Knihy

Vývoj a výchova děťátka do dvou let. Publikace nejen pro nastávající maminky.

Daniela Sobotková, Jaroslava Ditrichová, Vývoj a výchova děťátka do dvou let. Psychomotorický vývoj. Grada 2012.

V těhotenství často vznikají v budoucích maminkách určité obavy, zdali jsou na novou životní etapu dostatečně připravené a budou-li si vědět rady, jak se o děťátko postarat.

Tento strach u některých žen nastává však i podstatně dříve a s ním také odkládají možné otěhotnění. Řikají – ještě nejsem připravená.

Věřím však, že není se čeho obávat, nicméně pro pocit opravdové jistoty vám může posloužit třeba právě tato publikace – Vývoj a výchova děťátka do dvou let z nakladatelství Grada.

Stejně jako studentům lékařských a humanitních fakult, kteří mají přednášky ohledně nejranějších fází vývoje dítěte.

Výhodou publikace je její opravdová nenáročnost a je tedy vhodná pro každého laika. Fáze vývoje jsou rozdělené do několika etap: první dva měsíce života, 3. – 6. měsíc, 7. – 10. měsíc, 11. – 14. měsíc, 15. – 18. měsíc a 19. – 24. měsíc.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

V každém tomto životním úseku se dozvídáte ty nejzákladnější informace, jak se dítě chová v bdělém stavu, projevy radosti i pláče, pohybový a rozumový vývoj, vývoj řeči, čeho je dobré se vyvarovat a naopak na co klást větší důraz. Knížka se nezabývá jen děťátkem samotným, ale i kooperací mezi rodiči a dítětem či jak překonávat určité stresové situace například v nekladení si viny v případě pocitu, že nezvládáte vše podle svých představ na „jedničku“.

Každé dítě je jiné, stejně jako je to u dospělých jedinců. Jestliže vás dítě vyčerpává svým křikem a pláčem, nemusí to ještě zhola znamenat, že jste jako rodiče selhali. Pokud se snažíte podle zkušeností, znalostí a intuice konat to nejlepší pro své děťátko, často nezapomínejte, že právě křik může být také jeho osobnostním výrazovým prostředkem. Některé děti jsou již od narození klidné, ale jiné mají zvýšenou aktivitu a mohou být prostě hlučnější.

Publikace vám nabízí odpovědi na otázky, které vás samou nedočkavostí mohou napadat již nyní, a hlavně rady a varování: jak dítě zpočátku poznává své okolí a svět, kdy a jak navazuje první sociální kontakty a první úmyslné úsměvy, kdy začít s chodítky a hopsadly a kdy je naopak dobré se jim vyvarovat, význam lezení a přirozeného vývoje, jak je to s uchopováním drobnějších věcí v souvislosti s koordinací palce s ostatními prsty, jak je to s nočníkem apod.

Milé maminky a tatínkové, připravujte se na své děťátko s klidnou myslí a láskou. Buďte v pohodě a stejnou pohodu mu přenášejte i po narození. Všechny informace a literaturu, které se vám v souvislosti s vaším očekáváním naskytnou, berte vždy jako důležitý zdroj informací, ale nikoliv dogmaticky. Každé dítě je individuální a pokud v určitém věku nezvládá to, co jeho některý vrstevník, nemusí to být ještě žádná známka špatného vývoje. Nádherným příkladem jsou první samostatné kroky dítěte. Každý rodič se s nimi rád chlubí. Z vlastní zkušenosti vím, že některé děti začnou pobíhat bez opory již před prvním rokem, jiné mnohem později, nejeden drobeček bude využívat každé příležitosti, aby se mohl osamostatnit a na devátém měsíci se klidně vyškrábe na parapet okna, zatímco jiného najdete vždy tam, kam jste ho položili. Ale žádný z těchto rozdílů nepředznamenává, jaké bude dítě později, v co dospěje. I ten největší lenoch může být v budoucnu nejvášnivějším cestovalem. A zdali některé děťátko ještě před prvními narozeninami běhá po hřišti, zatímco jiné se stěží z kolenou vyškrábe do svislého postoje, absolutně nic neukazuje na to, že všechny tyto děti neudělají vysokou školu, nebudou úspěšné a šťastné.

Milé budoucí maminky, nemějte obavy z krásných časů, které se vám blíží. Chcete-li se ubezpečit a získat informace doplněné krásnými fotografiemi z opravdového života, mohu vám doporučit právě tuto publikaci. Jedná se o formát 14×21 cm, který se snadno vejde do kabelky. Třeba právě v čekárně u svého gynekologického lékaře před těhotenskou prohlídkou v ní můžete v klidu listovat a těšit se, až se vaše fotoalbum zaplní podobnými obrázky. Až do dvou let věku svého dítěte v ní můžete studovat a čerpat užitečné informace.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy