Glosy

Chutnají vám plasty? Jsou nebezpečné, ale přesto se vracejí do potravinového řetězce.

 

Máte rádi čistě vyprané prádlo? Co se děje s veškerou špínou společně s použitými pracími prostředky a avivážemi? Odcházejí odpadem pryč z domova. Ale ne tak docela. Mohou se vrátit a budou podstatně škodlivější.

 Superrodina je na Facebooku

Připojte se k nám na Facebook

Mikroskopický plastový odpad z vypraného prádla se kumuluje v mořích a podle vědecké studie, na niž se podílelo několik institucí po celém světě, by se mohl vracet do potravinového řetězce. Závěry své práce publikovaly v časopise Enviromental Science & Technology. Podle Marka Browneho, spoluautora studie, se až 80 % veškerých plastů v životním prostředí nachází v drobných kouscích.

Zajímalo je, odkud se tyto malé části berou, protože obavy, že by se mohly vrátit do potravinového řetězce, jsou opodstatněné.

Netýká se to bezprostředně lidí samotných, ale zpočátku hlavně zvířat, kterým se dostávají plasty z jejich přirozeného prostředí do žaludku a po té se usazují v cévách. Tito živočichové se však rovněž snadno dostávají na náš jídelníček.

Vědci odebrali vzorky z 18 pláží na celém světě, včetně Velké Británie, Indie a Singapuru. Výsledky byly děsivé. Neexistovala jediná pláž, ve které by se nenacházel mikroplastický odpad.

Jedná se o tisíce vláken ze syntetických tkanin, které se uvolňují po každém vyprání. Nejvíce se nacházely polymery polyesteru, akrylu a polyamidu (nylon). Největší koncetrance byly v oblasti velkých měst. Některé materiály z polyesteru vydaly až 1900 drobných vláken po každém vyprání.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy