Recepty,  Tiskové zprávy

Osvěžující letní recepty s mlékem a mléčnými výrobky

OSVĚŽTE SE V LÉTĚ MLÉKEM A MLÉČNÝMI VÝROBKY

[wpcol_1half id=”” class=”” style=””]

Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.

V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Měli bychom se ale do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.

„Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.“

Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.

„Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví.“

 

Přednosti mléka a mléčných výrobků:

  • Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
  • Zlepšují funkci štítné žlázy
  • Prevence osteoporózy
  • Zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
  • Nezbytné pro správný vývoj kostry
  • Podporují správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
  • Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
  • Součástí redukčního programu

„Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto,dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

Můžete se inspirovat recepty na: 

  • Koktejly
  • Zmrzlinu
  • Dezerty
  • Dresinky
  • Lehké pomazánky
  • Grilovací omáčky

Koktejl z kiwi

Ingredience:

3 kiwi
0,3 lmléka,
100 gbílého jogurtu,
1 vanilinový cukr
limetka

Postup:

  1. Kiwi oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Rozmixujeme s mlékem, jogurtem a cukrem.
  3. Podáváme vychlazené. Ozdobíme limetkou.

Malinové osvěžení (pro 3 osoby)

Ingredience:

200 gmalin
0,4 lmléka
1 lžíce cukru
2 kopečky vanilkové zmrzliny
Lístky meduňky nebo máty na ozdobu
Maliny na ozdobu

Postup:

  1. Maliny omyjeme a mixujeme společně s mlékem a cukrem (cca minutu).
  2. Přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme.
  3. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených malin.

Meruňková pochoutka s ovesnými vločkami (pro 3 osoby)

Ingredience:

4-5 zralých meruněk
0,4 lmléka
1 lžíce medu
ovesné vločky

Postup:

  1. Meruňky odpeckujeme a rozčtvrtíme.
  2. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme meruňky a med. Mixujeme minutu.
  3. Podáváme ve vychlazených sklenicích.
  4. Navrch osypeme ovesnými vločkami.

Tip: Pro zvýšení obsahu vlákniny můžeme vločky nasekat v mixéru a přimíchat je do koktejlu.

[/wpcol_1half] [wpcol_1half_end id=”” class=”” style=””]

Broskvová pochoutka (pro 3 osoby)

Ingredience:

2 broskve
0,4 lmléka
1 lžíce medu

Postup:

1. Broskve oloupeme, odpeckujeme a rozčtvrtíme.

2. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme broskve a med. Mixujeme minutu.

3. Podáváme ve vychlazených sklenicích.

Čokoládovo-ořechové smoothie zdobené vlašskými ořechy

Ingredience:

1 kelímek čokoládového jogurtu
1 lžíce nasekaných ořechů
¼ šálku polotučného mléka
1 banán
3 kostky ledu

Na ozdobu:

Kostičky hořké čokolády
Vlašské ořechy

Postup:

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
  2. Dle potřeby přidáme led nebo mléko, dokud není dosaženo správné (hutnější) konzistence.
  3. Nalijeme do sklenic a ozdobíme kostičkou čokolády a vlašskými ořechy.

Koktejl s citrónovou šťávou

Ingredience:

1 citron
1 limeta
0,3 lmléka
100 gbílého jogurtu
1 vanilinový cukr

Postup:

  1. Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
  2. Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
  3. Podáváme ve skleničkách.

Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.

Mléčný koktejl s jablkem a celerem

Ingredience:

1/4 l mléka
50 gřapíkatého celeru
menší jablko
sůl nebo cukr

Na ozdobu:

řapíkatý celer

Postup:

  1. Celer očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kousky.
  3. Vše vložíme do mixéru, přilijeme vychlazené mléko a asi minutu šleháme.
  4. Podle chuti buď osolíme nebo osladíme.

Zdroj: TZ a PRiori[/wpcol_1half_end]

 

[pt_view id=”65599bf9q6″]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Osvěžující letní recepty s mlékem a mléčnými výrobky

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy