Glosy

Lékaři v USA legálně předepisují drogy

oxycodone

Američané cestují tisíc kilometrů, desítky hodin, aby dojeli na Floridu pro recept. Nejedná se o to, že by Spojené státy trpěly celkově nedostatkem léčiv, a tak chudáci pacienti musí se svými neúnosnými bolestmi cestovat po celé zemi proto, aby se jim dostalo skutečné léčby v podobě zázračných pilulek.

Skutečnost je daleko prozaičtější! Je to legální drogový lukrativní obchod! Guardian popisuje například jednoho muže, který si u lékaře stěžuje na bolesti zad. „Jsem stavitel. Spadl jsem ze střechy a bolí mne záda.“ Lékař mu předepíše 180 dávek 30 mg oxycodone, léku proti bolesti.

Muž však odchází z kliniky zjevně bez známek jakékoliv bolesti, usedá do auta a odjíždí pryč.

A není jediný. Je jedním z tisíců, kteří přijíždí na Floridu každý rok z celého jižního a východního pobřeží Spojených států.

U lékaře zaplatí na 275 dolarů. Lékař může v takové rychlosti obsloužit až sto pacientů denně a vydělat si více než 25 000 dolarů v hotovosti za jeden jediný den. Chytrý „pacient“ pak ještě nechá 720 dolarů v lékárně za 180 tablet – takže celkové výdaje jsou již 1000 dolarů – ale jakmile se vrátí domů, prodá každou pilulku za 30 dolarů, ale i více. Po odečtení nákladů má čistý zisk 4000 dolarů.

A to už se vyplatí zajet si do floridské nemocnice.

Každý den zemře na Floridě na sedm lidí kvůli předávkování z léků, které dostali na předpis. V roce 2009 celkově zemřelo 2531 takových osob ve výše zmíněném státě. A téměř 30 000 v celých Spojených státech.

Je to děsné, když byznys pronikne do sfér s nálepkou lékařské „legální“ pomoci. Když se předávkuje nějaká slavná hvězda, hned se o tom mluví a celý svět to slyší. Vzpomeňme jen na Michaela Jacksona.

Bílý dům minulý měsíc řekl, že zneužívání léků na předpis se v USA stalo nejrychleji vypěstovaným drogovým problémem.

Lidé nesmyslně umírají kvůli předávkování léky proti bolestech v dávkách, které převyšovaly crackovou epidemii z roku 1980 a heroinovou epidemii z roku 1970.

Návykový lék proti bolesti oxycodone lze koupit pod různými obchodními značkami – OxyContin, Roxicodone, Percocet.

Pomoc proti bolesti vytvořila zástup závislých. Epidemie zasáhla všechny věkové kategorie. Nejhorší je, když to zasahuje mladé lidi.

Ric Bradsaw, šerif z Palm Beach, řekl: „Je to kultura, která se zabydluje mezi teenagery, protože když lékař předepisuje tyto pilulky, nemohou být špatné Děti nemají strach z léků jako z nelegálních drog.“

Závislý jsou i děti, Guardian cituje jednu ženu, která začala být závislá od čtrnácti let. „Neměla jsem tušení, že by to bylo vůbec nebezpečné.“ Lék bralo spousta lidí, proč by se měla strachovat?

Je to uzavřený koloběh. Sehnat lék, sehnat na něho peníze, strach z předávkování. Ty šťastnější nastoupili odvykací kůru. Jiní zemřou i mladí. Např. Rich Perry žádnou pomoc nenašel. Zemřel ve věku 21 let. Tři roky předtím začal brát pilulky v posledním roce střední školy. Svěřil se své matce se svým problémem a nastoupil do léčebny. Rok byl čistý. Ale najedou získal oxycodone od tří lékařů, aniž by si kdokoliv z rodiny všiml, že je zase zpátky se svými dřívějšími problémy. Zjistila to až matka, když ho nalezla v jeho pokoji ve dvě hodiny ráno mrtvého.

Nyní je jednou z matek, která se snaží pomáhat ostatním, aby nenásledovali osud jejího syna.

Florida je epicentrem oxycodone epidemie. 98 % všech amerických lékařů, kteří manipulují s těmito drogami, se nachází právě zde.

Jenže v současné době neexistuje žádná databáze, která by mohla sledovat tyto pochybné manipulace. Nedávno zvolený guvernér Rick Scott totiž zablokoval zavedení takové databáze z důvodu vysokých nákladů.

Lidský život asi už takovou cenu nemá.

Přesto byli někteří lékaři zatčeni. V uplynulém roce bylo 33 zdravotníků zadrženo v Palm Beach a několika dalším byla zrušena licence. Ale  to je jen kapka v moři.

Foto: drug3k

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Skandál s hackováním telefonů pokračuje
Skándály po anglicku – Rebekah Brooks a další podezřelí z hackingu a odposlechů
Japonci prodávají radioaktivní hovězí
Svět žádá Irán o propuštění nespravedlivě zatčených žen
Irán nemilosrdně trestá vše, co zavání Západem
Když se boří náckům ideály…
USA: Zákon na ochranu dětí se obrátil proti matkám
Jaké změny čekají malé britské školáky?
Americkou ekonomikou otřásá vysoká nezaměstnanost
Američtí učitelé pozměňovali studentům testy
Byznys s erotickými hračkami v Číně roste
Michele Hansonová: Nechte na pokoji squattery, Romy a bezdomovce!
Masový hrob odhalil brutální masakr Vikingů.
dTest varuje: Výrobci jogurtů uvádějí neprokázaná tvrzení
Rudější než rudá. Aneb jak se slaví 90 let od založení strany v Číně.
Řidičky v Saúdské Arábii? Trestuhodný čin!
Odhalený plakát Dva a půl chlapa
Odhalený plakát Dva a půl chlapa – rozcestník

Zjistit Google Pagerank, S-rank a Jyxorank

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy