Kultura,  Tiskové zprávy

Každý může být porotcem literární soutěže a najít svého autora bestselleru

FragmentVýsledky soutěže Hledá se autor bestselleru nyní závisejí i na čtenářích. Z 207 došlých povídek na téma „Od Harryho Pottera k Eragonovi, sci-fi a fantasy příběhy“ vybralo Nakladatelství Fragment finálovou patnáctku, kterou odtajní 13. 3. v pravé poledne na www.hledaseautor.cz. O konečném pořadí povídek rozhodne veřejné hlasování společně s odborným hodnocením kulturních expertů. Každý čtenář má k dispozici pět hlasů pro pět příběhů.

„Potvrdilo se, že žánry fantasy a sci-fi, které jsou v současnosti na vrcholu čtenářského zájmu, nelákají samotné psavce podobně jako klasická témata. Oproti obvyklým zadáním z minulých ročníků (o lásce s humorem, moderní pohádka pro dospělé a samozřejmě volné téma) se letošní fantasy a sci-fi pro mnohé stalo spíše výzvou,“ poznamenal výkonný ředitel Nakladatelství Fragment Pavel Nýč. „Příběhy fantasy jednoznačně převládaly nad sci-fi. V interním hodnocení uvnitř nakladatelství jsme vybírali texty s originálním tématem, stylistickým umem nebo popisující dosud neznámé světy a představy. Zda se nám výběr finální patnáctky povedl, mohou čtenáři sami posoudit na www.hledaseautor.cz.“

V pátek 13. března v pravé poledne uveřejní Nakladatelství Fragment na webu soutěže první třetiny povídek finalistů a spustí čtenářské hlasování. Každý návštěvník má k dispozici pět hlasů pro pět příběhů. „Sci-fi a fantasy příběhy nám zaslali ze tří čtvrtin mladí účastníci mezi 15 a 30 lety, autoři povídek však prostupovali napříč všemi generacemi, výjimkou nebyli ani pisatelé starší 70 let. Zatímco v minulých ročnících měly jasnou převahu autorky, tentokrát byl poměr mužů a žen vyrovnaný, “ popsal Pavel Nýč.

Svůj žebříček současně se čtenáři sestaví také odborná porota: tři kulturní redaktoři – Kateřina Farná z Práva, Petr Hauzírek z České televize, Stanislav Šulc z E15 – a autorka jedenácti fantasy knih Michaela Burdová. Pět nejlépe hodnocených povídek po dvoukolovém hlasování čtenářů i poroty bude známo ve středu, v první aprílový den (1. dubna). Jejich autoři budou poté oceněni Nakladatelstvím Fragment vydáním společné elektronické publikace.

TZ

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Každý může být porotcem literární soutěže a najít svého autora bestselleru

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy