Glosy

V Japonsku končí šestnáctileté období soudních pří s teroristy, kteří vraždili za pomoci jedovatého sarinu

Japonsko: V pátek Nejvyšší soud potvrdil trest smrti pro jednu z hlavních postav Óm šinrikjó, Tomomasu Nakagawu, za jeho roli ve dvou vražedných útocích, uskutečněných nervovým plynem, a další ohavné zločiny.

Nakagawa (49) je bývalým lékařem a dvanáctým členem sekty, který byl odsouzen kvůli teroristickým útokům. Odsouzený má ještě formální šanci podat technickou námitku do deseti dnů, beroucí v potaz určité formální chyby v textu, ale Nejvyšší soud jen zřídkakdy přijímá takové nároky.

Nakagawa byl odsouzen v souvislosti s útokem na tokijské metro z 20.března 1995, při němž byl použit smrtelný sarin a bylo zabito na 13 lidí. Útok zanechal tisíce zraněných a nemocných. Další teroristický útok proběhl 27.června 1994. Rovněž byl použit sarin, a to v Matsumoto, v prefektuře Nagano. Útok tentokrát zabil „jen“ osm lidí.

Nejvyšší soud se bude v pondělí zabývat odvoláním dalšího člena sekty Óm Šinrikjó, 51letého Seiichia Enda, veterináře a virologa, který byl rovněž za plynové útoky odsouzen k trestu smrti oběšením.

Výše zmiňovaný Nakagawa je rovněž zodpovědný za vraždy, uskutečněné v listopadu roku 1989 na právníku Tsutsumi Sakamoto (33), jeho manželce, Satoko  (29) a jednoročním synovi, Tatsuhiko.

Zakladatel sekty Shoko Asahara (56), jehož skutečné jméno je Chizuo Matsumoto, byl shledán vinným z trestných činů 27 vražd v 13 trestních věcech už v roce 2004.


Pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu nejspíš ukončí více než šestnáctileté spory ohledně sekty Óm Šinrikjó a jeho 188 učedníků. Všichni byli shledáni vinnými. Tři z nich zůstávají stále na seznamu hledaných.

 

Pouze v japonštině:

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy