Glosy

Irští katoličtí farní opět nařčeni z pedofilie

Share

 

 

Nový skandál ohledně zneužívání dětí katolickými duchovními otřásl tentokrát v Irsku, v hrabství Donegal.S touto zprávou přichází Guardian.

Pedofilové v talárech duchovních, ale i laikové z diecéze zneužívali děti po celá desetiletí.

Nyní probíhá v katolické diecézi Raphoe v Donegalu vyšetřování. Děsivé na tom také je, že národní policie „Garda Síochána“ má na celém problému také svou vinu díky zakrývání celého problému, a tím vlastně dovolila, aby se ve zneužívání pokračovalo.

Dnes již stařík, John O’Donnell, vypovídal o tom, jak jako dítě byl zneužívaný jedním duchovním. Bylo mu devět let a byl členem místního kostelního sboru.

“Napadal mě od mých devíti let, (a) až když mi bylo 15, tak jsem byl dost starý na to, abych věděl, že je to špatné. Tento muž využil příležitosti, protože jsem byl  adoptovaný a považoval mě za něco nižšího než většinu dětí v této oblasti.“

Zneužívání probíhala v letech 1965 až 1972. V roce 1973 O’Donnell odešel na místní stanici Gardaí, kde oznámil, že byl znásilněn mužem, který dnes už nežije. Ale strážníci byli pobouřeni z toho, že si muž dovolil nařknout „bezúhonného“ člena komunity. „Důstojník mě plácl přes tvář a řekl, ať jdu. Řekl mi, že jsem byl adoptovaný a že jsem nestál za nic. Od toho dne jsem přestal úplně věřit členům Gardy Síochána.“

Po celá léta O’Donnell nikde s nikým o svým problémech z dětství nehovořil. Oženil se, vychoval rodinu. Teprve v roce 1990, když vyšlo najevo velké množství zneužívání dětí a skandál otřásl irskou katolickou církví, rozhodl se, že už nebude nic tajit.

“Zjistil jsem, že můj násilník ještě byl v kostelním sboru a naštvalo mě to, protože pracoval s dětmi. Tak jsem zajel na farnost v této oblasti a pokusil se mluvit s farářem o tomto muži. V té době jsem také konečně poznal někoho z Gardy a oni se mě ptali na tohoto muže na policejní stanici v Donegalu. Informoval jsem o tom farního kněze, ale on mě vůbec nenechal vstoupit do jeho dveří. Stále opakoval: „Ne, ne, ne… Nebudu o tom s vámi mluvit.“…“

Zneužívaných je však mnohem více. Policie nyní vyšetřuje mnohá obvinění. Před dvěma lety svět uslyšel o stejném skandálu se zneužívanými dětmi v Dublinu, kde se nachází největší irská katolická diecéze. Zde se také vedoucí pracovníci Gardy domluvili se čtyřmi arcibiskupy a duchovními o zakrývání sexuálních zločinů. Bylo tam na 45 obětí od tří pedofilů. Jeden z pedofilů byl knězem, jiný učitel. Žádná z obětí si nešla ze strachu stěžovat do místní policejní stanice.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy