Kultura,  Tiskové zprávy

Fragment našel talentované sci-fi a fantasy autory. Zvítězila originalita a vtip.

Share

 

FragmentPRAHA, 1. dubna 2015 – Pátý ročník veřejné literární soutěže Hledá se autor bestselleru zná svých pět vítězů. Absolutní prvenství získala povídka Seance 41leté Lucie Hlavinkové, která zaujala jak odbornou porotu, tak čtenáře z řad veřejnosti. Dále zaujala díla Novej job, Až se rozprší, Květy Étailinu a Zrcadlo osudu dosud neobjevených talentů ve věku od 22 do 56 let. Společnou e-knihu neotřelých fantasy a sci-fi příběhů vydá Nakladatelství Fragment už v květnu! Výtěžek z prodeje poputuje na konto Centra Paraple.

 

„Žánr sci-fi a fantasy jsme v soutěži zvolili záměrně. Vytvořit fantaskní příběh se smysluplnou dějovou linkou včetně veškerých reálií, který osloví náročné čtenáře, je obtížný úkol a našim pěti vítězům se to podařilo nejlépe z více než dvou stovek došlých soutěžících děl. Prokázali notnou dávku originality, mají neokoukané vtipné nápady, což jsme přesně hledali,“ uvedl Pavel Nýč, výkonný ředitel Nakladatelství Fragment. Přesto mají začínající autoři s pomocí nakladatelství co zlepšovat. „Finalisté soutěže se nevyvarovali řemeslných chyb, klišé ani nefungujících smyšlenek v příbězích,“ vyjmenoval Pavel Nýč. „Při přípravě e-knihy uvnitř nakladatelství tak čeká naše vítěze další práce. Projdou kompletními procesy při výrobě knihy, od zredigování textu přes jeho jazykovou úpravu až po finální sazbu,“ popsal Pavel Nýč.

Finále soutěže bylo nebývale vyrovnané! V hodnocení kulturních redaktorů Kateřiny Farné z Práva, Petra Hauzírka z České televize, Stanislava Šulce z E15 a spisovatelky Michaely Burdové rozhodovaly i půlbody! Nejvyšší příčku však u poroty s velkým náskokem obsadila povídka Seance 41leté autorky Lucie Hlavinkové z Brna. Naopak u čtenářů na webu soutěže www.hledaseautor.cz zvítězil příběh Květy Étailinu od 23letého Jana Koldy z Ostravy. Seance skončila ve veřejném hlasování druhá. Dvoukolového finále se dohromady zúčastnilo 1484 hlasujících. Sloučením hlasů odborné poroty a veřejnosti vznikl konečný žebříček soutěže.

„Myslím, že se tento ročník opravdu povedl. Musela jsem žasnout nad některými nápady a mám radost, že se objevilo tolik talentů. Byla jsem také mile překvapena některými humornými povídkami, zasmála jsem se a jsem za to ráda. Protože jsem ale milovnice klasické fantasy, mrzí mě, že nebylo více takových povídek. Také mi tu chybělo něco trošku temnějšího,“ shrnula porotkyně Michaela Burdová, autorka 11 fantasy titulů.

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Fragment našel talentované sci-fi a fantasy autory. Zvítězila originalita a vtip.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy