Glosy

Obama tvrdí, že nepůjde proti svým lidem. Podepsal však zákon, který dovoluje bez soudu zatknout kohokoliv.

Share

Ve Spojených státech vstoupil na začátku roku zákon NDAA, kterým se napumpuje americká armáda miliony dolarů a lidem se oktrojí jejich práva. Tak by se dal zestručnit nejrozporuplnější (ne)demokratický zákon, o němž se ve Spojených státech poslední dobou značně debatuje a jehož pravomoce sahají po celém světě. A může navzdory mezinárodním úmluvám zasáhnout i české území.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Přečtěte si zde: Jsou ještě Spojené státy demokratickou zemí? Proč mohou legálně bez soudu zatknout člověka na libovolnou dobu?

Brian J. Trautman, vojenský veterán a instruktor na Berkshire Community College v Pittsfiledu uvedl pro counterpunch.org „Každý rok Kongres schvaluje rozpočet ministerstva obrany skrze Zákon NDAA (National Defense Authorization Act = Zplnomocňující zákon národní bezpečnosti). NDAA na rok 2012 je však jiný oproti předchozím letům. Letošní právní předpisy obsahují vysoce kontroverzní ustanovení, která umožňují, že se ozbrojené síly mohou zapojit do civilní oblasti k vymáhání práva a selektivně pozastavit řádný proces a habeas corpus, stejně jako ostatní práva zaručená v 5. a 6. Dodatku Americké ústavy pro podezřelé z terorismu, zadržené na americké půdě. Konečná verze zákona prošla (Bílým) Domem 14. prosince, senátem následujícího dne (ironicky na 220. výročí Listiny základních práv). Prezident Obama ho uvedl v platnost svým podpisem na Silvestra. Poprvé od zákona o vnitřní bezpečnosti z roku 1950 a temných dnů McCarthyho éry, které následovaly, s (Obamovým) podpisem naše vláda kodifikovala právní pravomoc zadržet (kohokoliv) na dobou neurčitou.

Tento zhoubný  zákon představuje v naší národní historii jednu z největších hrozeb pro občanské svobody. Podle § 1021 v NDAA cizí státní příslušníci, kteří se údajně dopustili, nebo jsou jen “podezřelí” ze sympatií s (teroristy) nebo poskytují jakoukoliv podporu skupinám, které Spojené státy označí jako teroristickou organizaci nebo její spřízněnou složku či přidruženou sílu, mohou být uvězněni bez obvinění nebo soudu “až do konce odporu.” Zákon potvrzuje exekutivu úřadům udělenou v roce 2001 AUMF (Authorization for Use of Military Force = Zplnomocnění pro použití vojenské síly) a rozšiřuje definici a rozsah “dalších osob.” Ale protože “válka proti teroru” je válkou taktickou, nejsou zde žádná omezení nebo časový harmonogram. V důsledku toho mohou toto právo úřady používat k zadržení kohokoliv (navždy), koho vláda považuje za hrozbu pro národní bezpečnost a stabilitu – třeba i demonstranty a protestující, kteří využívají svého Prvního práva v Dodatku.

Jeden populární mýtus, který obklopil tento zákon (ježto byl uveden Bílým domem a jeho hlavními médii) je, že to nesouvisí s Američany (státními příslušníky a přistěhovalci). Zákon sice výslovně neuvádí, že se zaměřuje na americké občany, ale nevylučuje je a ani chrání.

§ 1022 zákona se vztahuje na osoby v USA. Tato část umožňuje nevymezený výkonný rozsudek, pokud jde o zacházení s americkými občany.“

Podle B. J. Trautmana je tento zákon protiústavní, neboť porušuje rovnou ochranu pro všechny občany. Ve Spojených státech má nyní armáda nedemokratické právo legálně použít násilí na civilním obyvatelstvu. Sic je v prohlášení uvedeno, že američtí občané nebudou zadrženi na dobu neurčitou, Trautman však uvádí, že toto prohlášení se vztahuje pouze na tuto vládu a nemůže zaručit a vůbec není závazné pro budoucí vlády.  To znamená, že jestliže příští či jakýkoliv budoucí americký prezident bude chtít uplatnit vojenské násilí za pomoci NDAA proti svým občanům, bude na to mít právo.

Ačkoliv senátoři v rozhovorech pochybují o NDAA, více než 2/3 z nich zákon bez problémů odsouhlasili.

A nejde jen o svobodu občanů. Zákon také schvaluje obrovské peníze daňových poplatníků na obranu Spojených států, které jsou již nyní tak silně zadlužené.

Senátor Bernie Sanders (I-VT), jeden z pouhých 13 členů senátu, kteří hlasovali proti NDAA, řekl, že nechápe smysl takového nárůstu výdajů na obranu devět let po skončení války v Iráku. „Je ironií, že hlasování v Senátu přišlo ve stejný den, kdy ministr obrany Panetta, který byl v Bagdádu, oficiálně prohlásil, že naše vojenská mise tam skončila a že prakticky všichni z bojových jednotek do konce roku opustí Irák. V této době, kdy jsme se od roku 1997 ztrojnásobili výdaje na obranu a dnes utrácíme více na obranu než zbytek světa dohromady.”

Tom Parker z Amnesty International uvedl, že tento zákon (NDAA) „normalizuje neomezené věznění a zavádí Guantanamo“ na americké půdě. Oslabuje to právní systém Spojených států, „morální a právní důvěryhodnost ve světě, které postupně klesají od tzv. války proti terorismu“, jež byla vyhlášena prezidentem Bushem.

Podle Americké unie občanských svobod (ACLU), “zákon je zvláště nebezpečný, protože nemá žádné časové nebo geografické omezení, a může být použit tímto a budoucími prezidenty, aby vojensky zadržovali lidi, zajaté daleko od bojiště.“ Podle ACLU zákon NDAA porušuje „mezinárodní právo, protože se neomezuje jen na lidi zajaté v rámci skutečného ozbrojeného konfliktu podle požadavků válečného práva.”

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy