Ženy

Zajnab Salbi: Ženy v Afghánistánu budou muset dělat “kompromisy”. Kam však až lze s kompromisy zajít?

Zajnab Salbi vyrostla v Iráku. Když jí bylo 11 let, její otec byl vybrán, aby pracoval jako osobní pilot Saddáma Husajna. Ve dvaceti letech se odstěhovala do USA: odcestovala kvůli dohodnutému sňatku. Později od manžela utekla. V roce 1993 se spojila s organizací Ženy pro ženy (women for women).

Dnes patří mezi ženy, které pomáhají dalším ženám  v zemích zdecimovaných válkou, včetně Afghánistánu. Byla jmenována Newsweekem za jednu z mimořádných sto žen, pracuje při OSN a je autorkou knihy Mezi dvěma světy: Útěk z tyranie a Vyrůstala jsem ve stínu Saddáma. (Between Two Worlds: Escape from Tyranny: Growing up in Shadow of Saddam.)

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

V rozhovoru pro huffingtopost.com Zajnab Salbi řekla, že ji mrzí, že prezident Barack Obama ve svém projevu o Afghánistánu zmínil jen stažení svých vojáků, ale už se vůbec nevyjádřil k problematice žen. „V roce 2001 vstoupila Amerika do Afghánistánu z mnoha důvodů, včetně – prvořadě – aby pomáhala afghánským ženám… Jeden z poradců Karzáího mi řekl, že “Ženy budou muset dělat kompromisy, pokud se uzavře mír s Talibanem.“

Násilí na ženách

„Co si musíme uvědomit, že ochrana práv žen a chránit ženy před násilím není izolovaný problém širšího násilí, které se v zemi děje. Násilí jednoduše  začne u žen, ale nikdy u nich neskončí. Afghánské ženy mi říkají, že když přišel Taliban, nejprve to byly ženy, pak se to přesunulo na starší a děti, potom k mužům a nakonec to ovlivnilo – řekla bych, že změnilo – svět ke zničení dvojčat. Takže všechno je propojené.“

Ohledně velkého počtu peněz, které daly Spojené státy Afghánistánu, říká, že nejde o to, kolik peněz přišlo, ale za co se utratily. Budování nové země vždy vyžaduje investice, vytváření pracovních míst, silnic, tekoucí vody apod. Podle Zajnab Salbi je vláda prezidenta Karzáího zkorumpovaná a mizí v ní spousta peněz.

Pokud se týká žen, pak by se podle Zajnab Salbi peníze měly investovat do těch míst, kde ženy tráví nejvíce času, a to jsou rodiny. Afghánští muži zde tráví 40 % svého času, kdežto ženy podle Salbi 100 % svého času.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy