Share

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

Celozrnné linecké bez cukru

Linecké, je typický druh cukroví, který se v Čechách těší obrovské oblibě. A to až v takové míře, že nechybí na stole téměř žádné domácnosti. Vyzkoušejte letos zdravější variantu. Cukr nahraďte mrkví a klasickou mouku tou celozrnnou. V rámci úspory času použijte již nastrouhanou mrkev z řady Bonduelle Vapeur. Uvidíte, že se po těchto lineckých mrkváncích jen zapráší.

Linecké mrkvánky

Ingredience:
250 g Bonduelle Vapeur strouhaná mrkev
400 g hladké celozrnné mouky
250 g másla
1 čajová lžička prášku do pečení
špetka soli
vanilka
marmeláda nebo povidla

Postup:

Mrkev, mouku, máslo, prášek do pečení, špetku soli a vanilku vložte do mísy a dobře promíchejte.

Vzniklé těsto rozválejte na pomoučeném válu na zhruba 2 mm tenký plát. Z něj pak vykrajovátkem tvořte kolečka či jiné libovolné tvary.

Kolečka vyskládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C do růžova. Poté vyjměte a nechte vychladnout.

Dvojice mrkvánku spojte marmeládou nebo povidly a podávejte.

Tajemné kuličky

Kuličky se dělají na nespočet způsobů. Rumové, čokoládové, kokosové, raw a mnoho dalších. Zkuste letos připravit originální – cizrnové, slazené datlemi. Jsou zdravé, a přitom tak lahodné, že ani vaši nejbližší neuhodnou základní surovinu.

Cizrnové kuličky

Ingredience:
1 balení Bonduelle Vapeur cizrna (425 ml)
1 polévková lžíce datlové pasty nebo hrst přes noc namočených datlí
4 polévkové lžíce ořechového másla
1/2 čajové lžičky skořice
kokos a kakao podle chuti

Postup:

Cizrnu smíchejte s datlovou pastou či drobně pokrájenými datlemi, skořicí, ořechovým máslem a vše společně rozmixujte.  

Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky, které pak obalte dle chuti v kokosu či kakau a podávejte.

TIP: Jak na ořechové máslo?

Oblíbené ořechy upražte v troubě, stačí 8-10 minut. Vychladlé je smíchejte s javorovým sirupem, vanilkovým extraktem a několika lžičkami rumu.

Krásné Vánoce přeje Bonduelle.

TZ