Glosy

Čína budoucnosti – ulice plné elektromobilů

Elektromobil E6 firmy BYD, zdroj: wikipedia

Co do krajiny známe Čínu – a to převážně spíš z televizních obrazovek – jakoby dvě diametrálně odlišné země. Na jedné straně nádherná zelená krajina pokrytá rýžovými poli: velké prostory klidu, vzdáleného od městského lomozu; na druhé straně děsivá odvrácená smogová tvář – ohromná ba gigantická města plná smogu, otrávených spodních vod a pochopitelně často nemocných lidí na respirační problémy.


Jakoby Čína nedokázala zplodit středněvelké město. Vše musí být obrovské, mrakodrapy sápající se do nebes, široké silnice, masová výroba, továrny se svým vlastním světem za zdmi, které je izolují od vnějšího běžného světa.

Ovzduší ve městech se však může v budoucnu očistit. Jedním z mnoha faktorů, které tomu mohou napomoci, je zájem Číny stát se gigantem ve výrobě elektromobilů. Už dnes je Čína největším automobilovým trhem na světě. A oficiální zpráva vládní podpory a rozvoje elektromobilu okamžitě pozvedla ceny akcií automobilky BYD o 26 %. Hong Kongu se chystá nasadit první řadu elektrických autobusů, v Pekingu půjdou ekologicky v čele popeláři se svými elektromobilními popelářskými vozy. Čína už dnes připravila plán pro zatím 2300 stanic pro výměnu baterií a do roku 2020 by jich mělo být na 10 milionů.
deallx_728_90_V1_auto_static
V současné době zatím však jen 25 měst podporuje elektromobily. V mnoha dalších lokalitách má běžný Číňan někdy problém získat vůz, se kterým by mohl vyjet do ulic. Hlavní překážkou jsou přesycené silnice vozy, které otravují ovzduší a tvoří nekonečné zácpy. Získat novou registrační značku je nesnadný oříšek. Nemnohdy se o ně losuje jako v kole štěstí. Nastupuje tedy politika volby – losování se nejspíš budou moci v blízké budoucnosti vyhnout ti uvědomělí řidiči, kteří se rozhodnou zakoupit elektromobil. Z domácí značky mohou zvolit model s pracovním názvem E6, který brzy vstoupí i na americký trh.


Byť je Čína neuvěřitelně dravá co do nejmodernějších technologií, běžný člověk se zatím do nákupu elektromobilu nehrne. To je pochopitelné – veškerý komfort je teprve v rozjezdu. Přesto jsou v Číně v současné době už značně populární elektroskútry nebo kola na elektrickou energii, kterých po silnicích jezdí na statisíce kusů.

Uvidíme. Možná za deset let bude možné v čínských velkých městech čistě dýchat i bez respirační roušky.

%%wpcs-14%%-date%%id%%

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy