medium_inprojekt_-_zak_i1 náhled
Divadlo,  Tiskové zprávy

Jarní INprojekt věnuje Východočeské divadlo Kanadě k narozeninám

Share
medium_inprojekt_-_zak_i1
Radek Žák při práci, foto Jan Faukner

Východočeské divadlo Pardubice uvede v pondělí 20. března další díl oblíbeného cyklu scénických čtení INprojekty, který v české premiéře představí hru Povolání Heather Roseové. Tentokrát se výjimečně vydáme až za oceán a inscenací hry kanadské autorky Wendy Lillové se připojíme k oslavám 150. výročí nezávislosti Kanady,“ upřesňuje dramaturgyně projektu Anna Hlaváčková.

Příběh mladé sestřičky Heather, která se vydává do indiánské rezervace, na Malé scéně ve dvoře nastuduje člen hereckého souboru pardubického divadla Radek Žák, jenž do titulní a zároveň jediné role obsadil kolegyni Martinu Sikorovou.

„Martina je Heather. Text jako by byl psán přímo pro ni. Martina je pro mě tajemná bytost, která zdánlivě vypadá čitelně. Její postava ve hře mluví o tom, že vždy chtěla být záhadná, tajemná, a ne otevřená kniha, a to mi přijde jako vtipný paradox,“ uvádí režisér Radek Žák.

Oceňovaná dramatička napsala své monodrama v roce 1986 na základě vlastní zkušenosti ze Severního Ontaria. I po třiceti letech je však hra stále živá a překvapivě blízká i nám na opačném konci světa. „Vztah k prvním národům, jak jsou dnes hezky, ale mírně odtažitě jmenováni v USA a Kanadě indiáni, si prošel všemi možnými turbulencemi – přesídlováním, vyvražďováním, upřímnou pomocí, pomocí, aby se neřeklo – vždy ale šlo a dodnes jde o vztah problematický. A není nic nezajímavějšího než pohled z druhé strany, tedy pohled indiána na bělocha a obráceně, a to nám tato hra umožňuje a v tom je taky přesah do našeho „dnes“. Jen tímto pohledem z druhé strany, tedy se všemi souvislostmi, můžeme pochopit našeho kolegu, matku, souseda a možná i sami sebe,“ říká Radek Žák a dál prozrazuje, proč si k inscenování vybral právě Povolání Heather Roseové: „Především samotná role zdravotní sestry Heather dává herečce příležitost tolika emočních proměn, že být žena mezi dvaceti a třiceti, chtěl bych, aby ji se mnou někdo nazkoušel. Takto napsaná role je pak automaticky i velkou příležitostí pro diváka… Druhý neméně důležitý důvod, proč jsem po Heather sáhl, je jedno z témat, které ve hře je a které mě dlouhodobě dráždí – nadřazenost. To, jak si člověk myslí, že právě jeho pravda je ta jediná. Jak se člověk cítí být nad ostatními, jak je neskutečně omezený.“

Po představení, které vzniká pod záštitou Velvyslanectví Kanady v České republice, se diváci opět mohou těšit na diskusi s tvůrčím týmem, herečkou Martinou Sikorovu i překladatelkou hry Klárou Kolinskou.

Tisková zpráva

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’4′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jarní INprojekt věnuje Východočeské divadlo Kanadě k narozeninám

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy