Glosy

Nekupujte nové věci, můžete si je půjčit zadarmo.

Share

Velmi mi záleží na životním prostředí, jsem blázen do přírody, ráda se procházím sama nebo s rodinou po tichém klidném lese. Nesnáším politiku spotřební společnosti a velkých supermarketů. Všechno to hromadění věcí nikam nevede – životnost produktů je čím dál kratší, lidé často nakupují to, co vůbec nepotřebují, a za chvíli ani neví, kde danou věc mají, ani že si ji koupili.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Někteří lidé si stěžují na životní úroveň, a přitom doma mají hezké civilizované „skladiště“ zbytečných věcí, doplněné mnohdy hromadou originálních krabic k eventuální budoucí reklamaci. Ale ani ty mít doma nemusí, vždyť reklamovat zboží lze bez originálního obalu. Kupujeme spoustu věcí a už od samého počátku jim nedůvěřujeme.

A ve srovnání s některými částmi světa, kde jsou třeba jedny boty pro všechny sourozence luxusem, je to mírně řečeno „trpké“.

Kdyby vám dal však někdo možnost, že si danou opravdu potřebnou věci nemusíte koupit, že vám ji někdo jen tak nezištně půjčí a až ji nebudete potřebovat, že byste ji vrátili? Využili byste takové nabídky?

Na stejném principu fungují třeba knihovny. Zde však zaplatíte jen symbolický poplatek za průkazku, který napomáhá chodu knihovny, ale nepokryje veškeré její náklady.

Půjčíte si knihu, přečtete ji a vrátíte. Všichni víme, jak je to výhodné. Ušetříte peníze, prostor a co víc – obecně platí, že knihu, kterou si půjčíte, tu si přečtete. Knihu, kterou si koupíte, často jen prolistujete, uložíte na polici a řeknete si: až si udělám někdy trochu času, tak si ji (opravdu opravdicky) přečtu.

A stejně je to i s ostatními věcmi. Proč je kupujeme? Skutečně je nutně potřebujeme? Nejsme jen ovlivněni chytlavou reklamou?

A nebo – jak dlouho ty věci budeme opravdu potřebovat?

Některé věci jsou značně drahé, ale přesto pro aktuální situaci nutné. Například při rekonstrukci bytu potřebujete řadu nářadí. Až je celý byt jako ze škatulky, co s těmi „krámy“?

Nebylo by lepší mít možnost si je půjčit a pak vrátit?

Jestliže máte dobré přátele nebo velkou rodinu, často si tak věci mezi sebou povyměňujete. Fungovalo to tak odpradávna a připadá vám to přirozené. Problém je, pokud se nacházíte v cizím prostředí, zčerstva přistěhovaní, rodina daleko, či finanční zázemí rodiny není tak silné.

Na internetu existuje například web odkomunity.cz (nebo ve slovenštině: odkomunity.sk), který nabízí všem bez rozdílu půjčit si nebo nabídnou k půjčení; dokonce i nepotřebné věci darovat a tudíž zdarma získat.

Myšlenka spoluspotřebitelství na internetu není zase tak stará. Obecně za pionýry je považovaný projekt Rachel Botsmannové a Roo Rogerse z roku 2010, který nabízí lidem možnost půjčovat si věci mezi sebou bez nutnosti si je kupovat. Na Facebooku má Botsmannová s Rogersem zhruba přes tři tisíce fanoušků.

Proč však ta skepse?

Zájem zatím není tak intenzivní. Podle mého názoru je to hlavně proto, že lidé obecně o takové úžasné možnosti neví, nebo se obávají ji využití.

Pomalinku se však web naplňuje nabídkami. Některé lokality jsou ještě prázdné, ale například v mém okolí už se dá něco k půjčení vybrat.

Pokud máte stálé zaměstnání a zajímavý příjem, může vám taková aktivita připadat zbytečná. Ale není ani v takovém případě. Nejde tu totiž o to dokazovat světu, co všechno si mohu dovolit koupit. Zase si děláte i ze své luxusní domácnosti jen skladiště. Jednou za čas si řeknete: proboha, proč tohle všechno tady vůbec mám?!

Také však znám některé lidi, kteří již ze zásady nechtějí použité věci. Někdy je to přehnaný strach z hygieny nebo někdo má prostě rád věci zabalené v originálním průmyslovém obalu, jakoby nedotčené lidskou rukou. (Leč ty lidské ruce na zboží předtím také pracovaly.)

Já jsem například měla kočárek pro první dítě použitý a druhý jsem chtěla také – nechtěla jsem neosobní kočár z továrny, ale takový, ve kterém již leželo dítě a s nímž je spojený jistý příběh plný mateřské lásky. U druhého kočárku jsem však měla smůlu; vybrala jsem si nejspíš špatný termín k porodu, žádný nebyl k mání, a tak jsme koupili nový.

Využívat web odkomunity.cz má však i další nezanedbatelnou výhodu, a tou je nové seznamování. Díky této ideji poznáte další nové lidi ve vašem okolí s podobnými zájmy, neboť potřebují podobné věci. Můžete mít pocit, že jste někomu pomohli (tak eh, věci se použily, jsou to přeci jen věci).

Nahlédněte do webu; můžete se registrovat bez povinnosti něco vložit nebo si půjčit. Někdy v budoucnu třeba služeb využijete, nebo  jen můžete navázat nová přátelství.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy