Knihy

Některé zajímavosti, předsudky a omyly v chovu psů. Podáváte psovi vitamín D? Žere váš pes své výkaly?

Share

Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků – PES. Nakladatelství CPress ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Předsudky a omyly uvedené na pravou míru.

Chování, potrava, rozmnožování, zdraví a hygiena.

Snažíme se pro svého psa udělat to nejlepší. Vždyť se stal téměř členem rodiny! Přesto existuje řada mýtů a pověr, díky nimž nakonec může pes dojít až ke zdravotní újmě. Ale může se jednat třeba jen o banální nedorozumění. Je tedy dobré o svém psu co nejvíce vědět.

Věděli jste, že dospívání se u jednotlivých plemen se liší? Například Jorkšírský teriér dosáhne své dospělé váhy v osmi měsících, neboť svou porodní váhu znásobil dvacetkrát. Ale například novofundlandský teriér je považovaný za dospělého až ve svých dvou letech. A vyrostl oproti své porodní váze osmdesátkrát nebo dokonce až stokrát!

Štěně je citlivé na nedostatek vápníku, ale také na přebytek vápníku a vitamínu D. Nepodávejte svému psovi vitamín D, i když víte, že vašemu dítěti prospívá. U psa má jeho nadměrné množství škodlivé následky. Nadbytek vápníku způsobuje vážné a nevratné poškození kostí a chrupavek, narušuje vstřebávání zinku, fosforu, mědi a hořčíku do střev, a tím dochází vlastně k nedostatku těchto látek.

Když psa za jeho zlé chování uhodíte třeba jen novinami, nemyslete si, že pes je tak hloupý, aby si myslel, že ho trestají jen nějaké cizí tiskoviny, moc dobře ví, že trest pochází od vás. Vládněte „sametovou pěstí“, trvejte na svém, aniž byste museli použít násilí. 80 % úspěšné výchovy spočívá v pozitivním pobízení. Odměna je mnohem působivější a účinkuje dříve než trest.

Jestliže váš pes začne požírat své výkaly, vůbec to nemusí znamenat, že mu chybí nějaké minerály či je nemocen. Často je to zapříčiněno špatnou výchovou. Jestliže mu budete činit příliš důrazně za jeho hromádky, jestliže se budete venku rozčilovat po každém uklízení jeho exkrementů, může se stát, že si je bude po sobě uklízet sám.

Ve Francii je od roku 1999 povinná sterilizace potenciálně nebezpečných psů (například pitbull). Podle některých odborníků se však jedná o diskriminaci, neboť i z hodného psa může právě jeho chovatel svým přístupem udělat nebezpečného.

Kupírování uší je v České republice zakázáno od roku 1992. Stejně jsou na tom i okolní země. Pokud nedošlo ke kupírování ze zdravotních důvodů, je považováno za zohavení.

Po sterilizaci mohou některá zvířata přibrat. Dnes už víme, že sterilizovaná zvířata mají pomalejší metabolismus, než nekastrovaná. Vydají totiž méně energie, neboť jim chybí hormonální sexuální stimulace a jsou fyzicky méně aktivní.

Autorka publikace 100 falešných předsudků – Pes se snaží uvést na pravou míru mnoho mýtů a nedorozumění, aby vám pomohla v co nejlepším chovu psa, jeho zdraví a spokojenosti. Mnohem více se dozvíte přímo v publikaci.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy