Knihy,  Renata Petříčková

Doreen Virtue: Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas

Právě na mateřské dovolené si uvědomíme, jak moc nám utíká čas. Letí jako splašený. A naše sny odvál někam pryč. Často i peníze a zdraví. Dalo by se říci, že tahle kniha je jako dělaná pro maminky. Pozor, není tu ani slovo o mateřství a dětech, žádné kojení, prostě text, který tak trochu ten mozek zaběhnutý v 24 hodinových směnách, povznese.

Budeme hledat sami sebe a plnit si svá niterná přání.

Měla jsem nutkání začíst se v této knize naprosto kdekoliv. Je to trochu zrádné, protože ať to otevřete na jakékoliv stránce, všude najdete něco úžasného, motivujícího, čtivého, nedá se od ní odtrhnout. Přesto raději doporučuji vzít knížku od začátku, protože v celé tom tom „kurzu“ změny svého života díky maličkostem, je jistá posloupnost. Ano, je to proces učení, který tu Doreen Virtue servíruje svým čtenářkám a čtenářům. Již předmluva vás naladí tak, že máte chuť pokračovat. Principy, jakými si Doreen sama změnila život, jsou jednoduché. Zdánlivě. Celý proces proměny trvá 40-50 dní a jeho úspěch tkví ve vás samých, vaší vytrvalosti, trpělivosti a důslednosti. Stačí opravdu málo.

Nepřála si být nechutně bohatá

Doreen Virtue si nikdy nepřála být nechutně bohatá. Jen chtěla mít v životě o starost méně. Splnilo se. Pro mě byly nejsilnější právě pasáže o financích, o vymýcení mýtu, že duchovní život a materiální zabezpečení se vylučují. Nevylučují, naopak, jdou ruku v ruce.

Cesta za láskou, zdravím a sebeúctou

I taková cesta může být velmi bolavá. Je to v mnohých z nás mnoho:

„Někdy se bojíme toho, jak nás budou posuzovat jiní, když budeme chtít podstatně změnit svůj život. Kate se bála, že když se přihlásí do večerní školy, opustí ji manžel. „Vím, že se bude zlobit, když nebudu večer doma,“ povzdechla si. Jiná žena, Barbara, vyslovila obavu, že kdyby zhubla, její přátelé by žárlili. „Nebudou se mnou chtít kamarádit, když budu štíhlejší, než oni,“ dělala si starosti.“

„Strach z toho, že se budeme podobat některému rodiči: K tomuto typu strachu, který nazýváme „de-identifikace“, případně vědomé chování se jako něčí opak, mají sklony hlavně oběti dětského týrání. Tamaru její alkoholický otec zneužíval od jejích sedmi do devíti let. Tento zážitek ji hluboce zranil, ale rozlítil ji také postoj její mámy. „Moje matka je bezpáteřní slaboch,“ řekla mi Tamara. „Věděla o zneužívání, ale bála se s tím mého otce konfrontovat, protože si myslela, že by nás opustil… Později, když jsem jí řekla, co se dělo, obvinila mě, že si za to mohu sama. Mám pocit, že by mě moje matka i prodala, aby nám nevzali střechu nad hlavou. Mohla jsem být klidně její prostitutka.“

Tamara se stala příliš tvrdou až agresivní, hádala se s muži, aby jim dokázala, že je jiná, že sebou nenechá vláčet. Celé roky se bála, aby nebyla jako její matka. Autorka tu mnohé své teorie zakládá na příbězích ze své vlastní  praxe. V některých pacientkách není problém se poznat, o to opravdověji pak celá cesta za vlastním štěstím, zní.

V čem nám tedy kniha pomůže?

Když už si pomocí této knihy, toho dokonale propracovaného návodu americké psycholožky Doreen Virtue Ph.D., nezměníte svůj život diametrálním stylem, přinejmenším vás to naučí hospodařit lépe se svým časem. Jejím jednoduchým přístupem se otevírají nové možnosti pro realizaci dávných snů a plánů, nebo jen přitáhnete toho pravého partnera do života.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2013, www.synergiepublishing.com

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy