Glosy

Stop vypadání vlasů! Vědci spoléhají na genetiku.

Někteří muži plešatí, jiní ne. Ti, jimž podezřele rychle a někdy už i před třicátým rokem života začnou řídnout vlasy, to často vnímají jako nespravedlnost. Proč? A jaké faktory jsou s tím spojené?

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

 

“Je to paradigma stárnutí, signál ztráty kontroly nad naším tělem,” říká De Botton. “Plešatost rychle pohltí člověka.” A ten se pak prý cítí jako nemocný člověk.

Novinář Murray Healy poukazuje na to, že vypadávání vlasů je přirozené. Podle něho ztráta vlasů je spojena s pocitem hanby. Ve své knize Gay Skins: Class, Masculinity and Queer Appropriation mluví o tom, že plešatost byla ukázkou hyper-maskulinity v původních skupinách skinheads v 60. a 70. letech a tento “účes” pak byl vyhrazen pro gay skupiny v 80. a 90. letech.

Nedobrovolným řídnutím vlasů trpí i Tim Lott, novinář Guardianu, který se na jaře minulého roku zbavil zbytků porostu. Na otázku u holiče, jak si to budete přát, pane, odpověděl rázně: “Do hola!” Prý si prožil dvacetiminutové trauma plného posledního loučení se svými zbylými vlasy. Odešel domů „s čistou hlavou“ a čekal na reakci své manželky. “Vypadáš jako onkologický pacient.” Uťala ho mezi dveřmi a šla uvařit čaj.

Někteří bezvlasí si však na své image postavili kariéru. Nejspíš si již nedovedeme představit Bruce Willise s bohatou kšticí. Marek Vašut by nám s parukou také připadal k smíchu. A co takhle Vladimír Iljič Lenin? Jeho holohlavá fotka „zdobila“ učebnice a nástěnky od základní školy. Na druhou stranu – možná by mu hippiesovské kadeře přišly k duhu.

 

Plešatost trochu jinak. Přečtěte si emotivní akci dvou žen:
Plešatá Barbie pro holčičky po chemoterapii.
I dívky bez vlasů mohou být krásné. Iniciativa pro Barbie bez vlasů má již přes 100 000 příznivců.

 

Novinář Tim Lott si sténá: nejspíš totiž patří mezi poslední generaci mužů, která musí nést trpké jho vypadávání vlasů.

Ku jeho smůle a radosti pro další muže v prosinci 2010 vědci z berlínské Technické univerzity odhalili, jak vytvořit z kmenových buněk umělé vlasové folikuly. Vedoucí výzkumného týmu prohlásil, že do pěti let lidé, kteří trpí ztrátou vlasů, mají šanci na nové kštice ze svých vlastních kmenových buněk, jež by se implantovaly na jejich pleš.

V lednu 2011 studie vědců z Pennsylvánské univerzity uvedla, že plešatí muži vlastně nejsou vůbec plešatí, neboť jejich kmenové buňky produkují výrůstky, které jsou však až tak příliš jemné, že jsou pro lidské oko doslova neviditelné.

Podle vedoucího týmu, Dr. George Cotsarelise platí: “Skutečnost, že je zde normální počet kmenových buněk v pokožce hlavy holohlavých nám dává naději reaktivovat tyto kmenové buňky.”
Pak v únoru 2011 výzkumníci z Kalifornské univerzity v Los Angeles zjistili, že chemické látky Astrassin B ukázaly ohromující výsledky pro opětovný růst vlasů, a to za velmi krátký časový úsek. Testy byly provedeny na myších, ale vědci jsou přesvědčeni, že lék na plešatost díky tomuto objevu lze nalézt do pěti až deseti let.

A konečně v březnu 2011 britská společnost s názvem Nanogen oznámila,

že jejich vědci se stali průkopníky zcela nové technologie v boji proti vypadávání vlasů. Jejich nová technologie umí navrhnout, jak zlepšit růst vlasů a dokonce znovu probudit spící vlasové folikuly. Společnost tvrdí, že vyvinula nový růstový komplex (sh-VEGF), který by stimuloval růst vlasových folikul na plešatých místech hlavy.

V současné době lze využít například transplantaci vlasů,

která je však finančně velmi nákladná. Herec James Nesbitt za ně zaplatil již desítky tisíc liber. Translaptace prý “už změnila můj život,” říká. “Je to strašné chodit plešatý. Každý, kdo říká, že není, lže,” řekl Nesbitt.

Někdo říká – ano, stojí to mnoho peněz, ale s vlasy roste sebevědomí a sebevědomí vede k lepší kariéře a k větším příjmům. Takže se to zpětně rentuje.

Růžová (vlasatá) budoucnost?

Snad budou dnešní vědci a genetičtí inženýři více úspěšní a učiní svými objevy mnoho mužů (potažmo i některých nemocných žen) šťastnými. V minulosti s různými mastmi, olejíčky a balzámy za „nehorázné“ peníze s žádným účinkem přišli dávno již různí vykukové. Však jen si vzpomeňme na film Rozpuštěný, vypuštěný. Kachní vejce, to je ten zázrak! Či snad klobouky s všitými vlasy, jak nabízel v tomtéž filmu chytrý kloboučník?

S možností řešení plešatosti budou mít holohlavý novou volbu. Ne každý ji však určitě využije. Neboť znám i takové ženy, kterým se líbí ze zásady pouze muži bez vlasů.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy