Knihy,  MB,  Tipy na výlet

Praha, město duchů a strašidel

Michaela Kudláčková, Magická Praha. Metafora 2014

V Praze jsem bydlela několik let: posledním stanovištěm byl malý byt v Sudoměřské ulici. Zejména v noci v něm strašilo. Ozývaly se zvláštní zvuky a zřídka i cosi neviditelného vymrštilo odloženou věc z kuchyňské linky. Jinak místní duch byl neškodný. Nevěnovala jsem mu velkou pozornost – život byl tak uspěchaný; domů jsem se vracela pozdě, padla únavou a ráno už zase rychle utíkala do zaměstnání. Ten můj duch v garsonce byl vyhlášený pro všechny mé známé a rodinné příslušníky, kteří přijeli na návštěvu. Sestře však nahnal strach a po první zkušenosti zde odmítala setrvávat i několik hodin sama.

Ačkoliv jsme  občas vedli různé diskuze k tomuto úkazu, na nic konkrétního jsme nepřišli. A dnes zjišťuji, že ten můj ducháček není jediným v našem hlavním městě. Nakladatelství Metafora vydalo knížku, která je doslova průvodcem po všech těchto nadpřirozených bytostech, jež se nacházejí v různých zákoutích staré Prahy.

Po jejím přečtení nabydete pocitu, že hlavní město nouzí o duchy rozhodně netrpí. Určitě jste mnohými uličkami a mosty již procházeli, aniž byste třeba tušili, jaká překvapení zde mohou číhat. Nejděsivější mi připadá Nerudova ulice, v níž můžete narazit na ducha plačícího nemluvněte nebo malého pětiletého chlapečka. Důvody, proč se tito drobečkové dostali do spleti časoprostoru a nemohou spočinout v klidu, jsou hodně bolestivé. Kousek od nich také můžete natrefit na mluvícího psa. Popovídáte si však jen v případě, že dobře ovládáte němčinu. Pod Karlovým mostem sídlí vodník Josef a po mostě zase chodí bílá paní, stavitelova manželka, jíž obelstil a proměnil samotný ďábel. Holt, není radno se s ním paktovat. Bedlivý pozor si také dávejte na bezhlavého rytíře a mnohé další úkazy.

Někteří duchové se objevují v určitém čase, jiní jen konkrétním osobám, třeba těm, kteří si to za své špatné chování zaslouží.

Ukázka z knížky:

Na Nových mlýnech se držte u zdi

V okolí poštovního muzea na Nových mlýnech jezdívá dvakrát týdně – úplně neslyšně – černý kočár tažený čtyřspřežím. Pokud byste spřežení potkali a nahlédli do okénka kočáru, spatřili byste zahalenou postavu se svítícíma očima. Je to duch bohatého mlynáře, který byl zlý na své služebnictvo a kromě toho ještě neuvěřitelně lakomý. Za života ublížil tolika lidem a tolik jich dostal až do hrobu, že není divu, že ho proklelo hnedle několikero úst.

Tohle strašidlo je ovšem agresivní. Jeho kočár často najíždí do nic netušících turistů, kteří si v Poštovské ulici nedávají pozor, a může ji způsobit i odřeniny a boule tím, že je srazí na zem. Mnoho turistů už takhle v nočních hodinách přišlo například o fotoaparáty a kamery, které se při pádu rozbily. Místní to ale dobře vědí, a tak tudy v noci chodí blízko u zdí…

Máte možnost vidět Prahu i jinak, než jen starobylé město či místo, kam chodíte do práce či školy. Jelikož se předpokládá, že člověk je osoba zvídavá a zvědavá, nabízí autorka publikace každému čtenáři GPS souřadnice lokality, kde se různí duchové a strašidla nacházejí. Pak už stačí mít jen štěstí a třeba… třeba se setkáte i s čerty na Čertovce. S knížkou také získáváte 20% slevu na vstup do Muzea strašidel.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Praha, město duchů a strašidel

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy