líbí-nelíbí

Břitký jazyk Jeremyho Clarksona je značkou Top Gearu. Někomu se to ale stále nelíbí.

Jazyk Jeremy Clarksona z Top Gearu je – jednoduše řečeno – „peprný“. Je to jeho obchodní značka a jedna z věcí, která diváky přitahuje ke sledování jeho specifické automobilové show.

Kvůli hláškám třech „nedbalých“ britských mužů se dívají na top Gear i ti lidé, kteří autům vůbec nerozumí. Ano, nerozumím autům. Jsem přesně ten typ ženy, na které se skládají vtipy: identifikuji auta jen podle barev. Ale zbožňuju Top Gear: výborně se pobavím.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Jsou však tací mezi námi, kterým „Clarksonův“ sarkasmus silně vadí. Sem tam se zmedializuje nějaká ostřejší Jeremyho hláška a pak se musí BBC2 omlouvat nebo nastolovat Komisi, která posoudí, jestli byla či nikoliv překročena ona pomyslná etická hranice. Jako například ohledně jeho slavné věty, v níž řekl, že by stávkující zaměstnanci veřejného sektoru měli být zastřeleni před očima svých rodin. Nehledě k tomu, že tato slova padla v ironické talk show, vůbec ne v Top Gearu a od prvopočátku bylo zřejmé, že to nemyslí vážně.

Začátkem března letošního roku se objevil další stěžovatel. Vikář Rey Graeme Anderson řekl, že byl „překvapený a naštvaný“ zároveň, že moderátor Top Gearu v show ze 4. března neustále kleje. Křičel: „Ježíš zaplakal“ během jízdy za nepříjemného deště v otevřeném sporťáku KTM X-BOW; vítr a déšť mu zmasírovaly tvář do červeného podivného mimozemského úšklebku. Podle vikáře to ale nebylo jediné rouhání, zlobil se i na to, že Clarkson v téže show provolal: „Bože Všemohoucí“.

Vikář doufal, že sledování top Gearu bude fajn, ale podle jeho slov: „… našel jsem a myslím, že mnoho křesťanů také, jen velmi urážlivé komentáře Jeremyho Clarksona.“

Tak kdo si nezakleje, že.

V prosinci prý přišli stížnosti ohledně Jeremyho výpadů směrem k indickému oblečení, vlakům, toaletám, jídlu a historie. V minulém roce rozčílil mexického velvyslance, když se prý “urážlivě a neomluvitelně” vyjadřoval o Mexičanech. Clarkson se také kriticky pustil do úsporných režimů v televizi, o nichž se vyjádřil, že „je to jako, kdyby to uváděl Lenny Henry v jeskyni.“

Lenny Henry je mimochodem černý britský herec, spisovatel, komik a příležitostný moderátor. Na to černý válečný hrdina Johnson Beharry reagoval, že Clarksonova poznámka není vtipná a legalizuje rasismus.

Nemile se Clarkson také vyjádřil v únoru 2009 vůči tehdejšímu premiérovi, ale téměř 2 000 stížností obdržel kvůli jinému žertíku. Po té, co řekl, že řidiči nákladních automobilů jsou vrazi prostitutek.

Nashromážděné úspěšné „hlášky“ z Top Gearu najdete na wikiquote.

Například

22. listopadu 2009 reagovali moderátoři top Gearu na studii, která ukazuje, že řízení rychlých aut zvyšuje u mužů testosteron.

James: „Myslím, že to dává smysl, ne? Protože vždy, když jedu opravdu pěkným, vzrušujícím vozem, vždycky dostanu takový pěkný malý… šumivý vzrušující pocit.
Jeremy: Pokud to není jen šumivý sen
James: No, není to vlastně v mém penisu, ale je to – ale je to jaksi právě za tím
Jeremy: .. Šumivý vzrušující pocit právě za tvým penisem.
James: Jo!
Jeremy: Takže to není díra v tvém žaludku?
James: Ne, ne, ne, (je to) níž ne toto. Je to jaksi správně…
Richard: To je tvoje prostata, kámo, seděl jsi na řadící páce.
(„šumivý vzrušující pocit“ – James měl „fizzing sensation“, fizzing souvisí s bublinkami v šampaňském)

V tomto videu zesměšňuje Jeremy Jamese při pohledu na Renault Megane R26R

„A Jamesi, je to francouzské, o kterých smýšlíš jako o komunistech, kteří upalují živé ovce… Hele, Jamesi, nech mě to říct takhle. To bys pak nemohl doslova mít vůbec žádný penis, když si koupíš auto, jako je tohle… No, protože vždycky tady říkáme, že křiklavost vašeho vozu je nepřímo úměrná k velikosti… Je to tak, mluvím tu smysluplně, děvčata? Takže čím větší a křiklavější mužovo auto je, tím spíš se mu tam jedná o mrzáčka.“

 

 

Takže, co závěrem? Clarksona se umírnit nejspíš nepodaří. Na druhou stranu, jaký by byl Top Gear bez jeho žertíků? Jsou skutečně jeho hlášky natolik urážlivé, nebo jen některá část britské společnosti nemá smysl pro humor?

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy