Kultura

Mel Gibson v roli významného Žida?

Mel Gibson nechce mít nálepku antisemity, a tak by chtěl svou reputaci napravit novou filmovou rolí o židovské historické ikoně Judah Maccabee.

Ovšem jeho úmysl se nesetkal s pozitivní reakcí. Někteří židovští vůdci, včetně rabína Marvina Hiera z Centra Simona Wiesenthala v Los Angeles, zapojení Gibsona do projektu s Warner Bros Studios považují za absurdní.

Doslova rabín Marvin Her  řekl: „Myslím si, že je to, upřímně řečeno, absurdní. Judah Maccabee je jedním z největších hrdinů v židovské historii. Mel Gibson je antisemitou. V minulosti udělal antisemitské poznámky. Já nevím, co tím Warner Bros myslel.”

Maccabee byl knězem, který vedl židovský odpor proti řecké armádě přibližně v době 165 před naším letopočtem.

Nicméně zástupce Mela Gibsona oznámil, že v současné době zatím nejsou žádné plány, že by Mel Gibson měl být ve filmu.

“Je příliš starý na to, aby hrál hlavní roli,” řekl jeho zástupce.

Na druhou stranu Gibson je umělec, který ztvárňoval velké historické ikony. Vzpomeňte jen na Statečné srdce, Umučení Krista a další. Jsou to všechno velké příběhy, kterým dal velkou uměleckou duši.

Marvin Hier však v Umučení Krista nevidí tolik „velikosti“. Podle něho v tomto filmu vypadá každý Žid– vyjma Ježíše – jako „tyran, klaun, nebo idiot.”

Her také připomenul Gibsonovi slavné antisemitské věty, jako například: „Zasr… židé. Židé jsou odpovědní za všechny války na světě,“ kterou prohlásil Mel Gibson při svém zatčení za řízení v opilosti v roce 2006.

Pokud tedy Mel Gibson se nakonec ujme této kontroverzní role významné židovské historické osobnosti, je velmi pravděpodobné, že se zvedne celosvětová nevole z řad Židů. Zahrát si roli Judaha Maccabeeho se nestane pokáním, ale fraškou.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy