lifestyle,  zdraví

Domácí kosmetika: Krásná pleť i bez chemie

med

Kosmetika je prostředek, který ženám (potažmo i mužům) pomáhá naplňovat požadavky na hygienu a krásu. Volba té pravé kosmetiky je vždy určitým kompromisem a hlavně lobbyistickým tlakem. Jsme ovlivňovány reklamou a svou peněženkou.

Kosmetické výrobky navíc samy o sobě obsahují další chemické látky, které vznikly při samotném výrobním procesu a pro naši pleť nemusí být zrovna žádoucí. Také nezapomínejme na rakovinotvorné parabely, obsažené v mnohých přípravcích.

V některých případech nám podstatně lépe může pomoci sama matka příroda.

Napadlo vás ale někdy, že kašička ze syrovátky nebo nastrouhaná karotka mohou být naší pleti mnohem prospěšnější než krém neurčitého složení? Z přírody jsme vzešli a vše, co potřebujeme pro zdraví, pochází zase jen z přírody.

Bylinky, ovoce, zelenina a další přírodní produkty obsahují látky, které pleti prospějí i bez vedlejších účinků. Ať už máte suchou, nebo naopak mastnou pleť a nebo trpíte akné, vždy lze najít vhodný prostředek, jak si s daným problémem poradit.

Vyživující peeling

Pleť občas potřebuje trochu „obrousit“, aby se zbavila odumřelých buněk. Na jednorázové použití domácího peelingu si připravte kašičku z jedné lžíce medu, lžíce sušené syrovátky a špetky mleté kávy. Vzniklou hmotu rozetřete na omytý obličej, lehce promasírujte a nechte pět minut působit.

Med z pleti odstraní přebytečnou mastnotu a zapůsobí jako antioxidant. Syrovátka je doslova balzámem pro tělo, a to jak při vnitřním, tak při vnějším užití. Působí protizánětlivě (je dobrá také proti ekzémům) a pleť je po ní svěží a vyhlazená.

Po karotkové masce je pleť jako broskvička

Jednoduchým prostředkem, jak dodat své pleti svěží a opálený vzhled, je pleťová maska z karotky. Nastrouhejte najemno přiměřené množství karotky a zakápněte trochou olivového oleje. Rozprostřete po obličeji a nechte půl hodiny působit. Maska pleť hydratuje a dodá mladiství vzhled.

Jahody regenerují a stahují póry

Rozmačkejte jahody s mlékem a kouskem vařeného bramboru. Vymíchejte hladší kašičku a naneste ji na omytý obličej. Nechte půl hodiny působit, a pak opláchněte vlažnou vodou. Tato maska pleť zbaví nečistot, stáhne rozšířené póry a celkově ji zregeneruje.

Heřmánek jako lék na akné

Trpíte-li na mastnou pleť a akné, pak si můžete zkusit vyrobit pleťovou vodu z heřmánku. Budete potřebovat100 glihu,20 gheřmánkového květu (sušený seženete v lekárně). Heřmánek necháte v lihu týden louhovat, a pak scedíte. Vodičku pomocí kosmetického tamponu nanášejte na pleť jednou denně.

Pokud naopak trpíte na suchou pleť, pak pro vás bude lepší heřmánková maska. Líh vysušuje, a tak pro vás čistící voda nemusí být to pravé. Masku připravíte ze100 gheřmánkových květů, které zalijete trochou vroucí vody. Vymícháte kašičku, nanesete na pleť a necháte půl hodinky působit.

Petrželí proti vráskám

Ani proti stárnutí pleti a vráskám nemusíte používat drahé krémy a séra. Stačí si udělat petrželový roztok. Pět stonků petržele i s natí zalijte dvěma decilitry horké vody a nechejte půl hodiny louhovat. Roztokem potírejte obličej dvakrát denně.

Pokud máte vlastní recept, nebo se s námi chcete podělit o svou zkušenost s výše uvedenými recepty, pak nám určitě napište komentář!

 

Autorka: Anna Burdová


Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy