Ženy

Feminismus po Čínsku: obsazené mužské toalety.

Demonstrovat se dá z různých důvodů. Zatímco jedny trápí národní, evropské či globální problémy, jiní nebo spíše jiné jsou schopné udělat poprask kolem na první pohled triviální záležitosti – míním tím veřejné toalety – a pobavit tak řadu novinářů a kolemjdoucích a možná roztrpčit i několik mužů, kteří „pospíchali“, ale už neměli kam doběhnout.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Skupina čínských vysokoškolaček 19. února obsadila v parku v Guangzhou za účelem rovných práv mužů a žen a zkrácení čekacích dob na ženských toaletách veřejné mužské toalety. Hesla nesla nápisy: větší pohodlí pro ženy a větší rovnost mezi muži a ženami.

Vyjma rozruchu a kumulace lidí před veřejnými toaletami, ženy v rámci demonstrace bez zardění využívaly jak dámské, tak pánské toalety. Muži byli značně v rozpacích, když ve svých prostorách nacházeli i dívky.

Ženy adresovaly své výtky vůči mužům, že oni mají na veřejných záchodcích sic stejný počet mís, ale ještě k tomu další počet pisoárů. Tudíž ženám se dostává oproti mužům jen polovička kapacity. Přitom prý ženy také díky fyziologickým rozdílům stráví na toaletě k „dokončení činnosti“ oproti mužům dvojnásobek času.

Ženy jsou pevně přesvědčené, že by se měla zavést celostátní čínská legislativa, která by nadiktovala nový poměr mezi mužskými a ženskými veřejnými záchody a to 1:2 v neprospěch mužské populace.

Vlna protestů se už přesunula do Pekingu. Myslíte, že se jedná o zanedbatelný problém? Jen považte, kolik je v Číně žen! Jestli se jen zlomek z nich naštve kvůli veřejným toaletám, možná budou mít čínští muži vážný problém. V betonových čínských městech těžko zastaví před nějakým opuštěným keříkem.

Zdroj: shanghaiist.com

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy