Glosy

George Clooney říká, že jižní Súdán bombarduje súdánská vláda. Není pravda, že je to partyzánská válka.

Několik dní po své zatčení George Clooney dává jeden rozhovor za druhým, hovoří o Súdánu a o prezidentských volbách. Je přívržencem Baracka Obamy a doufá v jeho znovuzvolení. „Vyrůstal jsem v rodině, která věřila, že .. vaší prací je, abyste pomáhali bližním,“ řekl George Clooney. Nyní se snaží, aby Spojené státy spolu s Čínou diplomaticky ukončily násilí v Súdánu. Do politiky však vstoupit nechce, chce hájit svůj názor touto cestou, jež považuje za správný a věří mu.

Když ho policie zatkla, využil svého práva jednoho telefonu a zavolal své matce. Pokutu (pro něho pochopitelně zanedbatelných) sto dolarů zaplatil, aby se vyhnul soudnímu líčení.

Žádá, aby vláda Chartúmu okamžitě „zastavila náhodné zabíjení svých vlastních nevinných mužů, žen a dětí“ a pomohla doručit humanitární pomoc lidem, kteří ji rychle potřebují.

Tisíce lidí v jižním Súdánu musely uprchnout ze svých domovů do okolních hor. Chtějí si zachránit holé životy. Jejich vesnice už byly zpustošeny. Zájem o Súdán se dostává stále více do médií. Rozruch způsobil protest George Clooneyho. Zachrání medializace tyto vesničany?

Z vraždění civilistů byla obviněna súdánská armáda. Už řadu měsíců trvají v této oblasti vojenské útoky ze vzduchu i ze země.

Nicméně vláda v Chartúmu trvá na tom, že za vše mohou separastičtí bojovníci SPLM. Jsou to prý severští separatisté, podobná partyzánská skupina jako jižní separatisté, jimž se podařilo v loňském roce v referendu osamostatnit jižní Súdán.

Lidé z jižního Súdánu však říkají, že to je armáda, která hází bomby a nechává místní vyhladovět. OSN také viní súdánskou vládu, že blokuje dodávku humanitární pomoci. Jestli to takhle půjde dál, v zemi může vypuknout hladomor.

Místní tvrdí, že jediné, co mohou zatím pro své rodiny udělat, je zůstat schovaní v jeskyních v pohoří Nuba. Dlouho nejedli. Jeden z vesničanů říká pro Al-Jazzeru: „Máme hlad. Nemáme vůbec nic v žaludku a když vidím takhle své děti a sebe, musím plakat.“

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Dříve soběstační zemědělci, dnes žebráci. Jejich vesnice je městem duchů. Všechny domy a úrodu armáda zapálila.

Poradce pro ministra financí Súdánu, Rabie Abdul Atti, popřel, že by armáda útočila na jižní Súdán. „To, co nyní probíhá v jižním Kordofanu, je právě útok Súdánského lidového osvobozeneckého hnutí,“ řekl. Podle ministra by vláda nešla proti svým lidem.

 

Povstaleckých hnutí v Súdánu je hodně a jejich mottem z převážné většiny bývá svržení současného prezidenta Omara Hasana al-Bašíra.

Ať hází vinu jedna strana na druhou, lidé jsou stále odříznuti od světa a hrozí jim smrt hladem.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy