Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Neskutečně skutečný příběh

Stará žena na cestě k moři, její stejně starý muž čekající doma. Rodinný přítel na stopě ženě a sobům. A k tomu jeden kojot. Čtyři úžasní hrdinové smělého putování kanadskou krajinou, minulostí i vlastním životem.

Etta_otto_WEB

Třiaosmdesátiletá Etta se jednoho ráda vydá pěšky na cestu přes celou Kanadu, aby se podívala na moře, které nikdy neviděla. Manželovi Ottovi nechá doma dopis s vysvětlením a hromádku receptů. Takto začíná netradiční příběh knihy autorky Emmy Hooperové s malinko krkolomným názvem Etta a Otto a Russell a James.

Dlouhý název však vůbec není zavádějící, právě naopak. Dokonale vyjadřuje kouzlo a poetiku vyprávění. Etta, Otto a Russell se poznali ve škole, Etta byla jejich učitelkou. Narodili se všichni ve stejný rok, Etta do práce nastoupila rovnou z učitelské školy. Otto s Russellem vyrostli společně v jedné rodině statkáře Vogela. Russell byl synovcem sousedů, ale brzy po příjezdu od rodičů z města hladce zapadlo mezi 14 Vogelovic dětí. Otto si s Russellem velmi záhy porozuměl a stal se přáteli na život a na smrt. Dokonce společně toužili narukovat do války. Russella však kvůli zraněné noze neodvedou, a tak zůstane doma, abych ochránil rodinu a Ettu.

Jakmile se dobromyslný Russell ve svých třiaosmdesáti dozví, že Etta se vydala na dalekou cestu, probudí se v něm znovu ochranitelská touha a vyrazí za ní. Otto mezitím doma vyrábí zvířata z novinové maše, učí se vařit a péct, obhospodařuje svou i Russellovu farmu a čeká, až se oba jeho milovaní vrátí. Etta pochoduje a pochoduje dál krásnou kanadskou divočinou a společnost jí dělá kojot, jehož pojmenuje James.

natisk_Etta a Otto a Russell a James.indd

Autorka Emma Hooperová stvořila silný příběh, v němž skvěle střídá současnost se střípky minulosti. Čtenář tak postupně proniká do vazeb, které mezi hrdiny během let vznikly, a poznává stále víc z jejich pohnutých životních osudů. Kdyby se nejednalo o knihu, ale o film, dala by se Etta a Otto a Russell a James označit za „road movie“, román o ztrátě, hledání a nacházení. Etta potřebuje uzavřít cosi v sobě a vlastním životě, a proto putuje. Jde lesy, poli, loukami, občas zajde do města pro zásoby. Jestli najde to, co hledá, již prozradí román Emmy Hooperové.

Něžný vypravěčský styl, příjemné přebíhání ze současnosti do minulosti a sympatičtí hlavní hrdinové dělají z nenápadného románu pravý skvost. Zdánlivě obyčejný příběh, místy prodchnutý prvky magického realismu, chytí za srdce každého čtenáře. Přátelství, láska i oddanost se snoubí v životních osudech hrdinů, které byste rozhodně toužili znát osobně.

Dalším plusem románu z nakladatelství Jota jsou poutavé popisy malebné i drsné kanadské krajiny, kterou Etta na své cestě prochází. Jste-li zvyklí číst v posteli, možná se vám, až zavřete oči, sama ve snech zjeví.

Špenát se teprve začíná zelenat, obilí je jen řadou tenkých klásků, začíná léto. Jestlipak se Etta stihne vrátit do podzimu? Kolik zvířat Otto vyrobí a naučí se perfektně péct podle Ettiných receptů? Potká Russell svou vysněnou zvěř?

Nazujte toulavé boty, přidejte se k Ettě a prožijte neskutečně skutečný příběh.

ETTA A OTTO A RUSSELL A JAMES, Emma Hooperová
Vydalo nakladatelství Jota, v roce 2015
www.jota.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy