zdraví

Očkování ano či ne? Vědci se obávají vlivu internetu kvůli nárůstu protiočkovacích postojů

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

Vědci v loňském roce zveřejnili výsledky své studie (originál zde), která se zabývá psychologickými perspektivami a postoji uživatelů internetu ohledně jejich názoru pro a proti očkování. Uživatelé uvádějí, že význam informací na internetu pro rozhodnutí, jak naloží se svým zdravím, není pro ně příliš důležitý, nicméně informace, které vyhledávají, vidí a čtou v nich přece jen zakořeňují a při nedostatku kvalitní informovanosti a nárůstu stránek s negativními postoji vůči očkování by se v budoucnu mohly vymknout kontrole a vést k epidemiím mnoha infekčních onemocnění.

Studie sledovala, jak lidé využívají sociální sítě a jaká klíčová slova jsou vyhledávána na internetu. Při zadávání klíčových slov ohledně očkování kolik se zobrazí stránek na google pro a proti očkování.

Společnost a veřejné zdraví mají podle autorů studie vždy zisk z očkování. Nicméně „očkování se stalo obětí svého úspěchu: Mnozí Evropané už nevnímají hrozbu z nemocí, jimž lze předcházet očkováním, zatímco rizika utrpení z různých vedlejších účinků očkování se staly ústředním bodem jejich rozhodnutí,“ uvádí studie. „Antiočkovací argumenty… jsou šířeny prostřednictvím různých kanálů, zejména přes internet.“

Jedním z příkladů fám a dezinformací obyvatelstva je nedávné šíření bludu, že očkovací látka proti chřipce z roku 2009 obsahovala látku, která způsobuje syndrom války ze Zálivu.

Obavy odborníků narůstají, aby v budoucnu kvůli eventuálnímu většinovému odmítání očkování nenarostly pandemie nemocí jako jsou příušnice, zarděnky či plané neštovice.

WHO si dala za cíl eliminovat spalničky do roku 2010. Nyní musí ten cíl posunout do roku 2015.

Cílem autorů studie je dodávat na internet dostatečné informace, obsahující i vedlejší účinky očkování.

Lidé, kteří danému tématu po odborné stránce příliš nerozumí, budou spíše vyhledávat stránky s nesložitými slovními výrazy a existuje zde vyšší pravděpodobnost, že skončí na stránkách, argumentujících proti očkování.

V letech 2005 a 2007 byly provedeny dva nezávislé průzkumy s reprezentativním vzorkem 14 956 respondentů ze sedmi evropských zemí (Dánsko, Německo, Řecko, Lotyšsko, Norsko, Polsko, Portugalsko), které měly za úkol zjistit, kolik lidí vyhledává na internetu informace o zdraví (a s tím souvisí téma očkování).

Výsledky ukázaly, že roste zájem o toto téma. V 18 měsíčním odstupu vzrostl zájem ze 42% na 52% uživatelů internetu.

Antiočkovací stránky nejčastěji uvádějí příčinné souvislosti mezi očkováním a nemocemi jako je roztroušená skleróza, autismus, astma a syndrom náhlého úmrtí. Podle odpůrců očkování vakcíny narušují imunitu, zejména u dětí, kdy v krátké době dochází k několika dávkách různých očkovacích látek, a že vakcíny obsahují mnoho přísad a konzervačních látek, které způsobují vedlejší účinky.
Stránky bývají doplněny emotivními příběhy z vlastních zkušeností a obrázky, často dětí, které utrpěly újmu z očkování.
Na sociálních sítí vznikají skupiny, které jsou proti očkování a mají po různých národech tisíce členů.

Lidé, kteří vnímají určitá rizika z očkování, po přečtení takových příspěvků na protiočkovacích stránkách či sociálních sítí mají podstatně větší obavy až paniku.

Autoři studie navrhují podporu očkování na internetu přes úspěšné komunikační kanály. Vedle všech informací by měla být vypíchnuta hesla jako „Už jste očkovali vaše dítě“, „Spalničky mohou vést k poškození mozku!“ a další.

Zdroj: eurosurveillance

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy