Ženy

Mrzačení ve jménu tradice zažilo i na půl milionu žen v Evropě

Květ pouště, ilustrační obrázek, zdroj: http://xeniagreekmuslimah.wordpress.com

Víte, co je to FGM?

Malá Waris ustavičně prosila svou maminku, že už chce být ženou, že chce projít tím tajným rituálem, o kterém se nemluví a který je určený jen těm dívkám, jež už dozrály toho věku, že mohou podstoupit tento iniciační proces. Těm dívkám bývá třeba kolem pěti let. A jejich vstup mezi ženy je značně bolestivý.

„Byla jsem strnulá strachem a najednou jsem si vzpomněla na zmučený obličej mé sestry Amán. „To bude bolet!“ mumlala jsem přes kořen. Matka se nade mnou sklonila a zašeptala: „Ty víš, že tě nedokážu udržet. Jsem tu sama. Tak se pokus být hodná, holčičko…“ Pohlédla jsem mezi své nohy a sledovala přitom, jak se cikánka připravuje. Vypadala jako kterákoli jiná somálská stařena – na sobě měla pestrý oděv a kolem hlavy barevný šátek… z očí jí hleděla smrt… Dlouhými prsty sáhla dovnitř (do vaku) a vytáhla zlomenou břitvu. Obracela ji na jednu i na druhou stranu a prohlížela si ji. Slunce sotva vyšlo, bylo už sice vidět barvy, ale ne detaily. Přesto jsem na zubatém ostří břitvy uviděla zaschlou krev. Cikánka na břitvu plivla a otřela ji o šaty. … Pak jsem ucítila, jak se mi zařízla do masa, jak odřezává mé pohlavní orgány. Slyšela jsem zvuk tupé břitvy, která se prořezávala mou kůží… ani centimetr jsem se nepohnula… chtěla jsem, aby na mne byla maminka pyšná… omdlela jsem (Waris Dirie, Cathleen Millerová, Květ pouště, Podivuhodné putování somálské kočovnice. Nakladatelství Ikar, 2010.).

A to byl teprve začátek. Po té, co jí byly odříznuty pohlavní orgány, musela být zašita. Stařena si nejprve trny proděravěla kůži, aby ji pak mohla lépe sešít.

FGM je zkratka anglických písmen pro Female Genital Mutilation, česky nejlépe „Mrzačení ženských pohlavních orgánů“.

O eufemisticky řečeno „ženské obřízce“ se veřejně hovoří zhruba 14 let. Přesto tahle hrůzná tradice ještě není zcela vůbec vymícena.

Somálská modelka Waris Dirie, která vyrůstala na poušti, „odkojená“ velbloudím mlékem, v naprosté bídě a zmrzačená stejným způsobem byla právě první ženou, jež tehdy světu oznámila, jaké zločiny ve jménu kultury a tradice se provádějí milionům děvčátkům po celém světě; zejména pak v severovýchodní, východní a západní Africe. Ale také na Blízkém východě, v jihovýchodní Asii, rovněž mezi přistěhovalci v Evropě a ve Spojených státech. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) 150 milionů žen po celém světě muselo podstoupit FGM. V Evropě se počet znetvořených žen či dívek pohybuje okolo půl milionu.

Také žijeme v Evropě.

Světová zdravotnická organizace rozlišuje několik typů mrzačení ženských pohlavních orgánů:

Za prvé odstranění předkožky klitorisu, celý klitoris nebo jeho část. Nebo vyříznutí předkožky klitorisu, klitoris a malé stydké pysky nebo jeho části.

Osmdesát procent žen prošlo prvním nebo druhým postupem. Může ale dojít také k vyříznutí části nebo všech zevních pohlavních orgánů (“infibulace”, dále jen “faraonská obřízka”). Poté zbývající části vnějších pysků jsou sešity a je ponechán jen malý otvor na moč a menstruační krvácení.

Žena pak, když chce močit, vykonává obyčejně několikavteřinovou potřebu zhruba po dobu deseti minut. Menstruační bolesti jsou nesnesitelné. Krev se hromadí v podbřišku a pomalu odkapává jako špatně uzavřený vodovodní kohoutek. Trpící žena může často i bolestí omdlít. Její cyklus je podstatně delší. Není neobvyklé, že takto menstruuje deset a déle dní.

Zespodu žena vypadá „hladce“, jen jizva působí dojmem jakéhosi zipu. Před pohlavním stykem je potřeba tuto jizvu otevřít – násilím, nožem nebo čímkoliv ostrým, co je po ruce. Rovněž k rozříznutí musí dojít před porodem, jinak dítěti hrozí, že se udusí dříve, než vyjde na svět.

S tím si ale musí žena poradit sama – sama odchází do pouště rodit. Vezme si jen ostrý předmět, aby se rozřízla a poté přeřízla pupeční šňůru.

Infabulaci zažívá na 15 % žen v Somálsku, Džibuti, Eritreji, v severní části Súdánu a v jižní části Egypta.

Existují ještě další drastické způsoby, jak ve jménu tradice a čistoty znetvořovat ženu.

Nadace Waris Dirie se stále snaží bojovat proti tomuto nelidskému zacházení.

Přeji všem ženám na světě, aby nemusely trpět žádná zvěrstva, už vůbec ne ve jménu vyšších ideálů.

Sobecky jsem šťastná, že žiji ve své zemi.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy