Pro rodiče

Nesedí právě teď vaše děti u počítače? Pojďme to se skřítkem Šmudlafousem změnit!

Informační doba je z mnoha ohledů velkou výhodou. Nejsem si však úplně jistá, jestli tomu tak je i ve vztahu k dětem. Vzpomínáte si, že byste za svého dětství trávili hodiny u počítačových her? Troufám si říct, že si vybavíte to velké množství výrobků, malůvek, pampeliškových věnců a rozbitých kolen, nikoli však hodiny pojídají chipsů u pokémonů. A přece – dnešní děti si rychleji vybaví televizní program a přesné znění reklamy, než den, kdy pořádaly v pokoji výstavu svých veledíl.

„Proč bych se měl něco učit, když si to najdu na googlu? Nač chodit ven, když si můžu s kamarádem pokecat přes skype nebo facebook?“ Toto jsou super hračky, ale osobně si myslím, že pro dospělé, nikoli pro děti.

V  roce 2012 byla prováděna studie, ve které bylo dětem ve věku od 6 do 15 let položeno několik otázek, mj. „Kterou z událostí, jež jsi viděl/a v televizi či videu bys nechtěl/a zažít?“

Výsledky mě neskutečně vyděsily. Válku. Aby zavraždili mámu a tátu. Aby mě zabili. Spadnout s letadlem. Setkat se s živým upírem. Být probodaná nožem. Mučení. Setkat se s různými příšerami a vrahy…

Jak já jsem ráda za každé rozbité koleno. A těch obrázků, které zdobily můj pokojíček. Stovky vypsaných fixů a pastelek. Sešit vylepený vystřiženými obrázky mých snů.  To množství přečtených pohádkových knížek před spaním. A proto se ptám – proč dnešní děti nemůžou mít stejně kouzelné dětství, jaké jsem měla já? Proč nemůžou zažívat dobrodružství na vlastní kůži?

Bojím se, že jestli to tak bude pokračovat dál, nastane doba, kdy se lidé přestanou vzdělávat úplně, komunikovat budou jen pomocí klávesnice a jejich životní dobrodružství budou probíhat na obrazovkách.

Chce to ZMĚNU! Ale ne žádnou technologickou novinku, ale návrat ke starým dobrým kořenům v novém originálním a jedinečném provedení. Protože jen strom, který má silné kořeny, přečká každou bouřku.

Proto budu ráda, když věnujete svých pár minut času na přečtení webových stránek www.pohadkoveputovani.cz, a tím podpoříte myšlenku Skřítka Šmudlafouse.

 

S láskou a poděkováním

Monča Makarová

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Nesedí právě teď vaše děti u počítače? Pojďme to se skřítkem Šmudlafousem změnit!

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy