Knihy

Příběh komunistického superšpiona z Čech. Nelítostný manipulátor, kterého jedni milovali a druzí nenáviděli.

Jonathan Miles, Devět životů Otto Katze. Paseka 2012

Příběh komunistického superšpióna z Čech

Milesovo Devět životů Otto Katze je knihou, kterou by měl bezpochyby vlastnit absolutně každý. Pokud máte ještě nějaké volné místo na polici, rozhodně si ji pořiďte. Čtěte si v ní, vracejte se k ní, mluvte o ní, mějte ji jako svědectví, jako svědomí minulosti. Mějte ji proto, abychom nikdy nezapomněli. Generace, která zažila válečné hrůzy a zvěrstva padesátých let stárne a brzy nebudou již živí svědkové. Jakmile zapomeneme, můžeme se znovu dopustit toho nejhoršího, čeho je člověk schopen.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Otto Katz pocházel z Jistebnic. Ale na seznamu odsouzených v procesu se „spikleneckou skupinou“ Rudolfa Slánského se objevil pod jménem André Simone. Ve vykonstruovaném procesu se však příliš nebránil. Pochopil, že Stalinovy metody mučení vedou k jedinému: dostat ze zatčeného sebenesmyslnější doznání. Brzy pochopil, že popravě neunikne.

Otto Katz byl mužem mnoha tváří. Přátelil se s řadou známých spisovatelů, herců, byl oblíbencem Hollywoodu. Stal se předobrazem postavy Victoria Laszla ve filmu „Casablanka“. A Kurt Miller se jeho osudem inspiroval v oscarovém filmu „Stráž na Rýně“. Pro Stalina dělal tu nejšpinavjěší práci a tajná služba Velké Británie ho považovala ze velmi nebezpečného muže. Podle všeho byl zapleten i do vražd Trockého a Jana Masaryka.

V Knize je podrobně zmapován jeho život jako milovníka žen, muže s vysokým neodolatelným šarmem, vysoce inteligentní, lstiví a záludný.

Dokumenty odkrývaly, že ve Španělsku existuje třiapadesát místních nacistických skupin, nichž každou vede agent gestapa. Katzův výčet jejich činnosti mohl paradoxně vypadat jako popis práce sovětského NKVD: únosy nebo vylákání protivníků na lodě údajně směřující domů, jejichž cílem však byla smrt; „nehody“ zosnované k zavraždění nepřátel; obviňování z homosexuality, štvaní a vydírání, aby se stali agenty, přičemž členové jejich rodin byli doma drženi jako rukojmí. Podobné byly i operační techniky. Tak jako tomu bylo v sovětských podnicích Arcos Inc. V Londýně a Amtorg ve Spojených státech, i mnozí němečtí agenti – jako Hellerman a Phillipi – používali pro své podzemní působení obchodní krytí. (160)

Otto Katz byl stoprocentní komunista, který hrál důležitou roli při vytváření propagandy, jež maskovala Stalinovu krvavou manipulaci.

Během občanské války ve Španělsku kryl Stalina, když dělal čistky v řadách svých stranických stoupenců. Měl strach, když po nástupu Hitlera k moci, mizeli odpůrci vůdce Třetí říše právě na Stalinův rozkaz. Tehdy tito dva silní muži byli ještě na jedné lodi, než se politická a světová situace otočila. Katz přežil, leč byl v kritické době zřejmým antifašistou.

Po válce byl stejně jako mnozí „rudí“ privilegovaným. Dostal byt, mohl nakupovat v darexu. Bylo to za jeho loajalitu, kdy jako houževnatý komunista nelítostně bojoval za stranu a komunistickou ideu. A právě ta strana ho poslala na smrt.

Stalin řekl: „Zvolím si oběť, podrobně se připraví plán, vykoná se nesmiřitelná pomsta a pak si jdu lehnout.“ Nevyžadoval víru, ale jen strach. Měl jednoduchou techniku – vyhladit ty, co toho moc ví.

Artur London ve své knize „Doznání“ vzpomínal na svou návštěvu v Rusku . Po roce 1934, kdy byl zavražděn Kirov a začal teror, Hitler i Stalin pochopili, že masy se mnohem ochotněji stávají obětmi velkých lží.

Katz věděl, co strana provádí, dělal to samé. Dobře znal šíleného Stalina a přesto oddaně sloužil ve prospěch masových vrahů.

9. 6. 1952 ho tajná policie zatkla. V té době nebyl jediným, kdo čekal na vykonstruovaný soud. Bylo zatčeno již několik ministrů. Následovalo bití, mučení, výslechy. Po dvou týdnech Otto Katz si musel přiznat, že vzdorovat nemá smysl.

3. 12. ve tři hodiny ráno byli odsouzení odvedeni na popravu. Všech jedenáct, kteří dostali trest smrti, se po té zpopelnilo a jejich popel byl rozsypán do polí.

V dubnu 1963 Ústřední výbor Komunistické strany Československa nakonec přijal usnesení o „porušení stranických principů“. Těchto jedenáct popravených mužů v procesu se Slánským bylo zproštěno viny ve všech bodech obžaloby. Dokument přiznává nelidské vyšetřovací metody a použití drog ve věznicích.

Katz patřil mezi první, kdo upozornili svět na krutost nacistů – a vykonal v tomto ohledu hodně dobrého. Také při práci ve prospěch Židů udělal víc než mnozí, kteří zdaleka nebyli tak špatní jako on. V tom spočívala jeho největší zásluha. … Otto Katz byl malým kamínkem v obrovské skládance ruského trpělivého, rozhodného a radikálního pokusu ovládnout svět. Byl však důležitým kamínkem s mnoha návaznostmi – jasným bodem ve zmatené hře barev. Jeho antifašistická práce držela ve stínu jeho temnější akce. Mnozí nikdy nespatřili člověka, jehož jeden socialistický rival označil za „bezskrupulózního mezinárodního gangstera, zbabělce, který si protiřečí“. … Strana Otto Katze po celoživotní službě zatratila… Otto Katz žádný hrob nemá. (277)

KJARA

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy