Glosy

Chcete kupovat pouze česká vejce? Na obalu vajec se však tuto informaci nedozvíte.

Patříte mezi zákazníky, kteří poctivě sledují zemi původu? Chcete si výhradně kupovat české produkty, podporovat tak český průmysl a zemědělce? Fáma kolem Penny a tak zvané „česká kvalitě“, která poukázala na úmyslnou mystifikaci, ještě neznamená konec (a dokonce legálního) „matení“ spotřebitelů.

Alespoň tak to může subjektivně vnímat spotřebitel, jestliže z informací na obalu má pocit, že nakupuje něco jiného. Před pár dny jsme právě k tomuto tématu zažili zajímavou zkušenost v jednom pardubickém Kauflandu.

Při nákupu 30 čerstvých vajec od dodavatele Česká drůbež, s. r. o., Horšovský Týn se náš tým domníval, že nakupuje skutečně česká vejce. Navíc na obalu bylo uvedeno číslo třídírny/balírny: CZ 9482. Bohužel však po otevření celého balení bylo zjištěno, že uvnitř se nacházejí vejce německá (označení 3-DE-0920411;  čárový kód daného produktu – 8594061460054).

Běžný spotřebitel se však při nákupu vajec tuto informaci v obchodě nedozví. Vejce jsou z obou stran přikryta velký platem a potažena igelitem.

Nicméně Česká drůbež, s. r. o, ani společnost Kaufland vůbec neporušili zákon ani žádná další evropská ustanovení. Číslo balírny či třídírny nevypovídá o původu vajec a neexistuje žádný donucovací prostředek, aby země původu byla označena přímo na obalu. Spotřebiteli tedy nezbývá nic jiného, pokud se chce ještě před samotným nákupem dozvědět, odkud vajíčka pocházejí, než otevřít obal přímo v obchodě. Čímž ho  však znehodnotí a je po té otázkou, zdali takový výrobek je vůbec dále prodejný.

Přitom Česká drůbež ve Velkém Malahově není jenom třídírnou. Podle informací se zde nachází několik set tisíc nosnic a dalších 400 000  v nedalekých Všerubech. Produkce je mnoho desítek milionů vajec ročně, která jsou exportována do Německa, Rakouska, Polska, Maďarska, na Slovensko a také do Čech. Firmu, která zde byla postavena v roce 2003, vlastní německá firma Bayern Ei.

Na dotaz, jak je tedy možné, že ze slepičárny na českém území a z české třídírny nakonec do obchodu dorazí vejce s německým původem, jsme do uzávěrky tohoto článku neobdrželi od České drůbeže žádnou odpověď. V případě pozdějšího zaslání vyjádření rádi tento text aktualizujeme.

Chcete-li tedy kupovat výhradně česká vejce, mějte na paměti, že číslo třídírny/balírny na obalu – sic se zřejmým “CZ” na začátku – vám česká vejce nijak nezaručuje.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy