy Amy obraz malovala, dokonce svému otci volala a o obrazu mu řekla.

Nuže, nechme volný průchod současnému umění, aneb jak vydělat na slávě zemřelé celebrity. Příště, až se říznu při vaření, nebudu hledat náplast, ale nechám krev cákat na papír či plátno. Možná to bude mít jednou svou cenu.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy