Kultura,  Pro rodiče,  Tiskové zprávy

Balet Národního divadla zve na představení malé i starší děti

Don Quijote

Balet Národního divadla ve svém repertoáru pravidelně uvádí tituly atraktivní nejen pro zkušené, dospělé diváky, ale také pro děti, které svět divadelního umění teprve poznávají. Na programu jsou původní pohádkové balety vhodné pro ty nejmenší (např. Louskáček – Vánoční příběh, Šípková Růženka), ale i dobrodružnější příběhy pro starší děti (Don Quijote, Čarodějův učeň). Stačí si jen vybrat. Společná návštěva Národního divadla bude svátečním zážitkem pro celou rodinu.

Louskáček

Oblíbeným rodinným představením, evokujícím povznášející vánoční atmosféru, je balet s hudbou P. I. Čajkovského Louskáček – Vánoční příběh. Maďarský choreograf a bývalý umělecký šéf Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf Youri Vàmos spojil originální libreto baletu vycházející z Louskáčka a myšího krále E. T. A. Hoffmanna s Vánoční koledou v próze Charlese Dickense a vytvořil tak pestrobarevný balet plný vánočního lesku a scénického kouzla. Příběh se odehrává v 19. století v Londýně a vypráví o kouzlu Vánoc, které proměňuje povahy lidí. Louskáček – Vánoční příběh je na programu Národního divadla: 18., 19., 21., 26, 28., a 31. prosince, 1., 4., 5., 9., 10. a 12. ledna.

Prověřeným tipem je věhlasný baletní titul Šípková Růženka neboli Spící krasavice. Šípková Růženka patří k základním kamenům světového baletního repertoáru a je hudebníky považována za nejdokonalejší ze všech baletních opusů P. I. Čajkovského. Balet Národního divadla nastudoval půvabnou verzi mexického choreografa Javiera Torrese, která měrou vrchovatou splňuje vše, co se očekává od tradičního klasického výpravného baletu. V této interpretaci známé Parraultovy pohádky o dívce, která se píchne o trn a usne na sto let, nechybí náročné interpretační party pro sólisty i sbor, pohádková atmosféra s citlivou dávkou nadsázky a humoru pro nejmenší diváky a pro ty odrostlejší zamyšlení nad dobrem a zlem v kontextu vrcholných emocí, lásky a strachu a jejich neoddělitelné duality. V novém roce je Šípková Růženka na programu: 27. ledna v, 9. února a 14. března.

Šípková Růženka

Napínavý děj, dynamické taneční variace, energická hudba… Představení Don Quijote zaujme nejen dospělé, ale i odrostlejší děti. Hlavní dějová linie milostného příběhu o zakázané lásce Kitri a Basila je prolínána se snovým a fantaskním světem Dona Quijota, který se vydal hledat, společně se svým věrným Sanchem Panzou, dámu svého rytířského srdce. Prosluněné Španělsko, temperamentní melodie Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout virtuozitě vytříbené baletní techniky. Balet Národního divadla uvádí klasickou verzi Maria Petipy a Alexandra Gorského. Představení Don Quijote je na programu: 11. a 12. prosince., 19. ledna, 6. a 8. března.

Balet Národního divadla právě připravuje původní představení Čarodějův učeň, které je dalším lákavým titulem pro všechny věkové kategorie. Tvůrci v něm oživí téma staré lužickosrbské legendy z přelomu 17. a 18. století. Hlavní hrdina nakonec dojde k poznání, že jen láska může přemoci i ta nejtemnější kouzla. Premiéra bude 28. února.

TZ Anna Dušková Činčerová, 2media.cz, s. r. o.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy