Knihy,  MB

Máte problémy s otěhotněním? Znáte příčiny neplodnosti?

Ve většině lidských společenstvích je žena biologicky určena k tomu,, aby porodila děti nebo je vychovala. Žádné bohatství, žádná převratná úspěšnost či pomíjivá krása nenahradí jednoznačný smysl života – dítě.

Možná vás trápí stejné otázky: Proč nemohu přijít do jiného stavu? Je neplodnost nemoc? Mohu otěhotnět těsně před menstruací? Jaké jsou všechny možnosti určení ovulace? Jaký je názor na rehabilitační metodu léčby neplodnosti podle paní Mojžíšové? Kdo hradí léčení neplodných párů? Je možné se léčit v zahraničí? Dá se lidské vajíčko nahradit klonováním? Mohou výtoky ovlivnit plodnost? Kdy je ten pravý čas na imunologické vyšetření?

A mnohé další. Touha po dítěti bývá často velmi silná, ne-li v určitých životních údobích ta nejsilnější. Nepodléhejte stresu či melancholii, jestliže se nedaří. Existují způsoby, jak řešit situaci.

Neplodnost u mužů

Zdravý dospělý muž vytváří denně až 100 milionů pohlavních buněk – spermií. S postupem let se snižovala hranice počtu spermií pro normální hodnoty (ze 60 na 40 milionů/ml), dnes se za ještě dostatečnou pokládá i mnohem nižší produkce (do 20 milionů/ml).

Vyšetření u muže se provádí po čtyřech až pěti dnech sexuální abstinence. Pohyb spermií je umožněn složitým biochemickým procesem. V laboratorních podmínkách se pohyblivost koncentrátu daří zvýšit použitím malých koncentrací látek obsažených v čaji, kávě, čokoládě, kakau apod. Progresivnímu pohybu spermií naopak škodí peroxid vodíku nebo přítomnost lidské sliny. Z praktického důvodu tedy není dobré, aby neplodné páry používaly sliny jako zvlhčovadlo pochvy. Slina totiž obsahuje vedle celé řady choroboplodných zárodků také amylázu (enzym štěpí škroby, vyšší cukry) a další enzym lysozym, které primárně snižují pohyb spermií.

Pohyblivost spermií zvyšuje nižší teplota. Doporučuje se nosit volné kalhoty, aby se třením například v těsných džínách nezvyšovala teplota v oblasti šourku. Nedoporučují se také časté koupele v horkých lázních, pobyty v saunách, vyhřívané sedačky v automobilu, dlouhá jízda na kolech apod.

Mezi další prvky, které snižují pohyblivost spermií, patří alkohol, především destilovaný, nikotin, tvrdé i měkké drogy, příliš kořeněná jídla, práce s těžkými kovy či s organickými rozpouštědly a pobyt v ionizujícím záření. Aby se spermie bezpečně dostala k vajíčku, musí vykonat na 20 000 progresivně vlnivých pohybů bičíkem, což znamená dvacettisíckrát mrsknout bičíkem a posunout spermii kupředu.

Neplodnost u žen

Podle statistiky se na neplodnosti ženy podílejí z 6 procent psychické problémy. Ze 40 % činí zdravotní problémy s vaječníky, z 20 % vejdovody a z 11 procent imunologická příčina neplodnosti.

Žena, která chce otěhotnět, bývá často velmi úzkostlivá. Touha po vlastním dítěti a pravidelné měsíční krvácení ji neurotizují a ona se vyhýbá vztahům s přítelkyněmi, které otěhotněly nebo právě vozí kočárky. Příčinu neplodnosti z důvodů pochvy, děložního hrdla, vejcovodů apod. určí lékařské vyšetření.

Až 40 % neplodných žen má hormonální poruchu spočívající v nedostatečné činnosti vaječníků, které jsou ve velmi těsném vztahu s ostatními hormonálními, nervovými i imunologickými podněty. Snížená činnost vaječníků pak bývá druhotná. Formy léčby jsou chirurgické a hormonální, popřípadě oplodnění ve zkumavce (IVF).

Jestliže už dojde k oplodnění, nečekaný potrat vyvolá další vlnu zklamání. Potrácivost je onemocnění, při kterém žena není schopna donosit nebo porodit životaschopný plod. Všeobecně se odhaduje, že na 80 % oplodněných vajíček končí tak, že 20 % z nich je potraceno a zbytek samovolně zanikne v následujícím cyklickém krvácení, aniž by si toho žena povšimla. Po dvou samovolných potratech jsou pacientky vedeny jako infertilní (potrácivé). V populaci žen v reprodukčním období se odhaduje, že 4 % tvoří právě infertilní ženy. Určení příčin potrácivosti bývá často obtížné.

Získejte všechny dostupné informace

Pokud i vás trápí problémy s otěhotněním, můžete nalézt řadu užitečných informací a doporučení v publikaci Zdenky Ulčové-Gallové a Petra Lošana, Neplodnost. Kniha je dělena na dvě základní části, v první se skládá z odborného výkladu a druhá odpovídá na běžné otázky, které mohou neplodné páry zajímat. Jako zvláštní bonus je kniha doplněna povídkami z knihy Čekání na Kateřinu.

Zdenka Ulčová-Gallová, Petr Lošan, Neplodnost. Útok imunity. 2. Aktualizované a doplněné vydání. Grada 2013.

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Máte problémy s otěhotněním? Znáte příčiny neplodnosti?

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy