Share

Málokteré těsto je tak nenáročné na práci a suroviny. Ti, co ho ještě neznají, nejspíš namítnou: „Cože? Pivo do sladkého moučníku??? To musí být aroma!“ Vsadíme se, že chutná výtečně? Seberte odvahu a vyzkoušejte! Nabízím vám hned tři recepty.

Pivní jablečný závin

(rozpis na 3 „nohy“ na délku běžného plechu)

Na pivní těsto:

40 dkg hladké mouky

špetka soli

1 hera

150 ml světlého piva (desítka stačí)

Na náplň :

8 – 10 jablek

citrónová šťáva z půlky citrónu

3 vanilkové cukry (příp. cukr krupice navíc na doslazení)

mletá skořice

100 g rozinek předem namočených v rumu

rozpuštěné máslo

rozšlehané vajíčko na potření

Hladkou mouku se solí vysypeme na vál, uděláme do ní důlek, nalijeme pivo a lehce promícháme. Přidáme nakrájenou heru a rychle vypracujeme měkké, hladké těsto. Dáme do ledničky na půl hodinky odpočinout.

Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme, nakrájíme na plátky a smícháme s citrónovou šťávou.

Odpočinuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Každý postupně rozválíme na tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem (vynecháme okraje, aby šel závin uzavřít). Poklademe třetinou jablek, přidáme rozinky, posypeme jedním vanilkovým cukrem a skořicí. Pokud máme jablka kyselejší, můžeme přidat ještě trochu krupicového cukru. Zabalíme závin, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme přibližně 3 / 4 hodiny (nejprve na 200 stupňů, po 10 minutách teplotu snížíme na 180). Podáváme pocukrované.

Povidlové taštičky

 

pivní těsto (viz. recept výše)

švestková povidla

rum, příp. skořice

vejce na potření

Povidla rozředíme rumem, můžeme dochutit trochou skořice, dobře rozmícháme.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, která naplníme povidly, přeložíme a okraje dobře smáčkneme, aby náplň při pečení nevytékala. Upečeme, pocukrujeme.

Tvarohové koláčky

pivní těsto

tvaroh

vajíčko

vanilkový cukr

2 lžíce krupicového cukru

rozinky

Tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem a rozinkami.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, nejlépe sudý počet. Na polovinu koleček naneseme tvarohovou náplň. Druhou polovinu koleček od středu nařízneme do hvězdičky a cípy od středu ohneme ke krajům. Těmito „ozdobnými“ kolečky zakryjeme kolečka s náplní, potřeme šlehaným vajíčkem, upečeme a pocukrujeme.

Dobrou chuť!

Soňa Rivera

Další recepty:
Nejnovější příspěvky na webu:

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

3. Prosinec 2019

Je to tak zvláštní pocit. Vždyť jsou to přece jen děti! Díváte se na ně, do jejich na první pohled "nevinných" tváří. Každý den jich spoustu potkáváte. Mohly by vůbec někomu tak strašně ublížit? Dokázaly by rozhodnout o životě a smrti? Nebo se i předem připravit na vraždu? Ano, mrazilo mě, jak už bylo napsáno v jiném příspěvku. Tuto publikaci ani snad není možné číst v poklidu. Stephan Harbort k danému tématu přistoupil zodpovědně. Žádné senzace, prostě holá fakta a stejně vám bere dech. S určitými předpoklady už knížku otvíráte a stejně stránku po stránce jste ostře konfrontováni s realitou. Pak mám

O chlup zdravější Vánoce

O chlup zdravější Vánoce

3. Prosinec 2019

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni. Celozrnné linecké bez cukru Linecké, je typický druh cukroví, který se v Čechách těší obrovské oblibě. A to až v takové míře, že nechybí na stole téměř žádné domácnosti. Vyzkoušejte letos zdravější variantu. Cukr nahraďte mrkví a klasickou mouku tou celozrnnou. V rámci úspory času použijte již nastrouhanou mrkev z řady Bonduelle Vapeur. Uvidíte, že se po těchto lineckých mrkváncích jen zapráší. Linecké mrkvánky Ingredience: 250 g