MB

Ironický podvečer: Transmise lásky od Radovana Houžvičky – nic takového nevyšlo, ale co by… kdyby…

Marcela byla neskutečně vzrušená. Hypnotizovala obal knihy; téměř se jí bála dotknout. Prsty se jí chvěly, srdce hořelo. A tak nakonec knihu přitiskla na svou dmoucí hruď.

Transmise lásky od Radovana Houžvičky! Absolutní novinka! Na internetu se v Kalumnie.cz dočetla, že producent katastrofického sitcomu o nespoutané lásce v chatrči u úpatí aktivní sopky doporučuje Transmisi lásky jako hit století. A ona ho sehnala! Dnes nepůjde do kantýny na oběd, otevře si knížku a začne číst.

 *

Prošedivělý Alfons Kabela si palci promnul unavené oči. Usedl k počítači a začal svou recenzi slovy: “Prvotina nadějného autora Radovana Houžvičky je už na první pohled značně nevyvážená. Autor se ponořil do svého vidění světa, který se zcela vymyká reálné skutečnosti. Čtenář se snadno může zamotat do mnohavrstevných a komplikovaných vztahů. Je skutečně příliš složité si neustále pamatovat, že Alexova milenka Stefi je zároveň matkou Harryho a nevlastní sestrou Alexovy nevlastní babičky, která se rozvedla s Harryho otcem po té, co v ní vzplanula vášeň k jednonohé Isabelle, jež si v důsledku nízkého sebevědomí nechala světově uznávaným chirurgem Dr. Tičem našít třetí prso…”

Alfons pokračoval v recenzi s poctivostí sobě rovnou a popsal všechny nedostatky, přičemž ale vychválil autorovu úžasnou stylistiku. “Navzdory všem neuvěřitelným dějovým liniím a vztahům musím uznat, že autor je brilantní mistr slova a přinejmenším čtenář se právě kvůli tomu od knihy neodtrhne. Snadno tak dopluje do konce, aby zjistil, zdali se v závěru Alex rozhodne kvůli své lásce ke Stefi změnit pohlaví na ženské, neboť Stefi již na straně 156 absolvovala hormonální léčbu pro změnu pohlaví na mužské.”

Když vyšla recenze, autor zbrunátněl. “To si snad dělá srandu! Tomuhle říká recenze? Kabela nemá vůbec ponětí o tom, co je umění.”

Svou rozlícenost chtěl zklidnit dvěma panáky ruské vodky. Bohužel to nezabralo. Jakmile láhev byla zpola vypitá, usedl k počítači a jal se napsat ráznou odpověď. Předtím zavrčel, že se mu písmenka na klávesnici pořád někam rozbíhají, ale rozhodl se, že tuto potupu ze strany mizerného stroje a člověka si nenechá líbit a boj vyhraje.

“Vážený pane Kabelo, v prvé řadě bych Vám chtěl říci, že jste nemožný žvanil, který nebyl nikdy schopen sám něco sepsat, a jen kritizujete ty, kteří něco dokázali. Já na rozdíl od Vás, se dokážu vcítit do tajů lidské mysli a umím popsat komplikované vztahy postmoderní společnosti, která se řítí do svého absolutního úpadku. Degenerace těchto vztahů demoralizuje i hlavního hrdinu, který nakonec tento vnější i vnitřní boj vyhraje. Vítězí morálně; vyvinul se z nevyzrálého chlapce, přijímajícího ploché sexuální nabídky jak na běžícím pásce, v muže, který se zamiluje do jediné bytosti. Pro svou lásku překročí svůj stín a nechá si odoperovat své mužské orgány, jen aby Stefi mohla mít k sobě rovnocenného partnera. Vůbec nechápete tento složitý psychologický vývoj a ani Vás nenapadne klást si hlubší otázky. Ve svém oboru jste byl považovaný za fundovaného odborníka, nyní je již však čas, abyste se okamžitě odebral do důchodu a přestal psát plytké a ubohé texty. S pozdravem Radovan Houžvička.”

 *

Za chvíli se musí vrátit do kanceláře. Přesto Marcela stihla během polední přestávky přečíst více jak padesát stran. Písmenka ubíhala. Je skutečně neuvěřitelné, jak Radovan Houžvička umí úžasně psát. Srdce jí nepřestávalo plát a také neustále musela sahat do kabelky pro nové balíčky papírových kapesníků. Otírala jednu slzu za druhou. Tak dojemné! Jednonohá Isabella znovu propadla depresi. Předávkovala se prášky na hubnutí, které zapila čistícím prostředkem a pak zvracela celou noc. Když se z fyzického utrpení probrala, dostala e-mail od Dr. Tiče: “Vaše operace je schválena. Nyní je již rozhodnutí na vás, zda chcete třetí prso voperovat na temeno hlavy nebo na záda mezi lopatky. Doporučuji první variantu, neboť v druhém případě si budete muset nechat přešít celý šatník.”

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz
foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy