Kultura

Kovbojové a vetřelci na sebe stěží vydělali a už čelí žalobě

Kovbojové a vetřelci čelí žalobě
deallx_120_240_V1_cinema_static

Kovbojové a vetřelci studio Universal Pictures příliš nenadchli. Jon Favreau, režisér tohoto sci-fi westernu a dříve ne příliš úspěšný herec, je také pochopitelně zklamaný ze zisků svého letního propadáku.

V hrubém vydělali Kovbojové a Vetřelci „jen“  175 miliony dolarů po celém světě, to znamená, že tahle částka ještě nezahrnuje různé platby a daně.  Může se to zdá jako hodně peněz, ale rovněž přibližně stejnou částku stála výroba filmu. Rozpočet filmu tvořil zhruba 163 milionů dolarů.

A aby toho nebylo málo, už tak neúspěšný film ještě čelí žalobě u okresního soudu v Texasu.

Steven John Busti podal žalobu ve středu proti Universal Pictures, DreamWorks, produkční společnosti Platinum Studios a jeho předsedovi Scottu Mitchellu Rosenbergovi.

Žalující Busti říká, že v roce 1994 publikoval ukázku ze svého vlastního příběhu a pak jeho originální Kovbojové a Vetřelci vyšli v lednu 1995 v prvním vydání Bizarre Fantasy # 1. Jediné, co do září 2011 autor příběhu neudělal, že neregistroval svůj nápad na Úřadě pro autorská práva.

Podle něho mají obě práce značně mnoho společného. Jak film, tak papírová podoba, mají podle žalobce podobnosti v kosmické lodi, v hlavní postavě kovboje, ale nalezne se zde mnoho dalších detailů.

Film byl uvolněn v červenci tohoto roku. Busti tvrdí, že čekal ještě do srpna na odpověď na svůj rozhořčený dopis, který adresoval Universal a v němž si stěžoval na porušení autorských práv.

Zdá se, že tohle už byla nejspíš poslední kapka, která Jonu Favreauovi musela pokazit náladu na další práci.

 

Zdroj: THR

 

%%wpcs-961%%-date%%id%%
468x66

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy