Barbie bez vlasů bojuje pro děti s rakovinou
Glosy

Plešatá Barbie ještě nemá vyhráno. Přesto na pult dorazí holohlavé panenky. Od Mattela ale nebudou.

Share
Barbie bez vlasů bojuje pro děti s rakovinou
Zdroj: Facebook

Hnutí za holohlavou Barbie má k dnešnímu dni už 151 419 fanoušků. Akce propukla před pár měsíci na podporu holčiček, které procházejí chemoterapií, jejichž maminky, babičky či jiní příbuzní jsou v důsledku nemoci bez vlasů, ať v důsledku rakoviny či alopecie nebo trichotillomanie. Tyto holčičky mají často problémy vypořádat se s touto situací – ať u sebe či v rodině. Mnohé děti to odmítají dlouhodbě přijmout. Paruky, šátky, čepice, všechny druhy maskování jsou jedním z možných mechanismů, jak lidé, kteří přišli o vlasy, mohou toto období lépe zvládnout.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Skupina, kterou založily dvě mladé ženy, chce, aby výtěžek z prodeje panenek bez vlasů pomohl ve výzkumu a léčbě rakoviny u dětí. Prosí tedy, aby všichni, kteří sdílejí tuto myšlenku, psali na jejich email (baldbarbie@gmail.com), sdíleli stránku, nebo podepsali petici. V současné době petice čítá kolem 35 000 podpisů.

Dívka s alopecií. Zdroj: Beautiful and Bald Barbie

Mattel stále zůstává k požadavkům o panenku bez vlasů chladný. Některé jiné firmy však na výzvu zareagovaly a na pulty dorazí holohlavá Moxie a panenky Bratz. Zatím je zřejmé, že se budou prodávat ve Spojených státech a v Kanadě. Není jasné, kdy a jestli vůbec dorazí do českých obchodů. Přesto je tu naděje, že panenky bez vlasů obletí celý svět.

Mattel se brání, že pro charitu dělá již příliš  a stále dostává řadu nápadů od svých fanoušků a fanynek a nemůže je „pochopitelně“ realizovat všechny (viz dopis od Mattela v předchozím textu). Přesto právě myšlenka holohlavé panenky pro holčičky, které jsou také bez vlasů je úžasná a značně podporovaná.

Zdroj: Beautiful and Bald Barbie

Již jsme viděli několik příběhů, kdy malé holčičky po chemoterapii, jakmile obdržely stejně vypadající panenku s korunkou, cítily se být rovnocennými „princeznami“.

S podobnou myšlenkou, aby se některé dívky necítily být „jiné“, vznikla také Barbie s burkou. Na světě jsou miliony zahalených dívek z muslimského světa, jak jim předložit „sexy“ panenku v oblečení, které ji nezahaluje?

Nejednalo se však o masovou výrobu, ale jen o pár set kousků, které šly z humanitárních důvodů do dražby k 50. výročí Barbie a peníze směřovaly pro organizaci Save the Children.

Muslimská Barbie se tak stala součástí multikulturní kolekce Eliny Loren, italské návrhářky, která již předtím oděla Barbie do indického sárí, tradičního afrického oděvu nebo japonského kimona.

Barbie v burce však v neislámském světě vyvolala řadu nevolí. Ozývaly se hlasy, že tu jde spíše o ikonu ženského útlaku, kdy dívka je povinována (nikoliv dobrovolně) se zahalovat.

Jaké nevole by však mohla vyvolat plešatá Barbie?

Zdroj: Beautiful and Bald Barbie

V současné době organizace „Krásná a plešatá Barbie!“ je několikrát denně v kontaktu se svými fanoušky, informuje je o novinkách, zveřejňuje fotografie „bojovnic“. Každý měsíc volí bojovníka (bojovnici) měsíce. Lidé zasílají své fotografie a fotografie svých dětí bez vlasů a mohou se tak stát Velkým nebo Malým bojovníkem měsíce. Holohlavé holčičky s korunkou na hlavě, princezny, které touží mít sobě podobnou Barbie, dojímají na mnoha snímcích.

Není to jen americká skupina, do akce jsou zapojeni lidé z celého světa. Týká-li se toto téma také vás, máte-li doma krásnou princeznu, která si prodělává těžké období kvůli rakovině či jiným zdravotním problémům, které se podepsaly mimo jiné taky na vlasech, můžete rovněž sdílet své pocity, názory nebo fotografii své bojovnice.

Být bez vlasů neznamená být ošklivý.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy